Οι μεγάλοι κίνδυνοι για τις τιμές των τροφίμων
Καμπανάκι κινδύνου από τους ειδικούς
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 10/2/2023 | 00:16
Οι πιο αισιόδοξοι περίμεναν πως οι τιμές των τροφίμων θα είχαν πέσει το πρώτο δίμηνο του 2023. Άλλοι αναλυτές βλέπουν ξεφούσκωμα της ακρίβειας τον Μάιο. Άλλοι συνδέουν την αύξηση των τιμών με τον πόλεμο στην Ουκρανία, όποια και είναι η αλήθεια, ο κίνδυνος να δούμε ντόμινο εξελίξεων εξαιτίας των τιμών είναι πλέον πιο ορατός από ποτέ.
Σε πολλές ευρωπαικές πόλεις ο κόσμος βγήκε στους δρόμους για να διμαρτυρηθεί για την αύξηση του κόστους ζωής, τόσο της ηλεκτρικής ενέργειας όσο και της αύξησης των τιμών σε βασικά αγαθά για τη διαβίωση του κόσμου.
Εξωφρενικές ανατιμήσεις αγαθά μέχρι και 100% έχουν φτάσει τον κόσμο στα όρια του, και αναλυτές φοβούνται αποσταθεροποίηση των κρατών κυρίως στην κεντρική Ευρώπη.
Παγκόσμια Τράπεζα, ΔΝΤ και ερευνητές των αγορών προειδοποιούν οτί οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται, κάτι που αποτελεί βόμβα για τη κοινωνική συνοχή και τη πολιτική σταθερότητα των χωρών.
Υψηλότερους τόνους χρησιμοποιεί η Παγκόσμια Τράπεζα που ζητάει λήψη μέτρων άμεσα, αφού σε μελέτη που έκανε τον Ιανουάριο του 2023 προβλέπει ότι θα επηρεαστεί η επισιτιστική ασφάλεια.
Φοβούνται ότι οι τιμές θα αυξηθούν γιατί θα αυξηθούν τα λιπάσματα, ότι κινδυνεύει η συμφωνία για εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, η κερδοσκοπία παρατηρείται πλέον εντονότερα και η κλιματική αλλαγή θα πλήξει ακόμη περισσότερο την παραγωγή τροφίμων.
Ζητάει μεγάλη προσοχή αφού πλέον οι αυξήσεις δεν πλήττουν μόνο τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα αλλά και τη λεγόμενη μεσαία τάξη.
Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας και με βάση τα στοιχεία του Νοεμβρίου του 2022, οι τιμές των τροφίμων στην Ελλάδα κατέγραψαν μέση αύξηση κατά 15,3% σε ετήσια ονομαστική βάση. Στην Κύπρο η αύξηση αυτή έφτασε το 15,5%, στο Βέλγιο το 14,5%, στη Γαλλία το 13,3%, στη Γερμανία το 21%, στην Ιρλανδία το 11,7%, στην Ιταλία το 13,7%, στην Ολλανδία το 15,7%, στην Πορτογαλία το 20,6%, στην Ισπανία το 15,7%, στην Ελβετία το 4,4%, στη Βρετανία το 16,7% και στις ΗΠΑ το 10,6%.
Σε πραγματική βάση ωστόσο, οι αυξήσεις αυτές είναι πολύ μεγαλύτερες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι η αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια θα παραμείνει, ενώ οι φόβοι για αύξηση των τιμών στα λιπάσματα, έχουν φέρει τους αναλυτές στο σημείο να ζητούν άμεση λήψη μέτρων από τις κυβερνήσεις πριν τους προλάβουν οι εξελίξεις.