Γεωργία: Αγριο ξύλο στο Κοινοβούλιο λόγω νόμου περί «ξένων πρακτόρων»
Δείτε το βίντεο
Δημοσίευση 6/3/2023 | 16:13
Σκηνές ρινγκ εκτυλίχθηκαν στο Κοινοβούλιο της Γεωργίας μεταξύ εκπροσώπων του κυβερνώντος κόμματος «Γεωργιανό Όνειρο – Δημοκρατική Γεωργία» και της αντιπολίτευσης. Θέμα της ημερήσιας διάταξης ο νόμος για τους ξένους πράκτορες.
Ο νόμος, εφόσον εγκριθεί, προβλέπει τη δημιουργία μητρώου οργανισμών και μέσων ενημέρωσης που χρηματοδοτούνται από το εξωτερικό.
Ορισμένοι βουλευτές πιστεύουν ότι ο νόμος απομακρύνει τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση, κάτι που άνοιξε πεδίο σφοδρών αντιπαραθέσεων.
Βίντεο που μεταδόθηκαν από το εσωτερικό του κτιρίου του κοινοβουλίου στο Τμπιλίσι, έδειξαν έναν σύντομο αλλά βίαιο διαπληκτισμό μεταξύ βουλευτών, όταν ο πρόεδρος της επιτροπής νομικών υποθέσεων του σώματος φάνηκε να χτυπά τον ηγέτη του αντιπολιτευόμενου κόμματος «Ενιαίο Εθνικό Κίνημα», που εναντιώνεται στον νόμο.
🇬🇪 A brawl erupts in Georgia’s parliament over a foreign agents bill. The draft legislation seeks to create a nationwide register of orgs and mass media receiving funding from other states. Some in the opposition believe this law distances the country from joining the EU. pic.twitter.com/WuI22fG4Ve
— 🅰pocalypsis 🅰pocalypseos 🇷🇺 🇨🇳 🅉 (@apocalypseos) March 6, 2023
Ο νόμος θα απαιτεί από τις οργανώσεις που λαμβάνουν τουλάχιστον το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως «ξένοι πράκτορες» και τις θέτει σε επιτήρηση από το υπουργείο Δικαιοσύνης, αλλιώς θα υπόκεινται σε βαριά πρόστιμα.
Οι επικριτές του νόμου τον συγκρίνουν με έναν ρωσικό του 2012, ο οποίος διευρύνεται σταθερά από τότε και χρησιμοποιείται για να κατασταλούν στη Ρωσία η κοινωνία των πολιτών και τα ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης. Λένε πως ο νόμος σηματοδοτεί μια στροφή προς τον απολυταρχισμό στη Γεωργία.
Η πρόεδρος της Γεωργίας, Σαλομέ Ζουραμπισβίλι, έχει πει πως θα ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο το οποίο, αν εγκριθεί, θα θέσει, όπως είπε, σε κίνδυνο τις ελπίδες της Γεωργίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Το κοινοβούλιο μπορεί να ανατρέψει το προεδρικό βέτο. Τον περασμένο μήνα περισσότερες από 60 οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και μέσα ενημέρωσης είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να συμμορφωθούν, εφόσον περάσει ο νόμος.