Σήμερα έμαθα: Το sushi δεν είναι ωμό ψάρι
Η λάθος εντύπωση που έχουμε όλοι
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/9/2022 | 00:30
Σχεδόν όλοι μας νομίζουμε ότι το sushi είναι το ωμό ψάρι. Ωστόσο, δεν είναι το ωμό ψάρι είναι το sashimi.
Για την ακρίβεια το Sashimi είναι ωμό ψάρι απλώς κομμένο σε φέτες, που κάποιες φορές σερβίρεται με sushi. Το sushi από την άλλη κάθε πιάτο φαγητού που περιέχει ρύζι και ξύδι, που συνήθως σερβίρεται με μια άλλη γαρνιτούρα. Συχνά σερβίρεται με θαλασσινά, είτε μαγειρεμένα είτε ωμά, είτε ένα μείγμα και των δυο. Αυτή η παράδοση προέρχεται από τα βασικά τρόφιμα που υπήρχαν στις τοποθεσίες που γεννήθηκε το sushi. Και παρεμπιπτόντως αυτές δεν είναι στην Ιαπωνία.
Η ποικιλία του sushi που σερβίρεται με θαλασσινά, έχει δώσει τροφή στην ιδέα ότι το sushi είναι κάθε πιάτο που σερβίρεται με ωμό ψάρι. Αλλά στην πραγματικότητα και κυρίως στον δυτικό κόσμο, σερβίρεται με μαγειρεμένα θαλασσινα, όπως καπνιστός σολομός και ψητό καλαμάρι.
Ίσως ο λόγος που το sushi θεωρείται τόσο έντονα ως «ωμό ψάρι» στον δυτικό κόσμο είναι ότι, ανεξάρτητα από τις επικαλύψεις, σερβίρεται συνήθως κρύο. Επίσης, η γενική ιδέα του ωμού ψαριού δεν αρέσει ακριβώς στους περισσότερους δυτικούς εννοιολογικά, έτσι αυτή η μορφή sushi ξεχώρισε περισσότερο όταν πρωτοπαρουσιάστηκε, δημιουργώντας την ιδέα ότι το sushi ήταν κάθε πιάτο που περιελάμβανε ωμό ψάρι.
Ο όρος sushi σημαίνει κυριολεκτικά «είναι ξινό» και προέρχεται από μια αρχαία γραμματική που δεν χρησιμοποιείται πλέον σε άλλα πλαίσια. Η «ξινή» περιγραφή προέρχεται από τον αρχαίο τρόπο παρασκευής sushi με ζύμωση κρέατος, κυρίως θαλασσινών, συσκευασμένων σε ρύζι με αλάτι που χρησιμοποιείται ως συντηρητικό.
Το sushi όπως το γνωρίζει σήμερα ο δυτικός κόσμος, φτιάχτηκε πρώτη φορά τον 19ο αιώνα, από τον Hanaya Yohei. Σε αυτό τα διάφορα θαλασσινά και το ρύζι συμπιέζονται για να φτιάξουν ένα κυλινδρικό σχήμα. Σε αυτή τη μορφή, το sushi μπορεί να ετοιμαστεί πολύ γρήγορα, και να φαγωθεί με το ένα χέρι, κάτι που το κάνει ένα από τα παλιότερα fast food του κόσμου.