Μουντιάλ 2002: Τα «φαλτσοσφυρίγματα» που έστειλαν Πορτογαλία, Ιταλία και Ισπανία στα σπίτια τους
Οι διαιτητές έστειλαν τους συνδιοργανωτές μέχρι τα ημιτελικά
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/11/2022 | 00:39
Όπως αναφέρουν πάρα πολλοί ειδικοί και μη, το Μουντιάλ του 2002, ήταν ένα από τα χειρότερα όλων των εποχών, όχι από άποψη ποδοσφαίρου, αλλά από άποψη διαιτητικών αποφάσεων. Που ευνόησαν μια και μόνο χώρα, τη συνδιοργανώτρια Νότια Κορέα, η οποία κατάφερε να φτάσει μέχρι τα ημιτελικά αποκλείοντας τρεις ομάδες της νότιας Ευρώπης, μέσα από αποφάσεις που προκάλεσαν σκάνδαλο και κατακραυγή.
Και αυτό συνέβη από την αρχή. Ευνοήθηκε και στα δυο πρώτα παιχνίδια του ομίλου αλλά στο τρίτο που έκρινε και την πρόκριση, τα πράγματα χειροτέρεψαν. Ο διαιτητής απέβαλε δυο παίκτες των Πορτογάλων αφήνοντάς τους με 9 παίκτες, με τον πρώτο να αποβάλλεται στο 27ο λεπτό και τον δεύτερο στο 66ο. Η Νότια Κορέα σκόραρε στο 70ο λεπτό και πήρε την πρόκριση για τους «16» ως πρώτη από τον όμιλό.
Εκεί βρήκε απέναντί της στην Ιταλία, σε ένα ματς που οι διαιτητικές αποφάσεις το καθόρισαν εντελώς και όχι οι ποδοσφαιριστές. Στο 4ο λεπτό η Νότια Κορέα πήρε πέναλτι και ο Μπουφόν το απέκρουσε αλλά ήδη το παιχνίδι είχε γίνει πολύ νευρικό. 14 λεπτά αργότερα οι Ιταλοί προηγήθηκαν και ήταν από τότε κυρίαρχοι στο παιχνίδι.
Οι Νοτιοκορεάτες βάραγαν στο ψαχνό με δυο παίκτες να τραυματίζονται σοβαρά. Στο 87’ η Νότια Κορέα ευτύχησε να ισοφαρίσει και το παιχνίδι πήγε στην παράταση, όπου τότε ίσχυε το «χρυσό γκολ». Στο 13ο λεπτό, ο Τόττι δέχθηκε ένα σκληρό μαρκάρισμα, αλλά ο διαιτητής τον απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα για θέατρο. Η Ιταλία βρήκε γκολ που ακυρώθηκε ως οφσάιντ, μια εξαιρετικά οριακή φάση. Και στο 26ο λεπτό της παράτασης, οι Νοτιοκορεάτες με παίκτη παραπάνω, βρήκαν τελικά το γκολ της πρόκρισης.
Ο ιταλικός τύπος ήταν έξαλλος, ενώ και ο τύπος άλλων χωρών έκανε λόγο για σκάνδαλο, με τη διαιτησία να ευθύνεται για το αποτέλεσμα. Ωστόσο, η εύνοια συνεχίστηκε. Και το σκάνδαλο πήρε σάρκα και οστά.
Στους «8», η Νότια Κορέα βρήκε μπροστά της την Ισπανία. Ο Αιγύπτιος διαιτητής αρχικά ακύρωσε κανονικό γκολ των Ισπανών στην κανονική διάρκεια, ενώ ακύρωσε και άλλο ένα, επίσης κανονικό, στην παράταση, το οποίο θα τελείωνε το ματς. Κι έτσι το παιχνίδι πήγε στα πέναλτι, όπου οι Νοτιοκορεάτες πήραν ακόμα μια αμφιλεγόμενη πρόκριση κερδίζοντας με 5-3.
Όλα τα ΜΜΕ χαρακτήρισαν σκανδαλώδες αυτό που έγινε, τόσο εξόφθαλμο και τόσο εύκολο να αποδειχθεί, που η εφημερίδες έκαναν λόγο για ένα Μουντιάλ στα όρια της φάρσας.
Στα ημιτελικά, οι Γερμανοί με γκολ του Μπάλακ τους απέκλεισαν από τον τελικό και τα πνεύματα ηρέμησαν εν μέρει, αν και οι Ιταλοί και οι Ισπανοί διαμαρτύρονταν έντονα στη FIFA.
Ο διαιτητής του ματς με την Ιταλία τιμωρήθηκε από την FIFA και αργότερα από την ομοσπονδία της χώρας του για χρηματισμό. Αργότερα, πιάστηκε μάλιστα σε αεροδρόμιο να μεταφέρει ηρωίνη και μπήκε για 2,5 χρόνια φυλακή.
Πάντως αν μας λέει κάτι αυτό, τα επόμενα δυο Μουντιάλ τα κατέκτησαν αυτές οι δυο ομάδες. Το 2006 η Ιταλία και το 2010 η Ισπανία. Ωστόσο το Παγκόσμιο Κύπελλο σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα έμεινε στην ιστορία περισσότερο για τη διαιτησία και όχι για την Βραζιλία που το κατέκτησε…