Νίκη της Τζόρτζια Μελόνι: Τεράστια ανησυχία για την επόμενη μέρα
Φόβος για την άνοδο της ακροδεξιάς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη νίκη της Μελόνι στην Ιταλία
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 27/9/2022 | 11:43
Μετά τη νίκη της Τζόρτζια Μελόνι και του κόμματος "Αδελφοί της Ιταλίας", έχει αρχίσει να σχηματίζεται σταδιακά η νέα κυβέρνηση, κάτι που προβλέπεται να καθυστερήσει μερικές εβδομάδες.
Το κόμμα "Αδελφοί της Ιταλίας" απέσπασε το 26,2 % των ψήφων. Μεγάλη η άνοδός του, δηλαδή, σε σχέση με το 4,3% που απέσπασε στις εκλογές του 2018. Οι ομοϊδεάτες του κόμματος, Μπερλουσκόνι και Σαλβίνι, έπεσαν αρκετά, αφού οι περισσότεροι ψηφοφόροι τους απευθύνθηκαν στο κόμμα της Μελόνι.
Πιο συγκεκριμένα, η Λέγκα του Ματτέο Σαλβίνι κατέλαβε το 8,9% των ψήφων, ενώ η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι πήρε το 8,3%, γεγονός που αποδεικνύει ότι συνολικά ο δεξιός συνασπισμός λαμβάνει το 44,3% των ψήφων. Ο κεντροαριστερός συνασπισμός συγκέντρωσε στο σύνολο 26,06% των ψήφων, με το Δημοκρατικό Κόμμα του Ενρίκο Λέτα να πέφτει στα "τάρταρα", συγκεντρώνοντας 19%.
H Τζόρτζια Μελόνι, μετά τη νίκη της ακροδεξιάς στην Ιταλία και την επιθυμία της να γίνει πρωθυπουργός της χώρας, προσπάθησε να κατευνάσει τις εντάσεις τόσο στην Ιταλία, όσο και στο εξωτερικό.
«Η Ιταλία μας διάλεξε και εμείς δεν θα την εξαπατήσουμε. Αν κληθούμε να κυβερνήσουμε, θα το κάνουμε για όλους τους Ιταλούς, με στόχο να ενώσουμε αυτό τον λαό και να δώσουμε έμφαση σε όσα τον ενώνουν και όχι σε όσα τον διχάζουν. Θα δουλέψουμε με στόχο οι Ιταλοί να γίνουν και πάλι υπερήφανοι που είναι Ιταλοί».
«Οι Ιταλοί έστειλαν καθαρό μήνυμα υπέρ μιας κυβέρνησης της δεξιάς υπό την ηγεσία των Αδελφών της Ιταλίας», δήλωσε η Μελόνι επιβεβαιώνοντας την επιθυμία της να γίνει η επόμενη πρωθυπουργός.
«Θα κυβερνήσουμε για όλους τους Ιταλούς », υποσχέθηκε. «Θα το κάνουμε με σκοπό να ενώσουμε τον λαό, να προαγάγουμε αυτά που τον ενώνουν μάλλον παρά αυτά που τον χωρίζουν», πρόσθεσε καλώντας για «ενότητα» και κατευνασμό, ενώ παραδέχτηκε πως η προεκλογική εκστρατεία ήταν «βίαιη και επιθετική». Τόνισε ακόμα πως «δεν θα προδώσουμε την εμπιστοσύνη σας».
Από την άλλη, ο επικεφαλής του κεντροαριστερού συνασπισμού, Ενρίκο Λέττα παραδέχτηκε την ήττα του, δηλώνοντας ότι δε θα κατέβει ως υποψήφιος για αρχηγός του κόμματός του την ερχόμενη άνοιξη. «Είναι μία κίνηση αγάπης προς το κόμμα και επαναλαμβάνω, η ηγεσία μου θα τελειώσει μόλις το συνέδριο εκλέξει νέο ηγέτη… Πιστεύω πως σε αυτή τη χώρα αξίζει μία αντιπολίτευση πολύ ισχυρή και πολύ αποτελεσματική που να μπορεί να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των Ιταλών πολιτών».
View this post on Instagram
Ο επικεφαλής του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και πρώην πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε προχώρησε επίσης σε μία σημαντική δήλωση: «Πετύχαμε μία μεγάλη επιστροφή. Όλοι μας ήθελαν εκτός Κοινοβουλίου, όλοι έβαζαν την υπογραφή τους, όλοι μας χτυπούσαν για να μας ρίξουν και η επιστροφή μας είναι πραγματικά σημαντική, είμαστε η τρίτη πολιτική δύναμη εάν τα αποτελέσματα επιβεβαιωθούν, είμαστε τρίτη πολιτική δύναμη και επομένως έχουμε μεγάλη ευθύνη».
