Διαδηλώσεις στην Κίνα κατά του lockdown: Φόβοι για εξεγέρσεις καθώς φουντώνει η οργή των πολιτών
«Η υπομονή έλαβε… τέλος»
Δημοσίευση 28/11/2022 | 08:31
Κλίμα πολιτικής εξέγερσης με συνθήματα κατά του Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος «βλέπει» δυτικό δάκτυλο πίσω από τις εξεγέρσεις
Κύμα κοινωνικών αντιδράσεων προκαλεί η πολιτική zero Covid-19, που συνεχίζει να εφαρμόζει η ηγεσία της Κίνας, με αποτέλεσμα ολόκληρες συνοικίες των μεγαλύτερων πόλεων και του Πεκίνου, να μπαίνουν και πάλι σε καραντίνα, καθώς την προηγούμενη εβδομάδα, καθημερινά σημειώνονταν ρεκόρ νέων κρουσμάτων κορωνοϊού.
Σύμφωνα με τις κινεζικές υγειονομικές αρχές, την προηγούμενη Δευτέρα είχαν καταγραφεί 27.000 κρούσματα και προχθές Σάββατο τα κρούσματα ξεπέρασαν τις 39.000, αριθμός υψηλότερος και από τα κρούσματα που περασμένου Απριλίου, που οδήγησαν σε lockdown πολλών μεγάλων πόλεων, σε όλη την επικράτεια. Χθες έφθασαν τα 39.791. Το τελευταίο 24ωρο αναφέρθηκε ένας θάνατος εξαιτίας επιπλοκών, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας να ανέρχεται σε 5.233 επί συνόλου 307.802 κρουσμάτων με συμπτώματα της νόσου.
Η αυστηρότητα των μέτρων προκάλεσε χθες μεγάλες διαδηλώσεις, κυρίως φοιτητών οι οποίες μάλιστα πήραν και πολιτικό χαρακτήρα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του CNN ακούστηκαν συνθήματα κατά του ΚΚΚ και του Σι Τζινπίνγκ. Χαρακτηριστικό για το κλίμα που επικρατεί σε πολλές από αυτές τις πορείες και συγκεντρώσεις είναι η σύγκριση που κάνουν πολλά διεθνή ΜΜΕ με το κύμα διαμαρτυρίας που οδήγησε στη σφαγή στη πλατεία Τιενανμέν το 1989, επισημαίνοντας ότι για πρώτη φορά από τότε παρατηρούνται τόσο μαζικές κινητοποιήσεις.
In a rare surge of protests in China, demonstrators called for the ruling Communist Party and its leader, Xi Jinping, to step down, amid anger at the deaths of at least 10 people in an apartment fire in Xinjiang, presumably during a strict Covid lockdown. https://t.co/7eT7YT4nHw pic.twitter.com/WT54Q0yC1M
— The New York Times (@nytimes) November 27, 2022
Θρυαλλίδα του κύματος αντιδράσεων αποτέλεσε μια φονική πυρκαγιά σε πολυκατοικία στη δυτική περιοχή Σιντζιάνγκ, όπου έχασαν τη ζωή τους τουλάχιστον 10 άνθρωποι και τραυματίστηκαν σοβαρά άλλοι τόσοι. Σε βίντεο πολιτών που αναρτήθηκαν στα social media φαίνεται ότι οι έλεγχοι των αρχών για την τήρηση του lockdown στην συγκεκριμένη περιοχή καθυστέρησαν τους πυροσβέστες να φτάσουν στην φλεγόμενη πολυκατοικία. Διαδηλώσεις ξέσπασαν σε πόλεις και σε πανεπιστήμια σε όλη την Κίνα το Σάββατο και συνεχίστηκαν και Κυριακή, στο Πεκίνο, στη Σανγκάη, στην Γκουανγκζού (πρώην Καντόνα), στις πλατείες και τους χώρους των πανεπιστημίων.
