Διεθνής ανησυχία για την επιστράτευση Πούτιν και τις απειλές του για πυρηνικά
Η απάντηση της Δύσης
Δημοσίευση 22/9/2022 | 10:00
Παγκόσμια ανησυχία έχει προκαλέσει η απειλή του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για χρήση πυρηνικών όπλων στον πόλεμο στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν δια του εκπροσώπου του Λευκού Οίκου πως «παίρνουν σοβαρά» τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου, περνώντας στην αντεπίθεση, ότι «οι συνέπειες θα είναι σοβαρές», εάν το κάνει πράξη.
«Πρόκειται για μία ανεύθυνη ρητορική εκ μέρους μίας πυρηνικής δύναμης, όμως δεν είναι ανακόλουθη με τον τρόπο με τον οποίο εκφράζεται εδώ και επτά μήνες και το παίρνουμε αυτό στα σοβαρά», δήλωσε ο Τζον Κίρμπι, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας σε συνέντευξή του στο δίκτυο ABC.
Επίσης, η απόφαση του Βλάντιμιρ Πούτιν για μερική επιστράτευση έχει προκαλέσει τεράστια αναστάτωση στο εσωτερικό της Ρωσίας, πυροδοτώντας έντονες διεθνείς αντιδράσεις και βγάζοντας χιλιάδες Ρώσους πολίτες στο δρόμο.
Τουλάχιστον 1.026 άνθρωποι συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη Ρωσία ενάντια στη μερική επιστράτευση που ανακοίνωσε εχθές το πρωί ο πρόεδρος Πούτιν, σύμφωνα με μια μη κυβερνητική οργάνωση.
Όπως αναφέρει η OVD-Info, που ειδικεύεται στην καταμέτρηση συλλήψεων, διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε 38 πόλεις της Ρωσίας. Πρόκειται για τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις στη χώρα ύστερα από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου.
Ήδη, ηγέτες και αξιωματούχοι της Δύσης έσπευσαν να καταδικάσουν το διάγγελμα του Ρώσου προέδρου, στο οποίο προέβη στην ανακοίνωση της μερικής επιστράτευσης για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Οι ΗΠΑ θα συνεχίζουν να στηρίζουν την Ουκρανία
O Τζο Μπάιντεν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, εξαπέλυσε επίθεση στον Βλαντίμιρ Πούτιν και τη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία
Ο Πούτιν «παραβίασε ξεδιάντροπα» τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ διατάσσοντας τα στρατεύματά του να εισβάλουν στην Ουκρανία, δήλωσε ο Μπάιντεν στην πρώτη του ομιλία στα Ηνωμένα Έθνη μετά την εισβολή της Μόσχας.
«Αυτός ο πόλεμος αφορά την εξάλειψη του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπάρχει ως κράτος, ξεκάθαρα και απλά, και του δικαιώματος της Ουκρανίας να υπάρχει ως λαός. Όπου κι αν βρίσκεστε, όπου κι αν ζείτε, ό,τι κι αν πιστεύετε… Αυτό θα πρέπει να σας κάνει να παγώσει το αίμα σας.
Μια χώρα «δεν μπορεί να καταλάβει το έδαφος ενός άλλου έθνους με τη βία», συνέχισε.
«Τελεία και παύλα»
«Η Ουκρανία έχει τα ίδια δικαιώματα που ανήκουν σε κάθε κυρίαρχο έθνος. Θα σταθούμε αλληλέγγυοι με την Ουκρανία που θα σταθεί αλληλέγγυα ενάντια στην επιθετικότητα της Ρωσίας, τελεία και παύλα», είπε χαρακτηριστικά ο Τζο Μπάιντεν.
«Τώρα βλέπουμε επιθέσεις σε σχολεία, σιδηροδρομικούς σταθμούς, νοσοκομεία… Ακόμα πιο τρομακτικές αποδείξεις των εγκλημάτων πολέμου της Ρωσίας», σημείωσε.
Οι ΗΠΑ θέλουν ο πόλεμος να τελειώσει με «δίκαιους όρους», συνέχισε ο Αμερικανός πρόεδρος, «όρους για τους οποίους υπογράψαμε όλοι, ότι δεν μπορείς να καταλάβεις το έδαφος ενός έθνους από επιλογή».
