Σήμερα έμαθα: Γιατί η Ρωσία πούλησε την Αλάσκα στις ΗΠΑ;
Μια αγορά που άλλαξε τους παγκόσμιους συσχετισμούς
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 16/2/2023 | 00:08
Οι ΗΠΑ αγόρασαν την Αλάσκα από τη Ρωσία το 1867. Ήταν μια συμφωνία που έκλεισε ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, William Seward. Η ρωσική κληρονομία υπάρχει ακόμα στην Αλάσκα, στα επώνυμα που υπάρχουν γύρω από τον ποταμό Γιούκον, όπως Demoski, Kozevniko and Shaishniko, αλλά και στις ορθόδοξες εκκλησίες που υπάρχουν κατά μήκος του. Η αγορά των ΗΠΑ χλευάστηκε πολύ εκείνη την εποχή: ο Τύπος την ονόμασε «η ανοησία του Seward».
Οι Ρώσοι είχαν εξαντλήσει το εμπόριο γούνας αφού εξαφάνισαν τις περισσότερες θαλάσσιες ενυδρίδες και στη συνέχεια είχαν χάσει το ενδιαφέρον τους για την Αλάσκα, πιστεύοντας ότι έπρεπε να έχει λίγους άλλους φυσικούς πόρους. Μη όντας σίγουροι τι να κάνουν με την τεράστια έκταση που αγόρασαν, οι ΗΠΑ την κυβερνούσαν ως μια μακρινή περιοχή, με όλη την ανομία που αυτό συνεπαγόταν. Έγινε πολιτεία το 1959, με τις ΗΠΑ να κεφαλαιοποιούν την στρατηγική σημασία της, ενάντια στην Ιαπωνία και τη Ρωσία. Αλλά ήταν στα 100 χρόνια από την απόκτησή της που έπαψε να είναι «η ανοησία του Seward». Το πετρέλαιο που ανακαλύφθηκε στο βορρά, ήταν το μεγαλύτερο στο έδαφος των ΗΠΑ.
Ποιος μπορεί να πει ποια θα ήταν η κατάσταση εάν οι Ρώσοι κατείχαν την Αλάσκα σήμερα; Η Ρωσία θα μοιραζόταν χερσαία σύνορα με τον Καναδά. Οι Ρώσοι θα είχαν ωφεληθεί πάρα πολύ από τα 16 δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου που έχουν εξορυχθεί μέχρι στιγμής από τον κόλπο Prudhoe. Οι ΗΠΑ δεν θα είχαν καμία αξίωση για την Αρκτική, ένα μέρος που θα έχει τεράστια πολιτική και οικονομική σημασία καθώς ο πάγος λιώνει κατά τη διάρκεια αυτού του αιώνα. Είναι πολύ πιθανό ο κόσμος να έμοιαζε πολύ διαφορετικός.