16ο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ – docfest: Οι φετινές δράσεις και εκδηλώσεις
H καθιερωμένη γιορτή του Ελληνικού Ντοκιμαντέρ επιστρέφει στη Χαλκίδα!
Γράφει η MATINA KONTOY Δημοσίευση 24/11/2022 | 23:24
Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest έρχεται και φέτος να ανοίξει ένα παράθυρο στον κόσμο μέσα από τη μεγάλη οθόνη, πιστό στο ραντεβού του με τους δημιουργούς και το κοινό.
Το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest με 16 χρόνια της συνεχούς λειτουργίας έχει αναδειχτεί σε ένα από τα μεγαλύτερα πολιτιστικά δρώμενα της χώρας. Η πόλη της Χαλκίδας είναι πια ένας καθιερωμένος τόπος συνάντησης του κοινού με τους κινηματογραφιστές, αλλά και των δημιουργών μεταξύ τους, και λειτουργεί ως κυψέλη δημιουργικότητας, ουσιαστικής επικοινωνίας και ανταλλαγής ιδεών.
Με πάγια επιθυμία του τη στήριξη της εγχώριας κινηματογραφίας, το Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest συγκεντρώνει και παρουσιάζει την ετήσια παραγωγή Ελληνικών ντοκιμαντέρ, προβάλλοντας το έργο των ανεξάρτητων δημιουργών και συμβάλλοντας στην προσπάθειά τους να ρίξουν το δικό τους φως σε κάθε πιθανή έκφανση της ζωής που εκτυλίσσεται μέσα και γύρω μας.
Με 120 ταινίες που καταγράφουν τις μικρές και μεγάλες στιγμές της ζωής μας, από γεγονότα που θα απασχολήσουν τον ιστορικό του μέλλοντος μέχρι μικρές λεπτομέρειες της καθημερινότητας, έμπειροι και νέοι κινηματογραφιστές μας καλούν για 6 μέρες να σβήσουμε τα φώτα, να κάτσουμε αναπαυτικά και να περιπλανηθούμε στις ιστορίες που αφηγούνται οι εικόνες.
Η ώρα της Έκθεσης
Στα πλαίσια του 16ου Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ– docfest φιλοξενούμε δύο άκρως ενδιαφέρουσες εκθέσεις για τους λάτρεις του φωτογραφικού φακού. Από την Τρίτη 22 Νοεμβρίου μέχρι και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου στο Φουαγιέ Μεγάρου Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας φιλοξενείται, σε συνεργασία με το Πολεμικό Μουσείο, έκθεση φωτογραφικών ντοκουμέντων από την περίοδο της Μικρασιατικής Εκστρατείας και της επακόλουθης κατaστροφής. Επιλεγμένες φωτογραφίες, από το Φωτογραφικό Αρχείο του Πολεμικού Μουσείου, αφηγούνται μία από τις πιο καθοριστικές περιόδους της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας.
Παράλληλα, τα εγκαίνιά της έκανε χθες Τετάρτη 23 Νοεμβρίου στην Ισόγεια Αίθουσα του Δημαρχείου «Αριστοτέλης» η έκθεση καλλιτεχνικών Video Εγκαταστάσεων. Η έκθεση περιλαμβάνει τρία video installations που δημιούργησαν οι φοιτητές και φοιτήτριες του τμήματος Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Συγκρότημα Ευρίπου. Η καθημερινότητα και οι αγωνίες τους συνομιλούν με τους ποιητές και τα ποιητικά έργα που τους ενέπνευσαν.
Πρωταγωνιστές της έκθεσης ανά video είναι , για το «Omnes Simal», η Αλεξία Μαργούδη, η Άννα Κρητικού, η Μαντώ Φραγγιά και ο Μάρκος Κονταρίνης.
Για τα «Προσωπικά άβολα», ο Βασίλης Γκλεζάκος, η Ειρήνη Δεφίγγου, η Μαρία Θωίδη, ο Κωνσταντίνος Κυριακού και ο Βασίλης Μποζοβίτης.
Για το «Παράδεισος και Κόλαση», η Σοφία Παυλίδου, η Μαρία Στεφανοπούλου και ο Δημήτρης Καστρέτσιος.
Διδάσκοντες καθηγητές είναι η Δρ. Κατερίνα Αντωνοπούλου και ο Δημήτρης Χαρίτος.
Η έκθεση πραγματοποιείται σε συνεργασία με το Τμήμα Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών-Συγκρότημα Ευρίπου, και θα είναι διαθέσιμη για το κοινό καθημερινά έως και την Κυριακή 27 Νοεμβρίου.
Παράλληλες εκδηλώσεις:
Μικροί δημιουργοί εν δράσει
the «DOC IN MOTION» ...playrooms
Δε θα μπορούσαμε να αφήσουμε παραπονεμένους τους πιο μικρούς μας φίλους σε ένα χώρο που φημίζεται για την προσωπική δημιουργία και τον αυθορμητισμό του. Το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest συνεχίζει και φέτος το κινηματογραφικό εργαστήρι animation Doc in Motion, με καθοδηγητή το σκηνοθέτη και animator Ιορδάνη Ανανιάδη. Μαθητές και μαθήτριες, Γυμνασίου και Λυκείου , για μία ακόμη χρονιά θα έχουν την ευκαιρία να παρευρεθούν σε ειδικά διαμορφωμένα σχεδιαστήρια και να αποτυπώσουν σε χαρτί ό,τι μπορούν να φανταστούν! Τα σχέδιά τους θα μπορέσουν να ζωντανέψουν με τη βοήθεια της κάμερας και της μαγείας των τεχνικών animation, κάνοντας τους να νιώσουν ιδιαίτερα δημιουργικοί!
