Η ταινία του Netflix που κέρδισε φέτος 4 Όσκαρ
Το αντιπολεμικό αριστούργημα που συνεχίζει να είναι επίκαιρο
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/3/2023 | 00:48
Ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος έχει να γίνει ο Δεύτερος, ήταν ο μεγαλύτερος πόλεμος της ιστορίας. Ο συγγραφές του Ουδέν νεώτερον από το δυτικό μέτωπο, Έριχ Μαρία Ρεμάρκ, όχι μόνο έζησε τη φρίκη του πολέμου στα πεδία των μαχών, αλλά όταν το 1929 έγραψε το βιβλίο κυνηγήθηκε από τους ναζί και αναγκάστηκε να ζήσει εξόριστος την Ελβετία και τη Γαλλία μέχρι το 1939, όταν και εγκαταστάθηκε στις ΗΠΑ. Οι ναζί απαγόρευσαν το βιβλίο του στη χώρα, αλλά έγινε γνωστός σε ολόκληρο τον κόσμο, μέσα από την αντιπολεμική του γραφή.
Είναι από μόνο του γενναίο για τους Γερμανούς να κάνουν μια ταινία που δεν εξιστορεί και τα καλύτερα χρόνια της χώρας. Δεν είναι η πρώτη φορά που το βιβλίο μεταφέρεται στον κινηματογράφο, αφού έναν χρόνο μετ’α την κυκλοφορία του βιβλίου μεταφέρθηκε στη μεγάλη οθόνη και κέρδισε 2 Όσκαρ, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της Καλύτερης Ταινίας.
Μετά από μια τηλεοπτική ταινία του 1979, αυτή είναι η τρίτη μεταφορά και η πρώτη στη γερμανική γλώσσα. Προτάθηκε για 9 Όσκαρ και κέρδισε τα 4, όντας ο 2ος μεγάλος νικητής της βραδιάς των 95ων Βραβείων Όσκαρ.
Η ρεαλιστική ματιά των Γερμανών φτιάχνει ένα αντιπολεμικό αριστούργημα και πάνω από 100 χρόνια μετά τη φρίκη, η ταινία παραμένει επίκαιρη, αφού δυστυχώς παραμένει επίκαιρος και ο πόλεμος.
Η υπόθεση είναι γνωστή. Ένας 17χρονος πηγαίνει με ενθουσιασμό στο Δυτικό Μέτωπο, μέχρι που αυτός ο ενθουσιασμός του θα χαθεί, όταν αντικρίσει την πραγματικότητα στα πεδία των μαχών. Ο Edward Berger θέλησε να αποτυπώσει τη φρίκη κάθε πολέμου, κάνοντας το με έναν συνταρακτικό τρόπο που θα σου αλλάξει τον ψυχισμό. Δείτε την όταν θα έχετε τη δύναμη να το κάνετε, αφού θα χρειαστεί γερό στομάχι για πολλά από αυτά που θα δείτε.