Οι δέκα χώρες που ανησυχούν την παγκόσμια κοινότητα το 2023
Ποιες χώρες μπορούν να κάνουν το 2023 επικίνδυνο
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 16/12/2022 | 00:18
Μετά από δύο πανδημίας και τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πλανήτης εκπέμπει και πάλι SOS, αφού σε δέκα χώρες η κατάσταση είναι ανησυχητική.
Η ΜΚΟ International Rescue Committee (IRC), παρουσίασε τη λίστα με δέκα χώρες που ο πλανήτης πρέπει να στρέψει το βλέμμα του γιατί η κατάσταση είναι εκτός ελέγχου για τους πολίτες.
Συγκεκριμένα οι δέκα χώρες είναι οι εξής: Σομαλία, Αιθιοπία, Αφγανιστάν, η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, η Υεμένη, η Συρία, το Νότιο Σουδάν, η Μπουρκίνα Φάσο, η Αϊτή και η Ουκρανία.
Σε 11 χώρες που βρίσκονται στο Κέρας της Αφρικής το 80% του πληθυσμού βρίσκεται σε κίνδυνο να μην μπορεί να τραφεί. Η παρατεταμένη ξηρασία εκτόξευσε το ποσοστό του πληθυσμού που δεν έχουν πρόσβαση σε τροφή, ενώ και η πολιτική κατάσταση στις χώρες αυτές και οι αναταραχές δημιουργούν ένα εύφλεκτο μείγμα που δεν ξέρουν πότε θα ξεκινήσει πυρκαγιά.
Η Ευρώπη πρέπει να σκύψει πάνω από το συγκεκριμένο πρόβλημα, αφού αποτελεί τον προορισμό της μετανάστευσης, των ανθρώπων που ψάχνουν μια ελπίδα για ζωή.
BREAKING: Today, we released our annual Emergency Watchlist, highlighting the 20 countries most at risk of deteriorating humanitarian crises in 2023.
— IRC - International Rescue Committee (@RESCUEorg) December 14, 2022
See which countries are most at risk—and what the international community can do to help: https://t.co/EkD3oBEr1f
Ο πόλεμος στην Ουκρανία εκτόξευσε τις τιμές των σιτηρών που ήταν και η μόνη λύση για να αποτραπεί μια επισιτιστική κρίση, αλλά στο επόμενο τρίμηνο δεν υπάρχει κάποια άμεση και τολμηρή πρόταση.
Ο ΟΗΕ έχει ζητήσει άμεσα επιχορήγηση ύψους 1 δις δολαρίων, αλλά οι χώρες του δυτικού κόσμου δεν μπορεί να συμφωνήσει αν πρόκειται για λιμό ή μια ελεγχόμενη κατάσταση.
Οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να δημιουργήσει ένα καταστροφικό τσουνάμι, με τους ειδικούς να μην έχουν προετοιμάσει κάποιο σχέδιο αντιμετώπισής του.