Ιστορία των Μουντιάλ: 5 γεγονότα που τα σημάδεψαν
Οι 21 προηγούμενες διοργανώσεις έκρυβαν πάντα συγκινήσεις και ρεκόρ
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/11/2022 | 00:41
To 22ο Μουντιάλ ξεκίνησε. Μπορεί να μας προσφέρει θέαμα, μπορεί να μας προσφέρει συγκινήσεις, αλλά θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας ως μια διοργάνωση που μας έκανε να σκεφτούμε αν θα την παρακολουθήσουμε.
Γι’ αυτό και σκεφτήκαμε να κάνουμε μια αναδρομή σε παλαιότερες διοργανώσεις μήπως και αναβιώσουμε λίγο την πιο ρομαντική πλευρά τους. Οπότε θα θυμηθούμε 5 περιπτώσεις που σημάδεψαν τις προηγούμενες διοργανώσεις…
Πρώτος σκόρερ και το απίθανο ρεκόρ του Ζύστ Φονταιν
@wikipedia.org
Ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία των Μουντιάλ είναι ο Μίροσλαβ Κλόζε με 16 γκολ. Ωστόσο χρειάστηκε 24 ματς για να τα φτάσει και να ξεπεράσει το «φαινόμενο» Ρονάλντο, ο οποίος είχε 15 σε 19 ματς. Τρίτος είναι Γκέρντ Μίλερ που σκόραρε 14 γκολ σε 13 ματς. Ωστόσο το ρεκόρ του Γάλλου Ζυστ Φονταίν, γρήγορα θα σπάσει. Κι αυτό γιατί στο Μουντιάλ του 1958 σκόραρε 13 φορές σε έξι ματς, κάτι που σημαίνει ότι είχε 2,17 γκολ κατά μέσο όρο ανά αγώνα. Σκέφτεστε κάποιον που θα μπορούσε;
Οι τρεις άνθρωποι που έχουν κατακτήσει το Μουντιάλ ως παίκτες και προπονητές
Πρόκειται για ένα πάρα πολύ μικρό γκρουπ ανθρώπων που έχει καταφέρει κάτι τέτοιο. Αν με ρωτήσετε, οι τρεις μου φαίνονται αρκετοί για μια διοργάνωση 21 τροπαίων.
Ο πρώτος που το κατάφερε ήταν ο Βραζιλιάνος Μάριο Ζαγκάλο, που το κατέκτησε ως παίκτης το 1958 και το 1962 και ως προπονητής το 1970. Ακολούθησε ο Φραντς Μπεκενμπάουερ, που το κατέκτησε σαν παίκτης το 1974 και σαν προπονητής το 1990. Τέλος, ο τρίτος είναι πρόσφατος. Ο Ντιντιέ Ντεσάμπ, το κατέκτησε σαν παίκτης το 1998 και σαν προπονητής στο τελευταίο Μουντιάλ της Ρωσίας το 2018.
Ο παίκτης που έπαιξε 25 ματς σε 5 Μουντιάλ, έφτασε σε τρεις τελικούς και κέρδισε μόνο τον έναν
@wikipedia.org
Ο ρέκορντμαν συμμετοχών σε αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου είναι μέχρι σήμερα ο Λόταρ Ματέους. Ο συμπατριώτης του Μίροσλαβ Κλόζε τον πλησίασε σε συμμετοχές φτάνοντας τις 24, αλλά δεν τον έφτασε. Ο Γερμανός αγωνίστηκε σε πέντε συνεχόμενα Μουντιάλ από το 1982 μέχρι το 1998, φτάνοντας σε τρεις τελικούς, το 1982, το 1986 και το 1990. Τον πρώτο τον έχασε από τους Ιταλούς, τον δεύτερο από του Αργεντινούς, ενώ κέρδισε τον τρίτο το 1990, απέναντι στην Αργεντινή και πάλι.
Μόλις δυο τελικοί έχουν κριθεί στα πέναλτι και η Ιταλία ήταν και στους δυο
@twitter.com/footballitalia
Μόνο δυο τελικοί Μουντιάλ έχουν κριθεί στη διαδικασία των πέναλτι. Και δεν μας κάνει καμία εντύπωση ότι οι Ιταλοί συμμετείχαν και στους δυο. Ο πρώτος ήταν το 1994 στα γήπεδα των ΗΠΑ, όπου η Βραζιλία κατέκτησε το τρόπαιο απέναντι στην «σκουάντρα ατζούρα». Πέρασαν 12 χρόνια και οι Ιταλοί αντιμετώπισαν στον τελικό τους Γάλλους, σε έναν τελικό που σημαδεύτηκε από την κουτουλιά του Ζινεντίν Ζιντάν στον Μάρκο Ματεράτσι. Η Ιταλία τελικά κατέκτησε εκείνο το κύπελλο.
Υπήρχε τουλάχιστον μια ευρωπαϊκή ομάδα σε 19 από τους 21 τελικούς
@vogue.com
Υπήρχε πάντα τουλάχιστον μια ευρωπαϊκή ομάδα σε τελικούς Μουντιάλ, εκτός από δυο περιπτώσεις. Το περίεργο είναι πως και στις δυο περιπτώσεις, το κύπελλο κατέληξε στην Ουρουγουάη. To 1930 όταν το κατέκτησε στη χώρα της κερδίζοντας την Αργεντινή με 4-2 και το 1950, όταν κέρδισαν την Βραζιλία μέσα στο «σπίτι» της με 2-1, σε αν ματς που πάντως δεν ήταν τελικός αλλά το πιο αποφασιστικό παιχνίδι ενός ομίλου 4 ομάδων, όπου ο πρώτος θα έπαιρνε τον τίτλο. Πριν το παιχνίδι η Ουρουγουάη είχε 3 βαθμούς και η Βραζιλία 4 αλλά με τη νίκη της πήρε την πρωτιά και ουσιαστικά το τρόπαιο.