Φωτογραφίες και βίντεο από την φαντασμαγορική τελετή έναρξης στο Σότσι
Με την ολυμπιακή δάδα έτρεξε και η εpωμένη του Πούτιν, Αλίνα Καμπάεβα
Δημοσίευση 9/2/2014 | 00:00
Φαντασμαγορική, με ταξίδι στην ιστορία της Ρωσίας, ήταν η τελετή έναρξης των 22ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων.
Στην παρέλαση των χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες, πρώτη μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο «Φισχ» η ελληνική αποστολή, με σημαιοφόρο την Παναγιώτα Τσακίρη.
Η 24χρονη αθλήτρια από τη Δράµα πριν από τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε και στο Βανκούβερ, µαζί µε τον πατέρα της, Θανάση. Μάλιστα, πρώτη φορά στην ιστορία του θεσµού, πατέρας και κόρη έλαβαν μέρος στους ίδιους Αγώνες.
Η Ελλάδα θα εκπροσωπηθεί στο Σότσι από επτά συνολικά αθλητές και αθλήτριες. Πέρα από την Παναγιώτα Τσακίρη, την Εθνική Οµάδα συνθέτουν ακόµα οι Μασιµιλιάνο Βαλκαρέτζι (αλπικό σκι), Κωσταντίνος Συκαράς (αλπικό σκι), Σoφία Ράλλη (αλπικό σκι), Απόστολος Αγγέλης (δρόµος αντοχής, δίαθλο), Νικόλας Πολυχρονίδης (άλµα) και Αλέξανδρος Κεφάλας (σκέλετον).
Με έναν αθλητή και μία αθλήτρια συμμετέχει η Κύπρος. Σημαιοφόρος είναι ο Κωνσταντίνος Παπαμιχαήλ, ο οποίος θα αγωνιστεί στην τεχνική κατάβαση και την γιγαντιαία κατάβαση. Η αθλήτρια είναι η Αλεξάνδρα Τέιλορ, που μετέχει στο αγώνισμα της τεχνικής κατάβασης.
Μασκότ της διοργάνωσης είναι η αρκούδα, η λεοπάρδαλη και ο λαγός.
Η τελετή παρουσίασε σημαντικούς σταθμούς της ρωσικής ιστορίας και κουλτούρας, αλλά και τη συνεισφορά της στον παγκόσμιο πολιτισμό και τις επιστήμες.
Τον Ολυμπιακό Ύμνο τραγούδησε η Ρωσίδα σοπράνο, ¶ννα Νετρέμπκο.
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων (Θερινών και Χειμερινών), οι αθλητές έμπαιναν στο στάδιο από τα υπόγεια διαμερίσματα, με τη βοήθεια ράμπας.
Το βωμό άναψαν δύο μεγάλες προσωπικότητες του ρωσικού χειμερινού αθλητισμού: η Ιρίνα Ρόντνινα, τρεις φορές χρυσή ολυμπιονίκης στο καλλιτεχνικό πατινάζ και δέκα φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια, και ο σημαντικότερος αθλητής του χόκεϊ, ο Βλάτισλαβ Τρέτιακ.
Η πρώτη αθλήτρια που μπήκε στο στάδιο κρατώντας την Ολυμπιακή Φλόγα ήταν η σπουδαία τενίστρια Μαρία Σαράποβα, η οποία την παρέδωσε στην ολυμπιονίκη και παγκόσμια πρωταθλήτρια στο επι κοντώ, Έλενα Ισιμπάγιεβα. Αυτή με τη σειρά της έδωσε την Ολυμπιακή Φλόγα στον κορυφαίο αθλητή όλων των εποχών στην ελληνορωμαϊκή πάλη, Αλεξάντερ Καρέλιν. Ακολούθησε η Αλίνα Καμπάεβα, από τις κορυφαίες αθλήτριες της ρυθμικής γυμναστικής και φημολογούμενη σύντροφος του Βλάντιμιρ Πούτιν. Η Καμπάεβα παρέδωσε τη Φλόγα στην Ρόντνινα και τον Τρέτιακ.
Παρουσία 5.500 αθλητών και αθλητριών από 88 χώρες το ρωσικό θέρετρο στη Μαύρη Θάλασσα αναμένεται να συγκεντρώσει μέχρι τις 23 Φεβρουαρίου τα βλέμματα όχι μόνο για τα 96 αγωνίσματα στα 15 χειμερινά σπορ, αλλά και για όσα έχουν προηγηθεί στη χώρα, τόσο με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, όσο και με τις αντιδράσεις στο πρόσωπο του Βλαντιμίρ Πούτιν και τις πολιτικές του επιλογές.
Στην τελετή έναρξης παρευρέθηκαν περίπου 65 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων, ανάμεσά τους ο πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ενρίκο Λέτα, η απόφαση του οποίου να παραβρεθεί στην τελετή προκάλεσε αντιδράσεις στην Ιταλία.
Αντίθετα, δεν έδωσαν το «παρών» ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα, η Γερμανίδα καγκελάριος, ¶νγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον. Ο λόγος της απουσίας μιας σειράς ηγετών πρώτης γραμμής βρίσκεται στις φτωχές επιδόσεις της Μόσχας στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Παρά τα ήδη πολλά παράπονα από αθλητές αλλά και από επισκέπτες για μέτριες παροχές, θα είναι οι πιο δαπανηροί Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που έχουν γίνει ποτέ.
Το κόστος τους ανέρχεται σε 37 δισεκατομμύρια ευρώ, μεγαλύτερο δηλαδή από τους Θερινούς Ολυμπιακούς της Αθήνας, του Πεκίνου, ακόμη και του Λονδίνου.
Πάνω από 37.000 αστυνομικοί και δυνάμεις του στρατού θα έχουν την ευθύνη για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων, ενώ ο στρατός θα έχει στη διάθεσή του συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας νέας γενιάς, ενώ θα παρακολουθούνται όλες οι τηλεπικοινωνίες.