Ο Σαλβίνι, αναφέρθηκε στη νίκη του δεξιού συνασπισμού: «Για την Ιταλία σήμερα είναι μία όμορφη μέρα, γιατί έχουμε μπροστά μας πέντε χρόνια σταθερότητας. Εμείς σήμερα έχουμε να σχολιάσουμε ένα αποτέλεσμα που δε με ικανοποιεί, προφανώς, το 9% δεν είναι το αποτέλεσμα για το οποίο εργάστηκα, αλλά είμαστε, με το 9% σε μία κυβέρνηση κεντροδεξιάς, στην οποία θα είμαστε πρωταγωνιστές».
Η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, Ντέμπορα Σερατσιάνι, αναγνώρισε τη «νίκη της δεξιάς υπό την Τζόρτζια Μελόνι», μιλώντας για «βραδιά θλίψης για τη χώρα».
Οι φόβοι της Ευρώπης
Φόβος για την άνοδο της ακροδεξιάς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη νίκη της Μελόνι στην Ιταλία και μάλιστα εν καιρώ πολέμου στην Ουκρανία. Η πολιτική αναταραχή στην Ιταλία καταγράφεται δύο εβδομάδες έπειτα από εκείνη στη Σουηδία, όπου συντηρητική συμμαχία που συμπεριλαμβάνει τους Σουηδούς Δημοκράτες (SD), κόμμα που προέκυψε από το νεοναζιστικό κίνημα, σημείωσε νίκη στις εκλογές, έγινε η μεγαλύτερη δεξιά παράταξη στη σκανδιναβική χώρα. Το SD και το FdI ανήκουν στην ίδια πολιτική οικογένεια στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάνοντας παρέμβαση που εκλήφθηκε στη Ρώμη (με δυσαρέσκεια) ως προειδοποίηση, υπενθύμισε πριν από μερικές ημέρες, πως η ΕΕ διαθέτει τρόπους να τιμωρεί τα κράτη που καταπατούν το κράτος δικαίου και τις κοινές αξίες.
«Οι Ιταλοί παρέδωσαν μάθημα ταπεινότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση η οποία, με τη φωνή της κυρίας φον ντερ Λάιεν, προσπάθησε να τους υπαγορεύσει τι θα ψήφιζαν», σχολίασε δηκτικά ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζορντάν Μπαρντελά, του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν. «Καμιά απειλή οποιουδήποτε είδους δεν μπορεί να σταματήσει δημοκρατία», πρόσθεσε υποστηρίζοντας πως οι Ευρωπαίοι «παίρνουν τη μοίρα τους στα χέρια τους».
Μαύρο πρόβατο στις Βρυξέλλες, ο ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν, όπως και ο πολωνός ομόλογός του Ματέους Μοραβιέτσκι, απηύθυνε τα «συγχαρητήριά του» στην Τζόρτζια Μελόνι.
Μέσω του πολιτικού συμβούλου του και βουλευτή Μπάλας Όρμπαν, ανέφερε: «σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, χρειαζόμαστε όσο ποτέ φίλους που έχουν κοινό όραμα και κοινή προσέγγιση για τις προκλήσεις στην Ευρώπη».
Η Τζόρτζια Μελόνι «έδειξε τον δρόμο» προς μια Ευρώπη «υπερήφανη», «ελεύθερη», αποτελούμενη από «κυρίαρχα κράτη», σημείωσε από την πλευρά του ο ηγέτης του ισπανικού ακροδεξιού κόμματος Vox, ο Σαντιάγο Αβασκάλ.
«Δύσκολες μέρες για την Ευρώπη»
«Έρχονται δύσκολες μέρες για την Ευρώπη» αναφέρει η Γερμανίδα αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου από τους Σοδιαλδημοκράτες και πρώην υπ. Δικαισύνης της Γερμανίας Καταρίνα Μπάρλεϊ λέγοντας μέσα από την εφημερίδα Welt: «Η Μελόνι θα είναι μια πρωθυπουργός με πολιτικά πρότυπα τον Βίκτορ Όρμπαν και τον Ντόναλντ Τραμπ. Η νίκη της κεντροδεξιάς συμμαχίας στην Ιταλία είναι ανησυχητική για την Ευρώπη».
Ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Αλεξάντερ Γκραφ Λάμπσντορφ πιστεύει ότι με τη νέα ιταλική κυβέρνηση θα γίνει πιο δύσκολη «η λήψη αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο». Από την πλευρά του και ο εκπρόσωπος των Γερμανών Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ράσμους Άντερσεν, κάνει λόγο για μια «άνευ προηγουμένου ιταλική διολίσθηση προς τα δεξιά» με τεράστιες επιπτώσεις για την Ευρώπη.