Αν ο σύντροφός σας, σας ανακοινώσει ότι ο/η πρώην έρχεται στην πόλη, εσείς μπορεί να θέλετε να δείξετε ανώτερος και να προτείνετε να έρθει για φαγητό. Αλλά αφού περάσουν αρκετές ώρες και δείτε τη χημεία που έχουν μπροστά σας, αισθάνεστε κάπως παράξενα. Κάτι που θα περιγράφατε ως ζήλια και όχι φθόνο.
Όπως αναφέρει το λεξικό Meriam - Webster, αυτό συμβαίνει γιατί συνήθως χρησιμοποιούμε τον όρο ζήλια για να περιγράψουμε την ανησυχία μας για κάτι που έρχεται να πάρει κάτι που είναι δικό μας. Ο φθόνος από την άλλη πλευρά, αναφέρεται στο αντίθετο σενάριο. Όταν θέλεις κάτι που ανήκει σε άλλον.
Αλλά δεν είναι τόσο απλό. Γιατί η ζήλια μπορεί να είναι και συνώνυμο του φθόνου. Αν ο γείτονας έχει ένα πολύ καλύτερο αυτοκίνητο και εσείς τα αγαπάτε, μπορείτε να πείτε ότι αισθάνεστε φθόνο, αλλά και ζήλια.
Όπως αναφέρει το Psychology Today, η ζήλια συνήθως συνοδεύεται από φθόνο. Ή καλύτερα είναι ο φθόνος που πολλές φορές μας κάνει να ζηλεύουμε. Για παράδειγμα, η καλύτερη σας φίλη σας ζητά να γίνεται κουμπάρα και κάποιες άλλες παράνυμφοι. Και κατά τη διάρκεια των ετοιμασιών, βλέπετε ότι ευνοεί την τέλεια καινούργια της φίλη, αντί για εσάς. Οπότε αρχίζετε να ζηλεύετε. Ο λόγος που ζηλεύετε είναι γιατί φθονείτε τα ποιοτικά της χαρακτηριστικά, καθώς και την προσοχή που παίρνει από τη φίλη σας. Ναι, αυτή είναι η υπόθεση της ταινίας Bridesmaids.
Με λίγα λόγια, η ζήλια συνδέεται περισσότερο με την κτητικότητα, την αντιπαλότητα και την προδοσία, από ότι ο φθόνος. Αλλά να σκεφτείς και αναλύσεις την κατάσταση, μπορεί να υπάρχει και φθόνος εκεί.
Πληροφορίες: mentalfloss.com