Σήμερα έμαθα: Τι σημαίνουν οι αριθμοί κάτω από τα barcode;
Δεν είναι τυχαίοι αριθμοί
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 28/2/2023 | 00:11
Αν ο scanner μπλοκάρει στο ταμείο και δεν μπορεί να σκανάρει το barcode, τότε υπάρχει λύση. Ο ταμίας θα πληκτρολογήσει τον αριθμό που βρίσκεται από κάτω. Και όσο κι αν νομίζουμε ότι αυτοί οι αριθμοί είναι τυχαίοι, στην πραγματικότητα υπάρχει ένα πολύ συγκεκριμένο σύστημα πίσω από αυτούς.
Το barcode που βλέπουμε στα περισσότερα προϊόντα είναι επίσης γνωστός ως universal product code, δηλαδή παγκόσμιος κωδικός προϊόντος, ενώ ο αριθμός αποτελείται από 12 ψηφία. Το πρώτο ψηφίο μας δείχνει σε ποια κατηγορία προϊόντων ανήκει το συγκεκριμένο προϊόν. Το 3 για παράδειγμα, είναι στην κατηγορία προϊόντων υγείας, ενώ το 2 για προϊόντα που ζυγίζονται, όπως το κρέας.
Τα πέντε επόμενα ψηφία μας λένε ποια εταιρεία παρήγαγε το προϊόν. Συνήθως υπάρχει κενό και από τις δυο πλευρές αυτού του αριθμού. Το τελευταίο ψηφίο είναι το λεγόμενο check digit, το οποίο ο υπολογιστής χρησιμοποιεί για να επιβεβαιώσει αν τα προηγούμενα ψηφία πληκτρολογήθηκαν σωστά. Το ψηφίο ελέγχου υπολογίζεται από έναν τύπο που χρησιμοποιεί όλους τους αριθμούς που αναφέρονται πριν από αυτό. Ας υποθέσουμε ότι έχετε να κάνετε με έναν τριψήφιο αριθμό. Το τελευταίο ψηφίο είναι ένα ψηφίο ελέγχου και το βρίσκετε από τη διαφορά μεταξύ των δύο πρώτων ψηφίων. Εάν αυτά τα ψηφία είναι 4 και 3, για παράδειγμα, το ψηφίο ελέγχου είναι 1. Εάν ο ταμίας πληκτρολόγησε κατά λάθος 421 αντί για 431, το σύστημα θα καταλάβαινε ότι το ψηφίο ελέγχου δεν ταιριάζει με τον τύπο και θα έδινε ειδοποίηση σφάλματος.
Ωστόσο, υπάρχουν προϊόντα που δεν χωράνε 12 ψηφία κάτω από το barcode, οπότε έχουν έξι. Υπάρχουν ακόμα και μερικοί αριθμοί που έχουν 12 ψηφία και ένα 13ο, το οποίο μας λέει από ποια χώρα προέρχεται το προϊόν. Υπάρχουν επίσης διαφορετικοί τύποι barcode για βιβλία, αλληλογραφία, παρτιτούρες και άλλα.