Amy Johnson, η πιλότος που ταξίδεψε ως την Αυστραλία με χαλασμένο κινητήρα και βροχές
Υπήρξε από τους πρωτοπόρους της αεροπορίας
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 17/11/2022 | 00:19
Πραγματοποίησε την πρώτη για γυναίκα, μοναχική (σόλο) πτήση από το Λονδίνο στο Ντάργουιν
Η Amy Johnson (1903-1941) ήταν μια πρωτοπόρος Βρετανίδα αεροπόρος που έγινε η πρώτη γυναίκα πιλότος που πέταξε μόνη της από το Λονδίνο στην Αυστραλία. Της πήρε 19 μέρες για να ολοκληρώσει την πτήση.
Η πτήση της, το 1930, μαστιζόταν από κακές καιρικές συνθήκες, δυσλειτουργίες του κινητήρα και ατυχήματα, αλλά αν και αποθαρρυμένη, με απόλυτη θέληση και αποφασιστικότητα, συνέχισε.
Όταν επέστρεψε στη Βρετανία, έλαβε συγχαρητήρια από πολλούς αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, και τιμή, τον CBE (Διοικητής της Βρετανικής Αυτοκρατορίας) από τον βασιλιά και τη βασίλισσα. Τραγούδια γράφτηκαν προς τιμήν της και η εικόνα της ήταν παντού στις εφημερίδες. Η «Daily Mail» την ήθελε να κάνει μια περιοδεία δημοσιότητας στη Βρετανία, αλλά εκείνη χρειαζόταν χρόνο για να ξεκουραστεί και να συνέλθει.
Η Amy Johnson έκανε περαιτέρω πτήσεις ρεκόρ στην Ιαπωνία το 1931 και στο Κέιπ Τάουν της Νότιας Αφρικής το 1932 και ξανά το 1936. Μετά την εξαφάνιση της Αmelia Earhart τ το 1937, ωστόσο, μείωσε τις πτήσεις της και αντ' αυτού ασχολήθηκε με το ανεμόπτερο.
Όμως, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, στρατολογήθηκε από τον βοηθό αεροπορικών μεταφορών, ο οποίος μετέφερε αεροσκάφη της Βασιλικής Αεροπορίας στη Βρετανία.
Στις 5 Ιανουαρίου 1941, έφυγε από την πορεία της κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες και διασώθηκε καθώς το αεροπλάνο της συνετρίβη στις εκβολές του Τάμεση. Μια προσπάθεια να σώσει τη ζωή της έγινε από τον κυβερνήτη Walter Fletcher, ενός διερχόμενου βρετανικού σκάφους, το HMS Haslemere Fletcher όμως ήταν ανεπιτυχής και το σώμα της Johnson δεν ανακτήθηκε ποτέ. Ήταν 37 ετών.
Η αιτία του θανάτου της δεν έχει διευκρινιστεί και πού πήγαινε, δεν αποκαλύφθηκε ποτέ. Είναι πολύ πιθανό να βρισκόταν σε κυβερνητική αποστολή που σχετίζεται με τον πόλεμο.