Ο ποταμός στα Βαλκάνια που έχει μετατραπεί σε μια σωρό από σκουπίδια
Οι λόγοι που έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 29/1/2023 | 00:18

Είναι γνωστός για τη φυσική του ομορφιά, αλλά εν μέσω της κακοκαιρίας αλλά και μιας κακοδιαχείρισης πολλών ετών, έχει μετατραπεί σε ένα σωρό από σκουπίδια.
Ο ποταμός Δρίνος βρίσκεται στην Βοσνία και πλέον είναι γεμάτος από σκουριασμένα βαρέλια, από λάστιχα αυτοκινήτων, από τόνους πλαστικών μπουκαλιών και άλλων αποβλήτων, τα οποία είναι στοιβαγμένα πίσω από ένα φράγμα.
Το φράγμα αυτό δημιουργήθηκε από ένα υδροηλεκτρικό εργοστάσιο, το οποίο βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα έξω από την πόλη Visegrad, στα ανατολικά της χώρας, που χωρίς να έχει αυτόν τον σκοπό έχει μετατραπεί σε έναν σκουπιδότοπο, όπως καταγγέλλουν ακτιβιστές.
Την περασμένη εβδομάδα, οι καταρρακτώδεις βροχές σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες για την εποχή, οδήγησαν ποταμούς που βρίσκονται σε Σερβία, Βοσνία και Μαυροβούνιο σε υπερχείλιση, αναγκάζοντας μάλιστα αρκετούς κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Ο Dejan Furtula της περιβαλλοντικής οργάνωσης Eko Centar Visegrad δήλωσε πως «η τεράστια εισροή αποβλήτων ήταν ασταμάτητη» παρά τις καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις και στη συνέχεια την υποχώρηση των πλημμυρών.
Ο Δρίνος έχει μήκος που φτάνει τα 346 χλμ. και ρέει από το βόρειο τμήμα του Μαυροβουνίου και διασχίζει Σερβία και Βοσνία. Στα σύνορα των δυο τελευταίων χωρών, υπάρχει μια περιοχή που είναι γνωστή σε όσους αγαπούν το rafting, ωστόσο όχι όταν τα απόβλητα κάνουν την εμφάνισή τους.
Το σμαραγδί χρώμα των νερών και η γύρω φύση, είναι ένα θέαμα που υπό φυσιολογικές συνθήκες κόβει την ανάσα. Ωστόσο, περίπου 10.000 κ.μ. αποβλήτων έχουν συσσωρευθεί στο φράγμα, ανάλογο σκηνικό δηλαδή με την περσινή χρονιά.
Ο καθαρισμός του βέβαια, δεν αποτελεί εύκολη υπόθεση. Η απομάκρυνση των σκουπιδιών απαιτεί τουλάχιστον 6 μήνες εργασίας. Ωστόσο, όλα τα σκουπίδια καταλήγουν σε έναν σκουπιδότοπο του Visegrad, ο οποίος αδυνατεί να διαχειριστεί ακόμα και τα σκουπίδια της πόλης του.
Μετά από τρεις και πλέον δεκαετίες, οι χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας, βρίσκονται πίσω από τις χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης σε θέματα οικονομίας και προστασίας του περιβάλλοντος. Η διαχείριση των αποβλήτων έχει σημειώσει ελάχιστη πρόοδο, παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες χώρες θέλουν να ενταχθούν στην ΕΕ, υιοθετώντας μάλιστα μερικούς από τους κανόνες της.
Εκτός από την μόλυνση του ποταμού, πολλές χώρες των δυτικών Βαλκανίων καλούνται να αντιμετωπίσουν και τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα μόλυνσης του αέρα στην περιοχή.