Προσωρινό πλαφόν προτείνει η Κομισιόν
Στροφή της Φον Ντερ Λάιεν
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 5/10/2022 | 11:46
Η Κομισιόν είναι έτοιμη να συζητήσει ένα προσωρινό πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, ανακοίνωσε σήμερα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, έπειτα από τις πιέσεις πολλών κρατών-μελών.
Το πλαφόν, όπως διευκρίνισε, μπορεί να μπει μέχρι να δημιουργηθεί ο νέος δείκτης στην χρηματιστηριακή αγορά του αερίου.
«Πρέπει να περιορίσουμε αυτόν τον πληθωριστικό αντίκτυπο του φυσικού αερίου σε ολόκληρη την Ευρώπη. Γι’ αυτό είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε ένα ανώτατο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας» τόνισε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.
«Αυτό το ανώτατο όριο θα ήταν ένα πρώτο βήμα στην πορεία προς μια διαρθρωτική μεταρρύθμιση στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας» πρόσθεσε η Φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι αυτό θα γίνει σε προσωρινή βάση, μέχρι την καθιέρωση ενός νέου δείκτη αναφοράς προς αντικατάσταση του TTF για το καύσιμο που θα αφορά και πάλι ολόκληρη την Ένωση.
«Ο ορισμός ενός πλαφόν στο φυσικό αέριο είναι μια προσωρινή λύση, μέχρι να δημιουργήσουμε έναν νέο ευρωπαϊκό δείκτη τιμών που θα διασφαλίζει την καλύτερη λειτουργία της αγοράς και η Κομισιόν έχει ήδη ξεκινήσει να εργάζεται πάνω σε αυτό», δήλωσε.
Παράλληλα, η Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν, δήλωσε πως θα καταθέσει την πρόταση της και γραπτώς σε επιστολή προς τους ηγέτες της ΕΕ στην Σύνοδο που θα πραγματοποιήσουν στην Πράγα, αναφέροντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να εφαρμόσει ένα κοινό σύστημα για την Ενέργεια.
Η πρόεδρος της Κομισιόν επεσήμανε την πρόθεση των Βρυξελλών για πιο προχωρημένες διαβουλεύσεις με αξιόπιστους παρόχους ενέργειας, όπως χώρες σαν τη Νορβηγία. Παράλληλα, τόνισε ότι οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να ενισχύσουν την προστασία των υποδομών ζωτικής σημασίας, επικαλούμενη τη δολιοφθορά κατά των αγωγών Nord Stream.
Όπως είπε τα γεγονότα στον Nord Stream έδειξαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή υποδομή της Ευρώπης.
«Ως Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουμε σημαντική ισχύ στην αγορά και πολλοί από τους προμηθευτές μας θέλουν να συνάψουν συμφωνίες μαζί μας, οι οποίες είναι επωφελείς και για τις δύο πλευρές», πρόσθεσε.
Επίσης, μίλησε για ένα κοινό σύστημα προμηθειών της ΕΕ για την ενέργεια, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενισχυθεί η ενεργειακή πλατφόρμα της ΕΕ, προς το συλλογικό συμφέρον. «Πρέπει να αποφύγουμε ένα σενάριο όπου τα κράτη-μέλη υπερισχύουν και πάλι μεταξύ τους στις παγκόσμιες αγορές και ανεβάζουν τις τιμές για την Ευρώπη», τόνισε.