Η πρίμα μπαλαρίνα που χάρισε το όνομά της σε ένα από τα πιο γνωστά γλυκά
Η ιστορία της διάσημης χορεύτριας που ενέπνευσε τη δημιουργία ενός κλασικού επιδορπίου
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ Δημοσίευση 11/2/2023 | 00:19
Πολλά από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε, έχουν πάρει το όνομά τους από ανθρώπους που ενέπνευσαν τη δημιουργία τους ή σχετίστηκαν με κάποιον τρόπο με αυτά.
Ένα τέτοιο παράδειγμα είναι και η αγαπημένη και "κολασμένα" νόστιμη τούρτα "Πάβλοβα" που λέγεται ότι δημιουργήθηκε το 1920 στην Αυστραλία ή στη Νέα Ζηλανδία προς τιμήν της διάσημης μπαλαρίνας Άννα Πάβλοβα.
Εκείνα τα χρόνια, η ρωσικής καταγωγής χορεύτρια ήταν πασίγνωστη, ενώ είχε γραφτεί ειδικά γι' αυτήν το έργο "Ο θάνατος του κύκνου".
Η "πάβλοβα" πήρε το όνομά της από τη διάσημη Ρωσίδα μπαλαρίνα Άννα Πάβλοβα, η οποία περιόδευσε στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία το 1926. Όπως λέει η ιστορία της Νέας Ζηλανδίας, ο σεφ ενός ξενοδοχείου του Ουέλινγκτον εκείνη την εποχή δημιούργησε το γλυκό επιδόρπιο προς τιμήν της, αντλώντας έμπνευση από το tutu φορεματάκι της. Οι Αυστραλοί, από την άλλη πλευρά, πιστεύουν ότι η πάβλοβα εφευρέθηκε σε ένα ξενοδοχείο στο Περθ και πήρε το όνομά της από την μπαλαρίνα, όταν ένα εστιατόριο δήλωσε ότι ήταν «ελαφριά σαν την Πάβλοβα». Επειδή στην ίδια δεν άρεσε η σοκολάτα, έφτιαξε ένα γλυκό με μαρέγκα, σαντιγί και φράουλες.
Για χρόνια υπήρχε διαμάχη μεταξύ Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας για την "καταγωγή" του γλυκού, μιας και δεν ήταν σίγουροι για την εθνικότητα του δημιουργού. Το 2008, η Χέλεν Λιτς δημοσίευσε το βιβλίο «Ιστορία της Πάβλοβα: Ένα κομμάτι γαστρονομικής ιστορίας της Νέας Ζηλανδίας», στο οποίο υποστήριξε ότι η παλαιότερη γνωστή συνταγή δημοσιεύθηκε στη Νέα Ζηλανδία.
Η τούρτα Πάβλοβα είναι ένα επιδόρπιο με τραγανό εξωτερικό και μαλακό, ελαφρύ εσωτερικό που συνήθως γαρνίρεται με φρούτα και κατά προτίμηση με σαντιγί. Πιο συχνά, το βρίσκουμε με φράουλες.