Τεράστιος είναι ο ενθουσιασμός που επικρατεί στις τάξεις των καρναβαλιστών της Ξάνθης, όπου μετά από τρία χρόνια η μεγάλη αυτή εκδήλωση που έχει γίνει θεσμός θα ανακτήσει την «χαμένη» της αίγλη. Ένας θεσμός που ξεπέρασε τα 40 χρόνια και έχει ξεκινήσει τις εκδηλώσεις του, πάει για εντυπωσιακό φινάλε αυτό το Σαββατοκύριακο.
Το Ξανθιώτικο Καρναβάλι έχει να επιδείξει μια σειρά εκδηλώσεων γύρω από τη μουσική, το χορό και το θέατρο, εκθέσεις με εικαστικό ή άλλο περιεχόμενο, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων και προβολές ταινιών. Στη διάρκεια των δύο αυτών εβδομάδων εκδηλώσεων στην πόλη της Ξάνθης πολύ σημαντική θέση κατέχει και μια άλλη μορφή κοινωνικής επιτέλεσης, το γλέντι, το οποίο συναντά κανείς σε πολλούς διαφορετικούς χώρους και μορφές.
Ο θεσμός κλείνει με την καρναβαλική παρέλαση και το έθιμο της καύσης του ομοιώματος του Τζάρου. Η πληρότητα του 100% κατακτήθηκε ήδη στα περισσότερα αν όχι σε όλα τα ξενοδοχεία που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης. Σύμφωνα με τοπικά ρεπορτάζ όσοι επισκέπτες έχουν κλείσει μέχρι την ώρα που γραφόταν το άρθρο δωμάτια είναι για δύο διανυκτερεύσεις, ενώ υπάρχουν και εκείνοι που θα μείνουν από την Παρασκευή. Το τριήμερο αυτό είναι ούτως ή άλλως και το αποκορύφωμα του γλεντιού.
Μπορείς να δεις το γλέντι στην πλατεία live! στο κανάλι τους στο YouTube
Τα καταστήματα της εστίασης και τα ξενοδοχεία επωφελούνται, με τις κρατήσεις να φτάνουν στο 100% από πολύ νωρίς
"Νιώθω ευγνώμων για την προσπάθεια που καταβάλαμε για τη διατήρηση και πρόοδο του θεσμού, μιας και τα τελευταία χρόνια ο εορτασμός των καρναβαλιών γινόταν με διαφορετικό τρόπο, λόγω της δύσκολης κατάστασης που περνούσαμε με τον κορωνοϊο. Όμως, πάλι καταφέραμε να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο, όπως οφείλαμε, το ύφος και τον χαρακτήρα των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών", λέει ο Πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού Ηλίας Ασκαρίδης.
Από το Αρχείο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού
"Καθ' όλη τη διάρκεια των εορτών και δη το τελευταίο τριήμερο, κυρίως τα καταστήματα της εστίασης και τα ξενοδοχεία επωφελούνται, με τις κρατήσεις να φτάνουν στο 100% από πολυ νωρίς. Αποτελεί βασική μέριμνα και η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας, η οποία πλήττεται σφόδρα. Είναι μια τονωτική ένεση για τα ταμεία των επιχειρήσεων" συμπληρώνει.
Ο πρόεδρος του Κέντρου πολιτισμού Ηλίας Ασκαρίδης/ Ο παρουσιαστής Γιώργος Κουτσουρλής
Ο Γιώργος Κουτσουρλής, παρουσιαστής του καρναβαλιού και δημοσιογράφος περιγράφει το κλίμα των ημερών: "Ουσιαστικά το τελευταίο τριήμερο "βουλιάζει" κυριολεκτικά η πόλη μας, με τους επισκέπτες να προέρχονται τόσο από διάφορες περιοχές της Ελλάδας καθώς και απ τα Βαλκάνια. Πάνω από 40.000 οι επισκέπτες θα είναι φέτος στην πόλη μας ενώ οι καρναβαλιστές ξεπερνούν τις 15.000 στην μεγάλη καρναβαλική παρέλαση.
Μετά από τρία χρόνια αναγκαστικής παύσης, μικροί και μεγάλοι απολαμβάνουν την κάθε στιγμή διασκέδασης. Η Κεντρική πλατεία της Ξάνθης, καθημερινά "χορεύει" στους ρυθμούς του καρναβαλιού, πιτσιρίκια να φορούν τις αποκριάτικες στολές τους κάνοντας βόλτα στις κεντρικές οδούς. Υπάρχει μια ξεγνοιασιά αυτή την περίοδο, κάτι που χρειαζόμαστε, έστω και περιστασιακά".
Από το Αρχείο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού
Καρναβάλι με προκλήσεις
"Οι δυσκολίες κυρίως επικεντρώνονται τόσο χρονικά όσο και οικονομικά, μιας και έχουν αλλάξει τα δεδομένα ως προς τον προϋπολογισμό των πολιτιστικών εκδηλώσεων. Προσπαθούμε να δίνουμε κάθε χρόνο τον καλύτερο εαυτό μας, αφουγκραζόμενοι τους Ξανθιώτες, που είναι ο πυρήνας του θεσμού. Όσο για τις προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αφορούν την ορθή έκβαση της συγκεκριμένης περιόδου, με στόχο να είμαστε φερέγγυοι απέναντι στους συμπολίτες μας και στους επισκέπτες που κάθε χρόνο μάς τιμούν με την παρουσία τους" αναφέρει ο κ. Ασκαρίδης.
Από το Αρχείο του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού
Καρναβάλι... από πάντα!
"Θυμάμαι πολύ χαρακτηριστικά να αναμένουμε κάθε χρόνο το αποκριάτικο παρτυ ενός συμμαθητή μας στο δημοτικό και στο μυαλό μας έμοιαζε σαν έναρξη του καρναβαλιού γιατί ήταν η πρώτη φορά που ντυνόμασταν με αποκριάτικη στολή. Δεν θα ξεχάσω, την λαχτάρα που είχαμε όλα τα παιδιά να συναντηθούμε στα μπαλνταφαν, παλιότερα γινόντουσαν παρά πολλά, ήταν ο δικός μας παιδότοπος! Και βέβαια δεν υπήρχε μέρα που να μην μασκαρευτούμε είτε πηγαίνοντας στο σχολείο είτε στο φροντιστήριο είτε σε κάποια δραστηριότητα. Το ζούσαμε και το τιμούσαμε δέοντος όλα τα παιδιά! Δεν έχει αλλάξει κάτι ουσιαστικό σήμερα. Αυτό που ίσως φαίνεται διαφορετικό είναι ότι η σκληρή καθημερινότητα, που συνεχίζει να υφίσταται, αλλάζει σημαντικά την διάθεση του κόσμου. Λείπουν τα ανέμελα χρόνια. Γι' αυτο βέβαια υπάρχει μια γκρίνια για όλα, που τελικά δε βοηθά κανέναν" αναφέρει ο κ. Κουτσουρλής.