Για να βρούμε την πιο πρόσφατη φορά που είχαμε διπλές εκλογές στη χώρα μας, δεν χρειάζεται να πάμε και πολύ πίσω στον χρόνο. Γιατί αυτό συνέβη τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2012. Ήταν δυο εκλογικές αναμετρήσεις αρκετά επεισοδιακές και κατάφεραν να αλλάξουν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.
Οι πρώτες εκλογές της 6ης Μαΐου, ήταν οι πιο αμφίρροπες εκλογές μετά τη μεταπολίτευση. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά αποτελέσματά της ήταν ότι το πρώτο κόμμα, η Νέα Δημοκρατία, πήρε ποσοστό 18,85% κερδίζοντας μόλις 108 έδρες. Ίσως όμως το πιο αξιομνημόνευτο πράγμα που προέκυψε σε εκείνες τις εκλογές ήταν ότι για πρώτη φορά μετά από αρκετές δεκαετίες, ένα κόμμα κατάφερε να μπει ανάμεσα στον υπάρχοντα δικομματισμό. Ο ΣΥΡΙΖΑ σε εκείνες τις εκλογές, κατάφερε να έρθει δεύτερος με ποσοστό 16,78% και να αφήσει τρίτο το ΠΑΣΟΚ, με 13,18%.
Στη Βουλή μπήκαν 7 κόμματα, συμπεριλαμβανομένης και της ακροδεξιάς Χρυσής Αυγής, ενώ δυο ακόμα κόμματα δεν κατάφεραν να εισέλθουν στο νήμα, με τους Οικολόγους Πράσινους να συγκεντρώνουν 2,93% και το ΛΑΟΣ 2,89%. Μέσα στην κρίση που είχε ήδη αρχίσει να χτυπάει τους Έλληνες, εκείνοι επέλεξαν να «κατακερματίσουν» την ψήφο τους και να ψηφίσουν βάζοντας πρώτα το συναίσθημα.
Ωστόσο, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωναν 149 έδρες μαζί και χρειάζονταν ένα τρίτο κόμμα για να συγκυβερνήσουν. Μετά τις πρώτες εκλογές αυτό δεν βρέθηκε και στις 17 Ιουνίου, η χώρα οδηγήθηκε και σε δεύτερες εκλογές. Εκεί, είχαμε και κάποιες επιβεβαιώσεις. Η ΝΔ αύξησε το ποσοστό της κατά 10,81% και τελικά κατετάγη πρώτη με ποσοστό 29,66%. Η πρώτη επιβεβαίωση ήρθε από το δεύτερο κόμμα, με τον ΣΥΡΙΖΑ να αυξάνει κι αυτός το ποσοστό του κατά 10,11% και να καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση με 26,89%. Με αυτόν τον τρόπο και όπως φάνηκε και στα χρόνια που ακολούθησαν, ο δικομματισμός άλλαξε συντελεστές και τη θέση του ΠΑΣΟΚ, πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε 12,28%, ενώ η Βουλή ήταν ξανά επτακομματική. Η δεύτερη επιβεβαίωση ήρθε με την οριστική είσοδο της ακροδεξιάς στη Βουλή, με την πορεία που ακολούθησε μέχρι τα στελέχη της να καταδικαστούν και να περάσουν το κατώφλι των φυλακών να είναι γνωστή.
Από τις εκλογές αυτές, η ΝΔ με το ΠΑΣΟΚ είχαν μαζί 162 έδρες και μπορούσαν να σχηματίσουν κυβέρνηση. Παρολ’ αυτά, υπήρξε τρικομματική κυβέρνηση, αφού σε αυτήν προσχώρησε και η ΔΗΜΑΡ του Φώτη Κουβέλη με τους 17 βουλευτές της, για να αποχωρήσει από αυτή, έναν χρόνο αργότερα, μετά την απόφαση για το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Οι επόμενες εκλογές έγιναν τον Ιανουάριο του 2015, με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ να σπάει το δίπολο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο φαίνεται να συμβαίνει και στις φετινές εκλογές, αφού οι περισσότεροι πιστεύουν ότι από τις πρώτες εκλογές της 21ης Μαΐου δεν θα προκύψει κυβέρνηση με το σύστημα της απλής αναλογικής.
Εκλογές 2023: Τι ισχύει και τι αλλάζει στις εκλογές της 25ης Ιουνίου ‑ Οκτώ ερωτήσεις και απαντήσεις
Εκλογές με καύσωνα: Ποιες περιοχές θα έχουν μεσημεριανές μπόρες
Ο λόγος που στην Ελλάδα για πολλά χρόνια δεν μπορούσες να πιεις αλκοόλ και μετά να πας στις κάλπες
Εκλογές 2023: Πόσο κοστίζουν στο κράτος οι διπλές κάλπες
Εκλογές 2023: Διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες
Η τελευταία φορά που είχαμε διπλή εκλογική αναμέτρηση στην Ελλάδα
Πότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα
«OK yes, πάει η Ελλάδα για εκλογές»: Τα κόμματα στις ελληνικές σειρές
Το ρεκόρ που δεν έσπασε ποτέ: Το 1950 πήραν μέρος στις εκλογές 68 κόμματα
Γιατί οι εκλογές στις ΗΠΑ γίνονται Τρίτη;
Τα σπίτια που στέκονται στο χείλος του γκρεμού, καταρρέουν μέρα με τη μέρα
Περίεργα εορταστικά έθιμα από όλη την Ελλάδα
Τι είναι το οικολογικό χρήμα ‑ Το κοινωνικοοικονομικό «πείραμα» στη Γαλλία
Τι είναι το γυναικείο κίνημα 4B και πώς επηρεάζει το σeξ και τις σχέσεις των δυο φύλων
Περίεργα επαγγέλματα που όμως πληρώνονται πολύ καλά
Πολιτικοί, τραγουδιστές, ηθοποιοί: 7 διάσημοι που έπαιξαν σε διαφημιστικά
Πώς είναι η ζωή για μια Ελληνίδα μαμά στο εξωτερικό
ΡΕΠΟΡΤΑΖ Stories Χτες