Η μόνη χώρα που στέκεται εμπόδιο σε αυτό είναι η Ρωσία, τόνισε. Στη συνέχεια σημείωσε ότι ο Πούτιν έχει προβεί σε «απερίσκεπτες» πυρηνικές απειλές και χαρακτήρισε τα σχέδια για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων στα κατεχόμενα από τη Ρωσία τμήματα της Ουκρανίας ως «απάτη».
Οι απειλές του Πούτιν πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά
Η ομιλία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν συνιστά μια ανησυχητική κλιμάκωση και οι απειλές που διατύπωσε σ’ αυτή πρέπει να ληφθούν στα σοβαρά, δήλωσε στο Sky News η Βρετανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Τζίλιαν Κίγκαν.
«Είναι σαφώς κάτι που θα πρέπει να πάρουμε πολύ στα σοβαρά επειδή, ξέρετε, δεν ελέγχουμε την κατάσταση – δεν είμαι σίγουρη ότι την ελέγχει ούτε αυτός πραγματικά. Πρόκειται προφανώς για μια κλιμάκωση», δήλωσε η Κίγκαν.
Η ΕΕ θα επιβάλει επιπρόσθετες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας
Εν τω μεταξύ, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική Τζουζέπ Μπορέλ υποσχέθηκε την επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων από τους 27 σε βάρος της Ρωσίας έπειτα από αυτή που χαρακτήρισε «νέα κλιμάκωση» του πολέμου στην Ουκρανία από πλευράς του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Μετά το έκτακτο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών χθες βράδυ, ο κ. Μπορέλ είπε σε δημοσιογράφους πως «αποφασίσαμε να εξετάσουμε το συντομότερο δυνατόν επιπρόσθετα περιοριστικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας σε συντονισμό με τους εταίρους μας».
Russian police arrested more than 1,100 people at protests against the partial mobilization announced by President Putin, says rights monitoring group OVD-Info. pic.twitter.com/wqr6jtHFNQ
— DW News (@dwnews) September 21, 2022
Ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας συγκάλεσε το ad hoc συμβούλιο μετά τη διαταγή του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να γίνει μερική επιστράτευση στη χώρα του, για πρώτη φορά μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Αναμένεται να επιστρατευτούν 300.000 έφεδροι.
«Την 21η Σεπτεμβρίου, η Ρωσία επέλεξε τον δρόμο της αναμέτρησης ανακοινώνοντας μερική επιστράτευση (…), υποστηρίζοντας τη διεξαγωγή παράνομων ‘δημοψηφισμάτων’ σε ουκρανικές περιοχές που κατέχει και απειλώντας ξανά με τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής», αναφέρεται σε ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε από τον εκπρόσωπο του κ. Μπορέλ, τον Πέτερ Στάνο, στις Βρυξέλλες.
«Οι αναφορές στα πυρηνικά όπλα δεν μειώνουν την αποφασιστικότητα και την ενότητα» της ΕΕ, που θα συνεχίσει «να στέκει στο πλευρό της Ουκρανίας» και να της προσφέρει υποστήριξη για να της επιτρέπει «να υπερασπίσει την εδαφική της ακεραιότητα και την εθνική της ακεραιότητα για όσο χρειαστεί», προστίθεται στο κείμενο.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους στη Νέα Υόρκη, ο κ. Μπορέλ εξήγησε πως οι 27 έλαβαν πολιτική απόφαση να επιβληθούν νέες κυρώσεις σε ρώσους πολίτες που ευθύνονται για τον πόλεμο και σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας.
«Είναι σαφές το ότι ο Πούτιν προσπαθεί να καταστρέψει την Ουκρανία», συνέχισε.
«Θα συνεχίσουμε να αυξάνουμε τη στρατιωτική βοήθειά μας (σ.σ. στην Ουκρανία) και θα μελετήσουμε νέα περιοριστικά μέτρα» σε βάρος της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απέφυγε ωστόσο να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες για τους νέους εξοπλισμούς που έχουν σκοπό οι ευρωπαϊκές χώρες να στείλουν στο Κίεβο.
Αφού ενημερώθηκαν από τον ουκρανό ομόλογό τους Ντμίτρο Κουλέμπα, οι ΥΠΕΞ συμφώνησαν να αναθέσουν στις υπηρεσίες τους την κατάρτιση του όγδοου πακέτου κυρώσεων. Το τακτικό συμβούλιο των ευρωπαίων ΥΠΕΞ στο οποίο πιθανόν πρόκειται να οριστικοποιηθεί και να εγκριθεί η όγδοη δέσμη κυρώσεων θα γίνει στα μέσα του Οκτωβρίου.