Τα 25 εκατομμύρια κατοίκων της Σαγκάης βρέθηκαν σε καθεστώς lockdown επί δύο μήνες (Απρίλιο-Μάιο) μια δοκιμασία που προκάλεσε οργισμένες διαμαρτυρίες. Έκτοτε οι κινεζικές αρχές προσπάθησαν να κάνουν τα περιοριστικά μέτρα περισσότερο στοχευμένα, αλλά τα περιθώρια στένεψαν μετά την πρόσφατη έξαρση των κρουσμάτων.
Στη Σαγκάη έγινε συγκέντρωση το βράδυ του Σαββάτου στην κεντρική πλατεία με αναμμένα κεριά στην μνήμη των θυμάτων της πυρκαγιάς στη Σιντζιάνγκ. Το πλήθος στη συνέχεια έβγαλε λευκά φύλλα λευκού χαρτιού (μια συμβολική διαμαρτυρία κατά της λογοκρισίας) και φώναζε συνθήματα για σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατία. Συγκέντρωση έγινε και χθες. Ορισμένα βίντεο δείχνουν ανθρώπους να τραγουδούν τον εθνικό ύμνο της Κίνας, ενώ κρατούν πανό και πλακάτ διαμαρτυρίας για τα άκρως αυστηρά μέτρα για την πανδημία. H Σιντζιάνγκ, όπου σημειώθηκε προχθές η πολύνεκρη πυρκαγιά, μετράει 100 ημέρες μέτρων καραντίνας.
Στην επαρχία Jiangsu, φοιτητές από το Πανεπιστήμιο Nanjing συγκεντρώθηκαν για να θρηνήσουν όσους έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά της Σιντζιάνγκ. Σε ένα βίντεο, διοικητικός αξιωματούχος του Πανεπιστημίου ακούγεται να προειδοποιεί τους φοιτητές ότι «θα πληρώνουν για αυτό που κάνουν» και οι συγκεντρωμένοι του απαντούν ακριβώς με την ίδια φράση.
Public anger in China towards continuing COVID-19 lockdowns has sparked rare protests in a number of major cities.
— Sky News (@SkyNews) November 28, 2022
The latest demonstrations were prompted by a fatal firε in a high-rise apartment block in the north-western Xinjiang regionhttps://t.co/8zIQm4bxYT pic.twitter.com/4VqC8oKW1y
Στις αρχές του μήνα, η Κίνα ανακοίνωσε ότι χαλαρώνει ορισμένες από τις προβλέψεις της πολιτικής zero Covid, όπως η αναστολή πτήσεων για τις αεροπορικές εταιρείες που είχαν μεταφέρει επιβάτες οι οποίοι βρέθηκαν θετικοί. Μείωσε επίσης τον χρόνο που απαιτείται για την καραντίνα σε επιβάτες διεθνών πτήσεων από επτά σε πέντε ημέρες. Η χαλάρωση ορισμένων μέτρων ήταν αναγκαία ώστε να εξαχθούν νέα συμπεράσματα και τα μέτρα να είναι «στοχευμένα και αποτελεσματικά», δήλωσε στα τοπικά μέσα ο Λέι Χαϊτσάο, αναπληρωτής διευθυντής της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.
Οι μεγαλύτερες πόλεις συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας εξακολουθούν να διατηρούν τα περισσότερα από τα δοκιμασμένα μέτρα, αν και με περισσότερο εστιασμένο τρόπο, για να αποφύγουν ένα γενικό lockdown, όπως είχε γίνει στην έξαρση της πανδημίας. Η επαρχία Γκουανγκντόνγκ, όπου βρίσκεται η Γκουανγκζού, ανέφερε την προηγούμενη εβδομάδα τον μεγαλύτερο αριθμό νέων κρουσμάτων (την Δευτέρα με 9.085 από τα συνολικά 27.095 κρούσματα σε εθνικό επίπεδο) και το μεγαλύτερο μέρος της βρίσκεται υπό περιορισμό.
Σύμφωνα με το κρατικό κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua τοπικές κυβερνήσεις σε όλη την Κίνα εφαρμόζουν πολιτικές για τη στήριξη των επιχειρήσεων και των κατοίκων εν μέσω του συνεχιζόμενου ελέγχου του Cοvid-19, επιτρέποντας στα σούπερ-μάρκετ που έχουν πληγεί από τον ιό να ανοίξουν ξανά νωρίτερα και μειώνοντας το λειτουργικό κόστος για τις εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες. Οι τοπικές αρχές στο Πεκίνο υποσχέθηκαν να επισπεύσουν την επαναλειτουργία των εμπορικών κέντρων και των σούπερ-μάρκετ για τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της πόλης και της αγοράς.