And then… DOCROCKS!
Τα εργαστήρια, ωστόσο, δεν τελειώνουν εδώ! Παράλληλα με τα κινηματογραφικά εργαστήρια Doc in Motion , το 16ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ – docfest διοργανώνει και φέτος το πλέον καθιερωμένο κινηματογραφικό εργαστήριο DocRocks! Στόχος του εργαστηρίου είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που θα συμμετάσχουν, να δημιουργήσουν από το μηδέν μια ταινία ντοκιμαντέρ μικρού μήκους. Δοκιμάζοντας διαφορετικές μεθόδους και τεχνικές, θα βιώσουν ολόκληρη τη διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας, από το αρχικό στάδιο της ανταλλαγής ιδεών μέχρι και την τελική παρουσίαση της.
Τα εργαστήριά μας θα φιλοξενηθούν από την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου έως την Παρασκευή 25 Νοεμβρίου στο ξενοδοχείο «Παλίρροια», στην αίθουσα «Κλεοπάτρα»
Και τώρα μια συγγραφική πινελιά...
Στο φετινό Φεστιβάλ έχουμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε δύο αξιότιμους συγγραφείς που θα παρουσιάσουν για πρώτη φορά τα έργα τους την Τετάρτη 23 και την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου. Ο λόγος γίνεται για τον Πέτρου Θανάση και τον Αθανίτη Δημήτρη.
Πιο συγκεκριμένα..
Την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου και ώρα 12:00 , το ξενοδοχείο «Παλίρροια» θα υποδεχτεί στην αίθουσα «Κλεοπάτρα» το Θανάση Πέτρου , ο οποίος θα μας παρουσιάσει τα δύο τελευταία του συγγραφικά έργα, με τίτλο «1922, το τέλος ενός ονείρου» και «1923, εχθρική πατρίδα»
Τον Μάιο του 1919, με τη σύμφωνη γνώμη των Συμμάχων, ελληνικά στρατεύματα αποβιβάζονται στη Σμύρνη. Σκοπός τους είναι να υπερασπιστούν τους χριστιανικούς πληθυσμούς που ζουν στα παράλια της Μικράς Ασίας. Η Μικρασιατική Εκστρατεία, ο Ελληνοτουρκικός πόλeμος, που για την Τουρκία έμεινε γνωστός ως ο Πόλeμος της Ανεξαρτησίας, θα λήξει τον Σεπτέμβριο του 1922 με την ήττα της Ελλάδας, θα οδηγήσει στη Μικρασιατική Κατaστροφή, μια από τις πιο μαύρες σελίδες της ελληνικής ιστορίας, και θα σημάνει το τέλος ενός ονείρου, αυτού της Μεγάλης Ελλάδας.
Μετά την κατaστροφή της Σμύρνης χιλιάδες προσφύγων κατακλύζουν το λιμάνι του Πειραιά, ενώ το στρατιωτικό κίνημα που αναλαμβάνει επίσημα την άσκηση της εξουσίας, απαιτεί την απομάκρυνση του βασιλιά. Το στρατοκρατούμενο κράτος πρέπει να φροντίσει για τη σίτιση και τη στέγαση των χαροκαμένων προσφύγων, οι οποίοι πέρα από τις ταλαιπωρίες τους, θα βρουν μπροστά τους και την εχθρική, σε πολλές περιπτώσεις, αντιμετώπιση από τους γηγενείς Έλληνες. Έχουν την ελπίδα ότι σύντομα θα επιστρέψουν στους τόπους καταγωγής τους, αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.
Εν τη συνεχεία..
Την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, η αίθουσα «Κλεοπάτρα» του ξενοδοχείου «Παλίρροια» θα φιλοξενήσει τον Αθανίτη Δημήτρη που θα μας παρουσιάσει το βιβλίο του με τίτλο « Η έβδομη Ήπειρος/ 60 ταινίες για πάντα».
Με ανατρεπτική γραφή, ο Δημήτρης Αθανίτης αποκαλύπτει και ανακαλύπτει ταινίες άγνωστες ή ελάχιστα γνωστές, ρίχνει καινούργιο φως σε αριστουργήματα, ανατρέπει κυρίαρχα κλισέ. Αναζητά την αυθεντικότητα και αναδεικνύει τη μαγεία πίσω από πρόσωπα, εικόνες, ιστορίες. Η έβδομη ήπειρος, η ήπειρος της κινηματογραφικής τέχνης, ανοίγεται αποκαλυπτική, σε ένα μοναδικό στο είδος του βιβλίο, που διαβάζεται και σαν ένα γοητευτικό μυθιστόρημα.