Τι θα διαβάσουμε στη «σχεδία» Φεβρουαρίου;
Η «σχεδία» του ευ ζην και του ψηφιακού έρωτα
Δημοσίευση 24/1/2023 | 12:38
Βρίσκουμε το ευ ζην στο ματσάκι, θωρούμε τα πίξελ του έρωtα, βιώνουμε τον τοκετό της μοίρας και αποκωδικοποιούμε τους γρίφους της ήβης. Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Φεβρουαρίου (τεύχος #108), που θα βρίσκεται από την Τετάρτη 25 Ιανουαρίου στους δρόμους της πόλης.
Παρά τους διαδεδομένους μύθους, η υγιεινή διατροφή μπορεί να είναι οικονομικά προσιτή και να αποτελέσει μέσο καταπολέμησης της παχυσαρκίας, που πλήττει τα πλέον φτωχά νοικοκυριά. Ανοίγουμε τον φάκελο της διατροφής στο εκτενές ρεπορτάζ με τίτλο το «Το ευ ζην στο ματσάκι».
Οι συνδρομητικές πλατφόρμες ατομικής πoρνογρaφίας όχι μόνο προσφέρουν ένα ασφαλές περιβάλλον σε εργαζόμενους στο σ.eξ αλλά και απενοχοποιούν την απόλαυση των χρηστών.Η ατομική πoρνογρaφία «είναι μια προσωρινή ανακούφιση στη μοναξιά κάποιου. Η ευκολία που προσφέρει το ψηφιακό μέσο δεν είναι λάθος», σημειώνει ο «Μαρσύας», σe.ξεργαζόμενος και δημιουργός ερωτiκού ψηφιακού περιεχομένου στο άρθρο με τίτλο «Τα πίξελ του έρωτα».
Στους «γρίφους της ήβης», καταδεικνύουμε ότι η ψηφιακή γλώσσα των εφήβων δεν πρέπει να δημιουργεί ηθικό πανικό. Αυτό, όμως, ουδόλως, σημαίνει και υποτίμηση της ρητορικής μίσους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Ένα παιδί που είναι βυθισμένο στον ψηφιακό κόσμο χάνει ευκαιρίες να μάθει να αναγνωρίζει τα συναισθήματα των άλλων και να ελέγχει τα δικά του» μας λέει η εκπαιδευτικός και συγγραφέας Ροδούλα Καφτάκη.
Στη συνέντευξή της με τίτλο «Ο τοκετός της μοίρας», η κοινωνική ανθρωπολόγος ΕιρήνηΤουντασάκη ανασύρει το πέπλο της σιωπής γύρω από τις διαφυλετικές υιοθεσίες στον τόπο μας και εξηγεί πως το πεπρωμένο αναπληρώνει τους βιογενετικούς δεσμούς.
Μία εικαστική έκθεση στο Τελλόγλειο Ίδρυμα μάς ταξιδεύει από τη Μικρά Ασία ώς το Αφγανιστάν και ανασυνθέτει το παρελθόν και το παρόν της οικουμενικής προσφυγιάς.
Aκόμη, ο Χρήστος Αλεφάντης, στα «Λόγια της πλώρης», εξηγεί πώς μεταφέρεται το καθιστικό στην ταράτσα. Η Βικτόρια Μποντουριάν και η Δήμητρα Τσιούρβα μιλούν για μία φιλία που γεννήθηκε μέσα από τα βιβλία και ένα παιδικό όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Οι φακοί του Κωστή Μπακόπουλου και του Βασίλη Μαραμή καταγράφουν στιγμιότυπα της πόλης, την ίδια στιγμή που μία γυναίκα από την Ιθάκη μάς ταξιδεύει στο Ιόνιο της αμπελουργίας και των μελωμένων γάμων. Παράλληλα, σε ένα στέκι καλοφαγάδων στην καρδιά της πόλης, η κρεατοφαγία παντρεύεται τη θάλασσα.
Αυτά και άλλα πολλά στη «σχεδία» Φεβρουαρίου (τεύχος #108).