Κρήτη: Τι έδειξε η χημική ανάλυση για το καυστικό υγρό που πέταξε η 38χρονη στον πρώην σύζυγό της
Νέα στοιχεία για την υπόθεση
Δημοσίευση 28/11/2022 | 16:17
Βιτριόλι φαίνεται ότι πέταξε η 38χρονη από το Ηράκλειο Κρήτης στον 36χρονο πρώην σύζυγό της και όχι υγρό καθαριστικό, όπως ισχυριζόταν.
Οι πληροφορίες από το πόρισμα της χημικής ανάλυσης που το Cretalive έχει στη διάθεσή του, αναφέρουν ότι αφού εξετάστηκε το δείγμα υγρής ουσίας, χρώματος καφέ, από γυάλινο βάζο, προέκυψε ότι περιείχε εξαιρετικά υψηλή συγκέντρωση θειικών ανιόντων, γεγονός που συνάδει με την περίπτωση το εν λόγω δείγμα να ήταν πυκνό υδατικό διάλυμα θειικού οξέος.
Το γεγονός ότι το δείγμα της υγρής ουσίας ήταν καφέ χρώματος, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα διαλύματα θειικού οξέος είναι άχρωμα, υποδεικνύει την πιθανή ανάμειξή του με κάποιο άλλο υγρό.
Παράλληλα, οι φθορές στο τζιν παντελόνι του θύματος και η ανίχνευση εξαιρετικά υψηλών συγκεντρώσεων θειικών ανιόντων στα υδατικά εκχυλίσματα «δείχνουν» πυκνό διάλυμα θειικού οξέος.
Όπως προκύπτει, πρόκειται για το γνωστό βιτριόλι, ισχυρότατα διαβρωτικό και καυστικό οξύ, καθώς και οξειδωτικό σε μεγάλες συγκεντρώσεις και υψηλές θερμοκρασίες. Όπως σημειώνεται, η εν λόγω ουσία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία, όπως ήδη έχει συμβεί με τον 36χρονο, ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται, εμπύρετος, με σοβαρά προβλήματα και με κίνδυνο απώλειας οργάνων του.
Το βιτριόλι, που στην επαφή με το δέρμα, δρα ως ερεθιστικό και διαβρωτικό, διεισδύει εύκολα σε αυτό και προκαλεί εγκαύματα. Είναι, δε, καταστροφικά επικίνδυνο μετά από κατάποση ή εισπνοή των ατμών του, οι οποίοι μπορούν να προκαλέσουν βλάβες σε ιστούς στη ρινική κοιλότητα, στο στόμα και στο αναπνευστικό σύστημα. Προκαλούν ερεθισμό, εγκαύματα, βήχα, μείωση της αναπνευστικής ικανότητας και, σε σοβαρές εκθέσεις, το θάνατο. Όσο για τις συνέπειες στα μάτια, προκαλούν φλεγμονές, κοκκίνισμα, δάκρυα, φαγούρα ή και φουσκάλες.
Σημειώνεται πάντως, ότι το βιτριόλι δε διατίθεται στο εμπόριο, ενώ βάσει νόμου, τα προϊόντα που περιέχουν θειικό οξύ με περιεκτικότητα μεγαλύτερη από 15%, υπόκεινται σε περιορισμούς διάθεσης στο ευρύ κοινό, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ύλη για την παρασκευή ακόμη και αυτοσχέδιων εκρηκτικών υλών.