Κίνα: Παγκόσμιος συναγερμός για νέο κύμα κορωνοϊού
Μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του κοροναϊού στο Πεκίνο, όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες λαμβάνουν μέτρα πρόληψης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 31/12/2022 | 11:13
Φόβοι πως ο «εφιάλτης» επιστρέφει έχει προκαλέσει η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού στην Κίνα, μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων κατά του ιού. Συγκεκριμένα, μετά από τρία χρόνια εμφάνισης των πρώτων κρουσμάτων της Covid-19 στην πόλη Ουχάν, η χώρα αποφάσισε στις 7 Δεκέμβρη να καταργήσει την δρακόντεια πολιτική της «zero covid».
Μέσω αυτού του αυστηρού μέτρου η Κίνα είχε προστατευθεί σχεδόν ολοκληρωτικά από την επιδημία διενεργώντας μαζικά διαγνωστικά τεστ, παρακολουθώντας τις μετακινήσεις, αλλά και επιβάλλοντας lockdown σε ολόκληρες περιοχές. Όπως ήταν φυσικό αυτό στοίχισε στην οικονομία της χώρας, ενώ τον Νοέμβριο έγιναν διαδηλώσεις κατά των υγειονομικών περιορισμών.
Ποια η αντίδραση της Ευρώπης
Παρά τη νέα έξαρση των κρουσμάτων οι κινεζικές αρχές αποφάσισαν από τις 8 Ιανουαρίου να γίνει άρση της υποχρεωτικής καραντίνας των ταξιδιωτών που φτάνουν στην χώρα και παράλληλα να επιτρέπεται στους Κινέζους πολίτες να ταξιδεύουν στο εξωτερικό μετά από τρία χρόνια. Υπενθυμίζεται πως από το 2020 οι κινεζικές αρχές δεν έδιναν τουριστικές βίζες ενώ υποχρεώναν τους ταξιδιώτες να μπαίνουν σε καραντίνα με την άφιξή τους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ορισμένες χώρες εξ΄αυτών και μερικές της Ευρώπης έλαβαν μέτρα ασφαλείας για προληπτικούς λόγους.
Τριήμερη απεργία των εργαζομένων στη Ryanair - Δεκάδες αεροπλάνα καθηλωμένα στο έδαφος
Ειδικότερα, Γαλλία και Βρετανία ανακοίνωσαν χθες Παρασκευή πως οι ταξιδιώτες που θα προέχονται από την Κίνα θα πρέπει να επιδεικνύουν πριν την αναχώρησή τους αρνητικό τεστ 48 ωρών. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ και στις δύο χωρες από τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου.
Ίδια τακτική σκοπεύουν να ακολουθήσουν και οι χώρες Ιταλία, Ισπανία, Γερμανία, με την τελευταία μάλιστα, να έχει εισηγηθεί τη δημιουργία ενός «παρατηρητηρίου» παραλλαγών της covid στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, χωρίς να επιβάλλεται τεστ στους ταξιδιώτες που έρχονται από την Κίνα.
Ίδιους κανονισμούς θα τηρήσουν και οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, το Ισραήλ και η Νότια Κορέα.
Συνάντηση ΠΟΥ – Κίνας
Τα προληπτικά μέτρα που έλαβαν πολλές χώρες είναι «κατανοητά» λόγω της έλλειψης πληροφόρησης από το Πεκίνο, εκτίμησε ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς.
Στον αντίποδα, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC) χαρακτήρισε «αδικαιολόγητη» την υποχρεωτική εξέταση για κοροναϊό των ταξιδιωτών που έρχονται από την Κίνα, καθώς οι κάτοικοι της ΕΕ έχουν «σχετικά υψηλά επίπεδα ανοσοποίησης και εμβολιασμού» και «οι παραλλαγές που κυκλοφορούν στην Κίνα, κυκλοφορούν ήδη στην ΕΕ».
Υπενθυμίζεται πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ζήτησε από την Κίνα να μοιράζεται τα δεδομένα της αναφορικά με τον ιό σε πραγματικό χρόνο προκειμένου οι υπόλοιπες χώρες να μπορούν να αντιδρούν άμεσα.
Ζήτησε επίσης δεδομένα για τους εμβολιασμούς που έχουν γίνει και την πρόοδο της εμβολιαστικής εκστρατείας, ιδίως στις τάξεις των ευάλωτων πολιτών και των άνω των 60 ετών.
«Από την εμφάνιση της επιδημίας η Κίνα μοιράζεται αξιόπιστα δεδομένα με τη διεθνή κοινότητα, περιλαμβανομένου του ΠΟΥ, με ανοικτό και διαφανή τρόπο», διαβεβαίωσε ο Ουάνγκ Ουενμπίν εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών.
Για χθες Παρασκευή το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών ανακοίνωσε 5.515 νέα κρούσματα covid και έναν θάνατο. Οι αριθμοί αυτοί όμως δεν φαίνεται να συνάδουν με την πραγματικότητα, ενώ πλέον δεν είναι υποχρεωτικά τα διαγνωστικά τεστ.
Κάμερες της τροχαίας στους δρόμους: Παρουσιάζεται το σχέδιο
LIVE Ελλάδα 28.11.2024