Σήμερα έμαθα: Κρυώνει τελικά ο καφές ή το φαγητό όταν τα φυσάμε;
Ισχύει ή όχι; Και γιατί;
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 8/12/2022 | 01:18
Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον, με το να πίνεις καφέ ή να ρουφάς σούπα, που ξεπερνά τους 43 βαθμούς Κελσίου, ρισκάρεις να έχεις ενοχλήσεις στο στόμα σου. Αν πάλι αυτά ξεπερνούν τους 70, τότε θα καείς αυτόματα.
Ενώ μάλλον δεν μπορείς να ξέρεις ακριβώς τη θερμοκρασία τους, μπορείς να καταλάβεις ότι ένα πιάτο ή ένα φλιτζάνι με πολύ ατμό, μπορεί να μας κάψει, κάτι που μας κάνει ενστικτωδώς να το φυσήξουμε. Αλλά αυτό το φύσημα όντως δροσίζει κάπως την κατάσταση ή απλά μεταφέρουμε τον ζεστό αέρα;
Η απάντηση και στα δυο είναι, ναι. Όταν φυσάμε αέρα από ένα πιάτο με ζεστό φαγητό, στέλνεις αέρα που έχει θερμοκρασία κάπου κοντά στη θερμοκρασία του σώματός σου, λίγο κάτω δηλαδή από 37 βαθμούς Κελσίου. Το χρησιμοποιείς αυτόν τον αέρα για να αντικαταστήσεις ένα πιο ζεστό, στη φυσική ονομάζεται συναγωγή. Επειδή ο αέρας γύρω από την κούπα ή το πιάτο είναι τώρα πιο δροσερός, αυξάνει τον ρυθμό της μεταφοράς της θερμότητας.
Σκεφτείτε το και αλλιώς. Αν είχατε ένα πιάτο με σούπα σε ένα ζεστό δωμάτιο, θα έπαιρνε περισσότερο χρόνο για να δροσίσει. Αλλά αν το ίδιο πιάτο το βάζαμε σε ένα δωμάτιο χωρίς υψηλή θερμοκρασία, θα κρύωνε πολύ πιο γρήγορα.
Το ανάποδο ισχύει επίσης. Το παγωτό λιώνει πολύ πιο γρήγορα σε μια ζεστή καλοκαιρινή ημέρα, ενώ παραμένει περισσότερο στερεό σε μια δροσερή νύχτα. Αν το αφήσεις μόνο του και πάλι θα χάσει θερμότητα, αφού θα τη μεταφέρει αλλού, σε μια διαδικασία που λέγεται αγωγιμότητα. Αν το φυσήξεις απλά επιταχύνεις τη διαδικασία.
Σε τροφές με αρκετή υγρασία μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την ψύξη μέσω την απομάκρυνση των ατμών. Αν φυσήξετε, η αναπνοή σας απομακρύνει τους υδρατμούς από την επιφάνεια του θερμαινόμενου στοιχείου, επιτρέποντας σε περισσότερα από τα μόρια του νερού να εξατμιστούν. Σκεφτείτε να φυσάτε ατμό μακριά από το φλιτζάνι του τσαγιού σας.
Η τελευταία μέθοδος είναι πιο αποτελεσματική, γι’ αυτό και είναι πιο εύκολο να κρυώσουν τα υγρά απ’ ότι τα στερεά τρόφιμα. Μπορείτε επίσης να βοηθήσετε τα τρόφιμα να κρυώσουν σπάζοντας τα σε μικρότερα κομμάτια, τα οποία θα διατηρήσουν λιγότερη θερμότητα.
Όσο πιο θερμό είναι το φαγητό ή το ποτό, τόσο μεγαλύτερη θα είναι και η διαφορά στη θερμοκρασία, οπότε το να φυσάτε κάτι ζεστό, είναι ότι καλύτερο. Αυτό βέβαια είναι λίγο περίεργο, διότι τα περισσότερα φαγητά έχουν πιο καλή γεύση σε υψηλή θερμοκρασία, όπως ας πούμε η σούπα.
Εάν φάτε κάτι ζεστό πολύ γρήγορα, μπορεί να παρατηρήσετε στο στόμα σας μια ερυθρότητα, μια μειωμένη αίσθηση γεύσης από ένα μικρό έγκαυμα ή φουσκάλες από ένα μεγαλύτερο. Το δροσερό νερό μπορεί να βοηθήσει, όπως και η διατήρηση της καλής στοματικής υγιεινής. Τα σοβαρά εγκαύματα θα πρέπει, φυσικά, να αξιολογηθούν από τον γιατρό σας.