Ο εκπροσωπος του δημάρχου του Πεκίνου δήλωσε ότι σε αυτά τα καταστήματα, εάν επηρεαστούν από τα κρούσματα Covid-19, θα επιτρέπεται να ανοίξουν ξανά μετά από μία ημέρα κλεισίματος και απολύμανσης και σε κάθε περίπτωση δεν θα κλείνουν εφεξής για παραπάνω από τρεις ημέρες. Απαντώντας στις ανησυχίες του κοινού, η κυβέρνηση του Πεκίνου θα αυξήσει την υποστήριξη για τους κατοίκους που πρέπει να εγκαταλείψουν τα κλειστά σπίτια τους για να αναζητήσουν ιατρικές υπηρεσίες, δήλωσε ο Xu. Δημοτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν επίσης ότι είχαν δώσει εντολή σε μεγάλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου να εφοδιαστούν με τρεις έως πέντε φορές περισσότερα προϊόντα, ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές.
Την Παρασκευή, το Πεκίνο ανέφερε 586 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2.009 ασυμπτωματικά κρούσματα. Το τελευταίο ξέσπασμα έχει επέβαλε το κλείσιμο πολλών εστιατορίων και εμπορικών καταστημάτων και οι κάτοικοι πήραν εντολές να μειώσουν τις εξόδους τους.
Στον δήμο Chongqing της νοτιοδυτικής Κίνας, ο οποίος έχει καταγράψει περισσότερες από 60.000 μολύνσεις από την 1η Νοεμβρίου, οι αρχές οργάνωσαν εταιρείες λιανικής πώλησης για έξω από τα συγκροτήματα κατοικιών που βρίσκονταν σε καραντίνα και φυλάσσονται αυστηρά. Η κυβέρνηση διαπραγματεύεται επίσης με πλατφόρμες ηλεκτρονικού εμπορίου για να αυξήσει τις προμήθειες, βοηθώντας παράλληλα τους λιανοπωλητές να ξαναρχίσουν τις δραστηριότητές τους στο διαδίκτυο μετά το κλείσιμο των καταστημάτων τους, δήλωσε ο Zhang Yongwu, επικεφαλής της δημοτικής επιτροπής εμπορίου.
Rare nationwide protests have broken out in multiple cities in China. Many demonstrators expressed frustration over stringent Covid lockdowns, while others demanded freedom of speech and even the removal of China's leader, Xi Jinping. https://t.co/dT6CQepqAD pic.twitter.com/fj7vSDcMQ5
— The New York Times (@nytimes) November 27, 2022
Το υπουργείο Εμπορίου έχει δεσμευτεί για μεγαλύτερες προσπάθειες ώστε να διασφαλίσει την προμήθεια καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης, ειδικά για τους κατοίκους σε περιοχές που επλήγησαν σκληρά από την αναζωπύρωση του Covid-19. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Shu Jueting δήλωσε ότι «το υπουργείο θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις τιμές των βασικών ειδών σε καθημερινή βάση, να κανονίζει την απελευθέρωση αποθεμάτων κρέατος και να βελτιώνει τον διαπεριφερειακό συντονισμό για να εξασφαλίσει προμήθειες». Η προσφορά καθημερινών ειδών πρώτης ανάγκης στην αγορά σε ολόκληρη τη χώρα είναι γενικά επαρκής, διαβεβαίωσε, και οι τιμές χονδρικής του χοιρινού κρέατος, των αυγών και των λαχανικών έχουν πέσει από τις αρχές του μήνα, πρόσθεσε ο Σου.
Ο Κινέζος πρόεδρος αφήνει να εννοηθεί ότι πίσω από τις εξεγέρσεις κρύβεται δυτικός δάκτυλος. Υποστηρίζει ότι γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα συμβεί από τον περασμένο Σεπτέμβρη.