Παγκόσμια Ημέρα Ραδιόφωνου: Ευχές από αγαπημένους παραγωγούς
Τους ακούμε καθημερινά και είναι πλέον «δικοί μας» άνθρωποι!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 13/2/2023 | 16:35
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου που τιμάται και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Φεβρουαρίου, αγαπημένοι ραδιοφωνικοί παραγωγοί δίνουν ευχές και λένε τις δικές τους άγνωστες ιστορίες.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Η ιστορία του ραδιοφώνου στην Ελλάδα
Το ραδιόφωνο ήρθε στην Ελλάδα το 1920, αλλά ξεκίνησε να χρησιμοποιείται ευρέως από το 1938. Το 1987, αφού νωρίτερα είχε εμφανιστεί ένας πολύ μεγάλος αριθμός «πειρατικών» σταθμών, επιτράπηκε η ίδρυση δημοτικών ή ιδιωτικών σταθμών, φέρνοντας πληθώρα ενημερωτικών και ψυχαγωγικών διαύλων σε όλη τη χώρα.
Καθ όλη την ιστορία της ελληνικής ραδιοφωνίας, έχουν περάσει πολλές "φωνές" πίσω από το μικρόφωνο, είτε δημοσιογράφοι σε ενημερωτικά μαγκαζίνο,είτε djs σε μουσικές συχνότητες. Κάποιοι ξεχώρισαν και έμειναν για πάντα στην ιστορία ως οι πιο επιδραστικοί παραγωγοί, ενώ άλλοι έλαμψαν για λίγο κι έπειτα έσβησαν (οικειοθελώς και μη).
Μερικοί από τους πιο ένδοξους και θρυλικούς παραγωγούς ήταν αδιαμφισβήτητα η Αντιγόνη Μεταξά – συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας και δημιουργός του πρώτου παιδικού θεάτρου στην Ελλάδα – ως συνεργάτρια του Ραδιοφωνικού Σταθμού Αθηνών από το 1938, αναλαμβάνει να διευθύνει την καθημερινή «Ώρα του Παιδιού» με το ψευδώνυμο "Θεία Λένα".
Ο Γιάννης Πετρίδης, με τις διάσημες εκπομπές "Ποπ κλαμπ" και "Από τις 4 στις 5", "υπηρετεί" το μέσο και τη μουσική από το 1975 μέχρι και σήμερα και άνοιξε "δρόμους" σε πολλούς καλλιτέχνες μέσα από τις επιδραστικές επιλογές του.
Η Πιπίτσα Παΐσιου ήταν η γνωστή «Βελούδινη Φωνή» κι εργάστηκε για 32 χρόνια ως εκφωνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και της ΕΡΤ. Ο Χρήστος Βακαλόπουλος με τις εκπομπές «Νύχτα είναι θα περάσει» με την Μαριτίνα Πάσσαρη , «Η δωδεκάτη ώρα» και «Δεσμώτες του άγχους» εδραιώθηκε στα ερτζιανά μέχρι το 1993, όταν και "έφυγε" στην ηλικία των 37 ετών.
O Iωσήφ Αβράμογλου ως παραγωγός και παρουσιαστής μουσικών εκπομπών ξεκίνησε να κάνει εκπομπές το 1978 στον κρατικό ραδιοσταθμό της ΥΕΝΕΔ. Η εκπομπή του εκεί ήταν εβδομαδιαία, ηχογραφημένη και είχε τον τίτλο "Από τον κόσμο της ΠΟΠ". Στη συνέχεια μεταπήδησε στο Β' Πρόγραμμα της ΕΡΤ (1979-1986), όπου ξεκίνησε να παρουσιάζει την πρώτη ζωντανή εκπομπή του Β' Προγράμματος με τίτλο "Studio 3-44", ενώ σήμερα παρουσιάζει μεταμεσονύχτια ζώνη στον REAL FM
Ο Μιχάλης Τσαουσόπουλος ξεκίνησε στις αρχές του '80 να ασχολείται με το ραδιόφωνο και εργάζεται σε αυτό μέχρι σήμερα, δηλαδή πάνω από 40 χρόνια. Αξίζει να αναφερθεί και ο Γιώργος Πίττας με τα «Μονοπάτια του Γαλαξία» που σύστησε επίσης πολλούς καλλιτέχνες στον κόσμο.
Πολλά ακόμα ονόματα κέρδισαν επάξια μια θέση στην ιστορία του μέσου: Γιάννης Τζανετάκος, Βασίλης Τενίδης, Γιάννης Τζουανόπουλος, Άκης Έβενης, Θοδωρής Σαραντής, κ.α., ενώ πολλοί γνωστοί δημοσιογράφοι ξεκίνησαν την καριέρα τους από το ραδιόφωνο (Νίκος Ευαγγελάτος, Ναταλία Γερμανού, κ.α.).
Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ραδιοφώνου μας μιλούν σε ένα βίντεο αφιερωμένο στο αγαπημένο μας μέσο, ραδιοφωνικοί παραγωγοί από όλη την Ελλάδα και τους ευχαριστούμε!
Βολάνης Μάνος (Cosmoradio),
D' Angelo Έλενα (Ρυθμός)
Δασκάλου Γιάννης & Τζαντζαράς Κωστής (1055rock),
Δρακούλα Νάντια (Best Radio),
Καβαλάρη Δήμητρα (Cosmoradio, Mad Radio),
Καρέζη Μαριάννα (Plus Radio),
Κεχαγιάς Μαργαρίτης (Zoo Radio),
Μπούτσικα Μαρία (Sok FM),
Παύλου Αναστασία (96,8 Velvet),
Πετριανού Λίνα (Astra Radio),
Σαράντος Δημήτρης (Λάμψη),
Σίμος Παναγιώτης (Super Fm),
Σταυρουλάκης Μανώλης (Fly Radio, Mansta Radio),
Χρονόπουλος Χάρης (My Radio)