Σήμερα έμαθα: Σε τι χρησιμεύει η ουρά στους σκύλους;
Είναι στη θέση της για αρκετούς λόγους
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 2/1/2023 | 00:02
Γυρνάς στο σπίτι και μόλις ανοίξεις την πόρτα, σε υποδέχεται πάντα πρώτος ο σκύλος σου κουνώντας σαν τρελός την ουρά του. Λες και θέλεις να φύγει από τη θέση της. Γιατί όντως, είναι πολύ χαρούμενος που σε βλέπει.
Οι σκύλοι κουνούν τις ουρές τους για να δείξουν πόσο χαίρονται, όπως και την μαζεύουν για να δείξουν φόβο. Η επικοινωνία είναι μια πολύ βασική λειτουργία της ουράς του σκύλου και οι κινήσεις της μπορούν να μας πουν πότε δείχνουν ότι αισθάνονται κυρίαρχοι και πότε υποτακτικοί.
Οι σκύλοι έχουν δύο πρωκτικούς σάκους και στις δύο πλευρές του πρωκτού τους, οι οποίοι εκπέμπουν μια ιδιαίτερη μυρωδιά για κάθε σκύλο. Όταν ο σκύλος σας κουνάει την ουρά του, πιέζει επίσης τους μύες γύρω από αυτούς τους αδένες και στέλνει οσφρητικά σήματα σε πολλές κατευθύνσεις. Εάν ο σκύλος σας θέλει να τραβήξει λιγότερη προσοχή σε αυτόν, θα κρατήσει την ουρά του κάτω και σταθερή. Οι ειδικές μυρωδιές στους πρωκτικούς σάκους εξηγούν επίσης γιατί οι σκύλοι μυρίζουν συνεχώς ο ένας τον πισινό του άλλου.
Αλλά αυτός δεν είναι ο μόνο λόγος, για τον οποίο οι ουρές είναι ένα ζωτικό μέρος του σώματος για τους σκύλους. Οι άνθρωποι έχουν τα χέρια τους για να τους βοηθούν να ισορροπήσουν και να κινούνται πιο ομαλά. Οι σκύλοι έχουν τις ουρές τους. «Κουνώντας σκόπιμα την ουρά προς τη μία ή την άλλη πλευρά, στην αντίθετη κατεύθυνση από την κλίση που έχει το σώμα τους, τα σκυλιά διατηρούν την ισορροπία τους, όπως ακριβώς ένας σχοινοβάτης του τσίρκου χρησιμοποιεί μια μπάρα ισορροπίας», δήλωσε ο Δρ. Matthew McCarthy, κτηνίατρος και ιδρυτής του νοσοκομείου ζώων Juniper Valley της Νέας Υόρκης.
Οι ράτσες που κατάγονται από ψυχρά κλίματα, όπως τα σιβηρικά Χάσκι και τα Μάλαμουτ της Αλάσκας, κουλουριάζονται και βάζουν το πρόσωπό τους στις φουντωτές τους ουρές, για να ζεσταθούν.
Όλοι αυτοί οι παράγοντες δρουν ως επιχειρήματα ενάντια στην κοπή της ουράς των σκύλων, με πολλούς ειδικούς να λένε ότι οι πιο κοντές ουρές, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την ικανότητα του σκύλου να επικοινωνεί.