Πυρηνικά: Σε αναμμένα κάρβουνα οι μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
«Ίσως να είναι αργά...»
Δημοσίευση 28/9/2022 | 15:11
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι συμμαχικές υπηρεσίες πληροφοριών εντείνουν τις προσπάθειες για τον εντοπισμό οποιωνδήποτε ρωσικών στρατιωτικών κινήσεων που θα μπορούσαν να καταδείξουν ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε τη χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, σύμφωνα με πέντε νυν και πρώην αξιωματούχους των ΗΠΑ που επικαλείται το Politico.
«Ωστόσο, οποιεσδήποτε ενδείξεις ότι ο απρόβλεπτος Πούτιν αποφάσισε να εξαπολύσει το αδιανόητο -σε μια απέλπιδα προσπάθεια να ανακτήσει την πρωτοβουλία ή να εκφοβίσει τη διεθνή κοινότητα για να ικανοποιήσει τα αιτήματά του- θα μπορούσαν να έρθουν πολύ αργά» προειδοποίησαν οι αξιωματούχοι.
Τα περισσότερα από τα ρωσικά αεροσκάφη, μαζί με τους συμβατικούς εκτοξευτές πυραύλων, μπορούν επίσης να φέρουν μικρότερα, τακτικά πυρηνικά όπλα. Αυτά τα όπλα είναι σχεδιασμένα για πιο στοχευμένη χρήση στο πεδίο της μάχης από τα στρατηγικά όπλα, όπως οι διηπειρωτικοί βαλλιστικοί πύραυλοι, που αφήνουν ίχνη όταν οι μονάδες τους τίθενται σε συναγερμό ή χρησιμοποιούνται σε εκπαιδευτικές ασκήσεις.
Η πίεση στη Ρωσία
«Αυτό σημαίνει ότι εκτός αν ο Πούτιν ή οι διοικητές του θέλουν ο κόσμος να το γνωρίζει (πυρηνικό πλήγμα) εκ των προτέρων, οι ΗΠΑ μπορεί να μην μάθουν ποτέ ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν αντικαταστήσει συμβατικά πυρομαχικά με ατομικές βόμβες» σχολιάζει το Politico.
Είναι ένα ολοένα και πιο ενοχλητικό πρόβλημα, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις αγωνίζονται να ανακτήσουν τη δυναμική τους στην Ουκρανία και ενισχύονται τα σημάδια ότι ο Πούτιν είναι όλο και πιο αντιδημοφιλής στο εσωτερικό, ειδικά αφότου διέταξε μερική επιστράτευση την περασμένη εβδομάδα.
«Παρακολουθούμε πιο προσεκτικά», είπε Aμερικανός αξιωματούχος με πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τις πυρηνικές δυνατότητες και τη στρατηγική της Μόσχας, ο οποίος ζήτησε να τηρηθεί η ανωνυμία του.
Τι ερευνούν οι μυστικές υπηρεσίες
Οι προσπάθειες παρακολούθησης της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας περιλαμβάνουν τον αέρα, το διάστημα και τον κυβερνοχώρο – και μεγαλύτερη έμφαση σε εμπορικούς δορυφόρους για την ανάλυση ρωσικών μονάδων στο πεδίο που μπορεί να είναι σε θέση να λάβουν πυρηνικές εντολές είπε ο αξιωματούχος .
Εκτός της Ουκρανίας οι προσπάθειες εστιάζονται και στον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία, όπου το Κρεμλίνο έχει εγκαταστήσει οπλικά συστήματα και υπερηχητικούς πυραύλους.
Οι ανησυχίες έχουν ενταθεί μετά και τα δημοψηφίσματα στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας, και την ενδεχόμενη απάντηση που θα δώσει η Μόσχα σε αντεπιθέσεις του Κιέβου. Σε αυτό το κλίμα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, άφησε να εννοηθεί ότι η Ρωσία έχει το δικαίωμα να υπερασπιστεί αυτά τα εδάφη ακόμα και με πυρηνικά, καθώς πλέον θα θεωρούνται ρωσικό έδαφος.