4 θρυλικές ελληνικές εταιρείες μόδας που φαλίρισαν
Γνώρισαν τεράστια απήχηση, αλλά με το πέρας του χρόνου κατέρρευσαν!
Γράφει η ΔΑΦΝΗ ΤΣΑΡΤΣΑΡΟΥ
28/2/2023 | 00:11
Στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, η ελληνική βιομηχανία γνώρισε μεγάλη άνθηση και κυρίως στον τομέα της μόδας και της ομορφιάς. Γεννήθηκαν νέες επιχειρήσεις και brands που άφησαν εποχή και ορισμένα από αυτά διατηρούνται μέχρι και σήμερα. Άλλα, όμως, "χτυπήθηκαν" αλύπητα από την κρίση ή δημιούργησαν οικονομικά σκάνδαλα και "πέθαναν" πρόωρα.
Παρακάτω συγκεντρώσαμε 4 από αυτές τις εταιρείες που αγαπήσαμε, αλλά δεν υπάρχουν πια.
CAROUZOS
Η Carouzos ιδρύθηκε το 1972, με την πορεία της έως το 2008 να είναι ανοδική, φέρνοντας στην ελληνική αγορά δηµοφιλή brands. Ωστόσο, το 2012 η εταιρεία, που βρέθηκε αντιµέτωπη µε αυξανόµενες ζηµίες, οδηγήθηκε στην υπαγωγή στο άρθρο 99, χωρίς να αποφύγει ωστόσο το λουκέτο και στα 24 συνολικά καταστήματά της. Τον Μάρτιο του 2014 η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του Μανώλη Καρούζου, αφού πρώτα ο ίδιος παρουσιάστηκε αυτοβούλως στο Α.Τ. Ψυχικού. Η σύλληψη αφορούσε σε χρέη 4.014.028 ευρώ προς το Δημόσιο. Όπως ανέφερε τότε η ανακοίνωση της αστυνομίας, ο Μανώλης Καρούζος είχε συλληφθεί για μη καταβολή χρεών προς το Δημόσιο, μη απόδοση ΦΠΑ, μη απόδοση ΦΜΥ και μη απόδοση εισφορών προς το ΙΚΑ, ύψους 7.051.939,41 ευρώ.
FENA
Ο πατέρας της Θεοφανίας Κάτσου είχε βιοτεχνία ρούχων στη Θεσσαλονίκη και όταν ακολούθησε στις αρχές του '70 τον γιατρό σύζυγό της στην Καλαμάτα άνοιξε εκεί δύο καταστήματα ρούχων. Το 1977 επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και έφτιαξε στο Ωραιόκαστρο την πρώτη βιοτεχνία με την επωνυμία FENA. Το επόμενα χρόνια η αλυσίδα γιγαντώθηκε. Απέκτησε κατάστημα στον Φοίνικα, δημιουργήθηκε το FENA Stock και το 2002 άνοιξε το δεύτερο κατάστημα, αυτή τη φορά στην οδό Εγνατία, στο παλιό παπουτσάδικο του «Καρύδα» με την τεράστια φωτιζόμενη γόβα πάνω από την είσοδο. Στη συνέχεια, άνοιξε το Fena Fresh στα "Ιλύσια" και συνολικά, απασχολούσε περίπου 300 εργαζομένους. Στις 24 Οκτωβρίου του 2011, η Φάννυ Κάτσου συνελήφθη για πρώτη φορά από το ΣΔΟΕ για μη καταβολή ΦΠΑ ύψους 681.000 ευρώ (με τις προσαυξήσεις) και οδηγήθηκε στον εισαγγελέα. Η κυρία Κάτσου συνελήφθη για δεύτερη φορά στις 25 Σεπτεμβρίου του 2012 και ξανά το Μάρτιο του 2016. Οι εξελίξεις για την εταιρεία ήταν ραγδαίες. Η κρίση επέτεινε την πτωτική πορεία, με αποτέλεσμα τα καταστήματα της FENA είτε να έχουν κλείσει είτε να έχουν αγοραστεί από πιστωτές.
SPRIDER STORES
Η Spider Stores ιδρύθηκε το 1971 από τους Αθανάσιο και Σπύρο Αργυρό και πουλούσε αρχικά μόνο μαγιό και αθλητικά είδη. Το 1999 το 80% εξαγοράστηκε από τον όμιλο Χατζηιωάννου και τα δύο αδέρφια Σάκης και Σάββας φορούν μόνο τα δικά τους ρούχα ως διαφήμιση. Σταδιακά επεκτείνονται στην ένδυση, τη χονδρική πώληση και το χώρο των logistics, ανοίγοντας περίπου 60 νέα καταστήματα σε Ελλάδα και εξωτερικό μέχρι το 2009, ενώ παράλληλα αγοράζουν αποθήκη στην Ανθούσα Αττικής, 21.000 τ.μ. Τον Φεβρουάριο του 2012 ξεσπάει φωτιά στο κτίριο της εταιρίας στην Ανθούσα, το καταστρέφεται ολοσχερώς. Ήταν η τέταρτη πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της Sprider Stores. Την Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2013 έπεσαν οι τίτλοι τέλους για τη Sprider Stores, το οποίο στην ανακοίνωσή τους αποδίδουν στην οικονομική κρίση και στο οικονομικό κόστος της πυρκαγιάς το οποίο οι ασφαλιστικές αρνήθηκαν κατηγορηματικά να καλύψουν.
FOKAS
Τα πρώτα βήματα της εταιρείας έγιναν στα μέσα της δεκαετίας του ' 30, όταν τρία αδέλφια, ο Οδυσσέας, ο Λέανδρος και ο Απόστολος Φωκάς, μετά την επιστροφή τους στη Θεσσαλονίκη από το Βατούμ της Ρωσίας και προκειμένου να τα βγάλουν πέρα, αποφάσισαν με ένα καροτσάκι να πουλάνε ενδύματα στην Ερμού. Εκεί απέκτησαν και το πρώτο τους κατάστημα λίγο αργότερα. Το 1974, μετονομάστηκε η εταιρεία σε «Οδυσσεύς Φωκάς Α.Ε.», προς τιμήν του πρόωρα χαμένου συνιδρυτή της. Τη δεκαετία 1970-1980 αναπτύχθηκε περαιτέρω και το 1978 εγκαινιάστηκε το δεύτερο κατάστημα «Φωκάς», στην οδό Τσιμισκή, που ήταν το μεγαλύτερο πολυκατάστημα στη Θεσσαλονίκη, με 7.500 τ.μ.Τη δεκαετία 1980-1990, η εταιρεία έκανε τα πρώτα τη βήματα και στη χονδρική πώληση και στην αντιπροσώπευση ξένων εμπορικών σημάτων στην ελληνική αγορά. Έτσι, ξεκίνησε η μεταμόρφωση των καταστημάτων, με τη δημιουργία περισσότερων από 250 «shops-in-shop». Τα πρώτα σοβαρά οικονομικά προβλήματα εμφανίστηκαν το 2010, χρονιά κατά την οποία υπογράφεται το πρώτο μνημόνιο της Ελλάδας. Τη συγκεκριμένη χρονιά εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ζημιές ύψους 7,6 εκατ. ευρώ από κέρδη άνω των 210 χιλ. ευρώ το 2009. H Fokas, μία από τις ισχυρότερες εταιρείες ένδυσης και υπόδησης πτώχευσε τον Μάρτιο του 2014 με την απόφαση 4668 του Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης.