Το 2003 o Sönke Wortmann σκηνοθέτησε την ταινία «The Miracle of Bern», η οποία όντως μιλάει για ένα πραγματικό θαύμα, που έκανε όλη τη Γερμανία να πιστέψει ξανά στον εαυτό της ύστερα από δυο χαμένους παγκόσμιους πολέμους.
Στο Μουντιάλ του 1954, οι Γερμανοί κατέβηκαν ως μεγάλο αουτσάιντερ. Φαβορί ήταν οι Ούγγροι του Φέρεντς Πούσκας. Μάλιστα στο μεταξύ τους παιχνίδι στον όμιλο, οι Ούγγροι επιβλήθηκαν με 8-3. Μια ακόμα οδυνηρή ήττα φαινόταν πως θα έρθει για τους Γερμανούς.
Ωστόσο, είχαν μια πολύ καλή ομάδα, που έπαιρνε ώθηση από τον αρχηγό της, τον θρυλικό Φριτς Βάλτερ. Και έφτασαν στον τελικό, όπου θα αντιμετώπιζαν ξανά τους Ούγγρους. Στο 8ο λεπτό το σκορ ήταν 2-0 υπέρ των Μαγυάρων. Και τότε έγινε η αρχή του θαύματος. Ξεκίνησε η βροχή...
Οι σκληροτράχηλοι Γερμανοί ευνοήθηκαν περισσότερο από τον αγωνιστικό χώρο σε σχέση με τους πιο τεχνίτες Ούγγρους. Το 2-1 έγινε στο 10ο λεπτό και όταν ο Χέλμουτ Ραν, έφερε το παιχνίδι στα ίσα 8 λεπτά αργότερα, οι Γερμανοί άρχισαν να το πιστεύουν. Ο Πούσκας κούτσαινε εξαιτίας ενός παλιότερου τραυματισμού. Οι Ούγγροι προσπάθησαν αρκετά αλλά το βρεγμένο γρασίδι δεν τους ευνοούσε. Είχαν δοκάρι, αλλά δεν κατάφεραν να σκοράρουν.
Στο 84ο λεπτό, ο Φριτς Βάλτερ πάσαρε στο Ραν και αυτός έβαλε μπροστά τη Γερμανία. Οι Μαγυάροι ισοφάρισαν αλλά το γκολ ακυρώθηκε. Δυο λεπτά αργότερα, το παιχνίδι έληξε. Οι Γερμανοί ήταν παγκόσμιοι πρωταθλητές κόντρα σε όλα τα προγνωστικά, κόντρα σε μια καλύτερη ομάδα και κόντρα σε μια κατάσταση παρακμής στη χώρα τους.
Το «θαύμα» αποτυπώνεται με πολύ όμορφο τρόπο στην οθόνη, σε μια ταινία που έχει παράλληλη ιστορία το πως μια οικογένεια χτυπημένη από τον πόλεμο, βίωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ελβετίας και πως έφτασαν πατέρας και γιος να ταξιδέψουν στη Βέρνη για τον τελικό.
Αν μια ταινία εμπεριέχει ιστορία, ποδόσφαιρο και Παγκόσμιο Κύπελλο, είναι δύσκολο να αποτύχει. Και ευτυχώς το «The Miracle of Bern» δεν αποτυγχάνει πουθενά χαρίζοντας μας μια εμπειρία και πολλές γνώσεις και συναισθήματα, που ίσως να μην είχαμε χωρίς αυτήν. Και φυσικά μας υπενθυμίζει τη σημασία του αθλητισμού στη ζωή του κόσμου, ως σύμβολο πάθους, αγωνιστικότητας και ειρήνης.