TikTok: Aπαγορεύσεις σε όλον τον κόσμο
Γιατί δεν επιτρέπεται στα τηλέφωνα εργαζομένων
Δημοσίευση 21/3/2023 | 21:06
Περισσότερες από 12 χώρες σε όλο τον κόσμο έχουν απαγορεύσει πλήρως, μερικώς ή μόνο στον δημόσιο τομέα το TikTok εν μέσω αυξημένων ανησυχιών για την εθνική ασφάλεια.
Τελευταία η Ολλανδία, η οποία καλεί τους δημόσιους υπαλλήλους να αφαιρέσουν την εφαρμογή του TikTok από τα επαγγελματικά τους τηλέφωνα.
Το επαναλαμβανόμενο αυτό φαινόμενο των απαγορεύσεων έχει ιδιαίτερη σημασία πλέον. Οι περισσότερες από τις απαγορεύσεις που έχουν εισαχθεί περιορίζονται σε συσκευές εργαζομένων του δημόσιου τομέα ή της κυβέρνησης.
Όμως ένας αυξανόμενος αριθμός ιδιωτικών εταιρειών μπλοκάρει επίσης μονομερώς την εφαρμογή, καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξετάζει το ενδεχόμενο μιας πλήρους απαγόρευσης, εάν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες του TikTok δεν πουλήσουν την αμερικανική έκδοση της εφαρμογής.
Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσαν την περασμένη εβδομάδα μέτρα για τον αποκλεισμό του TikTok από συσκευές κυβερνητικών στελεχών, αυξάνοντας τις εντάσεις μεταξύ των ιδιοκτητών της εφαρμογής και του Δυτικού Κόσμου.
Στις ΗΠΑ, ο Λευκός Οίκος έδωσε τον περασμένο μήνα στις ομοσπονδιακές υπηρεσίες 30 ημέρες για να αφαιρέσουν το TikTok από όλα τα τηλέφωνα και τα συστήματα. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και το FBI διεξάγουν επί του παρόντος έρευνα κατά του TikTok για παρακολούθηση δημοσιογράφων μέσω της εφαρμογής.
Μέτρα για το TikTok και στον ιδιωτικό τομέα
Καθώς οι ανησυχίες σε επίπεδο δημόσιου τομέα για το TikTok εξαπλώνονται, οι ιδιωτικές εταιρείες και τα διαφόρων ειδών δίκτυα αρχίζουν επίσης να αναλαμβάνουν δράση.
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
TikTok: Τέλος η εφαρμογή και στο δημόσιο της Ολλανδίας - Σε «καθοριστική» στιγμή η εταιρεία
ΔΙΕΘΝΗ
TikTok: Τέλος η εφαρμογή και στο δημόσιο της Ολλανδίας - Σε «καθοριστική» στιγμή η εταιρεία
3 ΩΡΕΣ ΠΡΙΝ
Αρκετά αμερικανικά κολέγια απαγορεύουν επίσης το TikTok από τα τοπικά τους δίκτυα, επικαλούμενα ανησυχίες για την ασφάλεια.
Το BBC αξίωσε από το προσωπικό του την Κυριακή να διαγράψει το TikTok από τις συσκευές του, εκτός αν το χρειάζεται για «συντακτικούς σκοπούς και σκοπούς μάρκετινγκ».
O CEO του Tiktok, Shou Zi Chew, υποστηρίζει πάντως ότι η πώληση του TikTok σε μια αμερικανική εταιρεία δεν θα μετρίαζε τις ανησυχίες περί θεμάτων εθνικής ασφάλειας. Αντ' αυτού επισημαίνει τα μέτρα προστασίας της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων που λαμβάνει το TikTok ως καλύτερη λύση. Αλλά οι περισσότερες κυβερνήσεις εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικές.
Το Κογκρέσο, ο ίδιος ο Λευκός Οίκος και περισσότερες από τις μισές πολιτείες των ΗΠΑ είχαν ήδη απαγορεύσει το TikTok εν μέσω ανησυχιών ότι η Κίνα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τις νομικές και ρυθμιστικές εξουσίες της για να έχει πρόσβαση σε ιδιωτικά δεδομένα χρηστών ή να προσπαθήσει να προωθήσει παραπληροφόρηση ή προπαγάνδα υπέρ της Κίνας.
Οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ έχουν απαγορεύσει την εφαρμογή σε στρατιωτικές συσκευές και η εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει απαγορεύσει προσωρινά το TikTok από τα τηλέφωνα των εργαζομένων.
Η Κίνα υποστηρίζει από την πλευρά της ότι οι απαγορεύσεις αποκαλύπτουν τις ανασφάλειες της ίδιας της Ουάσινγκτον και αποτελούν κατάχρηση της κρατικής εξουσίας.