Η Αλεξάνδρεια εκπέμπει SOS
Δραματική προειδοποίηση από τους επιστήμονες
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 8/11/2022 | 17:28
Μπορεί μια σύγχρονη πόλη να έχεις τη μοίρα της Ατλαντίδας, και μάλιστα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα;Σύμφωνα με τους επιστήμονες η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου κινδυνεύει να βρεθεί κάτω από το νερό και να μην είναι πια κατοικησιμη.
Κοιτίδα πολιτισμού, μια από τις σημαντικότερες πόλεις στην εξέλιξη της ιστορίας, η αγαπημένη πόλη του Μέγα Αλέξανδρου, η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου βρίσκεται μπροστά σε μία από τις πιο μαύρες σελίδες της ιστορίας της. Κινδυνεύει να βουλιάξει κάτω από το νερό και η χρονολογία ορόσημο είναι το πολύ κοντινό 2050.
Δύο φαινόμενα μαζί απειλούν την πόλη της Βόρειας Αφρικής, αφού από τη μία το έδαφος διαβρώνεται με ταχείς ρυθμούς, και από την άλλη η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει.
Οι γεωτρήσεις που γίνονται μαζικά ανοικτά των ακτών της, αλλά και στα φράγματα του ποταμού Νείλο εμποδίζουν τη μεταφορά λάσπης, που είναι το συνδετικό στοιχείο του υπεδάφους της πόλης. Τα στηρίγματά της διαβρώνονται και το νερό «ρουφάει» τη γη. Οι επιστημονικές μελέτες είναι απογοητευτικές, σύμφωνα με αυτές η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη και μεγαλύτερο λιμάνι της Αιγύπτου βυθίζεται κάθε χρόνο 3 χιλιοστά.
Το αισιόδοξο σενάριο του ΟΗΕ προβλέπει ότι το 2050 το 1/3 της πόλης είτε θα έχει καλυφθεί από τη θάλασσα, είτε δεν θα είναι κατοικήσιμο
1,5 εκατ. κόσμος θα πρέπει να εγκαταλείψει την πόλη, 200.000 κατοικίες θα εξαφανιστούν, το κόστος καταστροφής υπολογίζεται σε 30 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η καταστροφή δεν σταματάει εκεί. Το 80% της εμπορικής κίνησης της Αιγύπτου γίνεται από το λιμάνι της Αλεξάνδρειας.
Η Αίγυπτος έχει μακρά παράδοση στη μετακίνηση πληθυσμών λόγω προβλημάτων με το έδαφος, αφού εώς τώρα 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν αλλάξει τόπο διαμονής.
Η συνεχής αστική ανάπτυξη έχει επιταχύνει το πρόβλημα και η άνοδος της στάθμης του νερού στη περιοχή είναι η ταχύτερη στον κόσμο.
Στο ερώτημα αν υπάρχει λύση, οι επιστήμονες απαντούν πως η Γη και η ανθρωπότητα παίζει κυριολεκτικά το τελευταίο της χαρτί. Είτε αλλάζουμε πολιτικές με σκοπό όχι απλά να μετριάσουμε τη ζημιά στο πλανήτη, αλλά να τη διακόψουμε οριστικά, είτε εκατομμύρια συνάνθρωποι μας σε λιγότερο από 20 χρόνια θα αρχίσουν να βλέπουν τις συνέπειες.
Χωρίς κανένας να μένει ανεπηρέαστος αφού η μετανάστευση λόγω κλιματικής αλλαγής, θα αλλάξει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε.