15 Απριλίου 1989. Ο Χου Γιαομπάνγκ, πρώην Γενικός Γραμματέας του Κομουνιστικού Κόμματος Κίνας που υποστήριζε ένθερμα τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις στο κομουνιστικό καθεστώς της Κίνας, πεθαίνει από καρδιακή προσβολή. Στην κηδεία βρέθηκαν πάνω από 100 χιλιάδες άνθρωποι, κυρίως φοιτητές για να διαδηλώσουν υπέρ τις δημοκρατίας.
Κάποιοι από αυτούς ξεκίνησαν απεργία πείνας και οι διαδηλώσεις στην κεντρική πλατεία Τιενανμέν ξεκίνησαν με κύρια αιτήματα την ελευθερία λόγου, την ελευθερία του Τύπου, τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις αλλά και την πάταξη της διαφθοράς. Εκφραστές αυτών των διαδηλώσεων ήταν κυρίως φοιτητές, αλλά και εργάτες καλλιτέχνες, διανοούμενοι καθώς και απλοί πολίτες.
Οι διαδηλώσεις κράτησαν κάτι λιγότερο από δυο μήνες. Στις 4 Ιουνίου τα τεθωρακισμένα εισέβαλλαν στην πλατεία και άνοιξαν πυρ εναντίον των διαδηλωτών. Οι εκτιμήσεις για τον αριθμό των νεκρών είναι πολλές. Το καθεστώς μίλησε για 251 νεκρούς, ενώ το φοιτητικό κίνημα έκανε λόγο για τουλάχιστον 3.000. Ήταν μια τραγωδία που σημαδεύτηκε από τη φωτογραφία του διαδηλωτή με το άσπρο πουκάμισο που στάθηκε μπροστά στο τανκ, για να μην το αφήσει να περάσει.
@dw.com
24 Νοεμβρίου 2022. Πυρκαγιά ξεσπά σε κτίριο της επαρχίας Σιντζιάνγκ της Κίνας. Δέκα άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους από την πυρκαγιά. Η πυροσβεστική ειδοποιείται αλλά λόγω της αυστηρής πολιτικής «Zero Covid» που έχει επιβάλλει το καθεστώς του Σι Τζινπίνγκ, αργούν να φτάσουν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν νεκροί.
Κατά καιρούς τα αυστηρά lockdown, που στη Σαγκάη έφτασαν ακόμα και τους δυο μήνες, έχουν προκαλέσει κάποιες μεμονωμένες διαμαρτυρίες. Αλλά αυτή τη φορά φαίνεται πως το ποτήρι ξεχείλισε. Αρχικά χιλιάδες πολίτες βγήκαν στους δρόμους με κεριά στα χέρια για να διαμαρτυρηθούν για την πολιτική κατά του κορωνοϊού. Αλλά οι διαδηλώσεις εξαπλώθηκαν τόσο μαζικά, που για πρώτη φορά μετά από 33 χρόνια, ακούστηκαν από τους διαδηλωτές τα ίδια συνθήματα για ελευθερία λόγου και έκφρασης και δημιουργία ενός δημοκρατικού κράτους δικαίου.
@Associated Press
Αυτή τη φορά δεν υπήρξε περιορισμός στα κοινωνικά στρώματα, ούτε στη γεωγραφία της αχανούς χώρας. «Δεν θέλουμε ψέματα, θέλουμε σεβασμό. Δεν θέλουμε έναν ηγέτη, θέλουμε να ψηφίζουμε» φώναξαν κάποιοι στη Σαγκάη, ενώ δεν έλειψαν τα επεισόδια, με έναν δημοσιογράφο του BBC να συλλαμβάνεται και να ξυλοκοπείται πριν τελικά αφεθεί ελεύθερος.
Οι φόβοι του καθεστώτος του Σι Τζινπίνγκ, που πρόσφατα ανανέωσε τη θητεία του για τρίτη φορά στην ηγεσία του κομμουνιστικού κόμματος, είναι πως για πρώτη φορά μετά το 1989, πολλές και διαφορετικές ομάδες πολιτών θα συνεργαστούν ώστε να διαμαρτυρηθούν κατά του καθεστώτος. Είναι οι πολίτες αποφασισμένοι για κάτι τέτοιο ή αν ο Σι Τζινπίνγκ χαλαρώσει την πολιτική μηδενικής ανοχής κατά του Covid, οι περισσότεροι θα ηρεμήσουν και θα επιστρέψουν στην καθημερινότητά τους; Η απάντηση δεν είναι εύκολη και μένει να δούμε ποια θα είναι η συνέχεια.