Εξήντα μέρες φυλακή σε 13χρονο για ένα χαστούκι
«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»
Δημοσίευση 29/3/2023 | 16:39
Εξήντα μέρες φυλάκισης επιβλήθηκαν στον 13χρονο Τζακ, επειδή ο νεαρός Αβορίγινος χτύπησε συνομήλικό του και του πήρε το κινητό. Ο Τζακ συνελήφθη στην πολιτεία Κουίνσλαντ για σωματική βλάβη και κλοπή.
Του επιβλήθηκε δίμηνη φυλάκιση χωρίς να γίνει ποτέ δίκη ή να καταδικαστεί. Μεγάλο μέρος της ποινής την εξέτισε στην απομόνωση. Εδώ και αρκετά χρόνια ο τρόπος αντιμετώπισης της παραβατικής συμπεριφοράς εφήβων επικρίνεται τόσο εντός, όσο και εκτός Αυστραλίας. Και αυτό επειδή στην χώρα αυτή η ηλικία ποινική ευθύνης είναι τα 10, ενώ στη Γερμανία και σχεδόν ολόκληρη την υπόλοιπη Ευρώπη τα 14.
Ο θάνατος της 12χρονης Λουίζε από το Φροίντενμπεργκ από το χέρι δύο κοριτσιών 12 και 13 ετών ήταν ωστόσο το έναυσμα μιας δημόσιας συζήτησης στη Γερμανία για την ποινική ευθύνη εφήβων. Εξαιτίας του νεαρού της ηλικίας τους τα δύο κορίτσια, τα οποία κατηγορούνται ότι μαχαίρωσαν μέχρι θανάτου την συνομήλική τους, δεν θα διωχθούν ποινικά.
Παραβίαση διεθνών κανόνων
Ο νεαρός Τζακ πάντως πέρασε σχεδόν ολόκληρο τον Φεβρουάριο στο κελί σε αναμορφωτήριο ανηλίκων στην πόλη Τάουνσβιλ χωρίς να του επιτραπεί να το εγκαταλείψει, μετέδωσε το αυστραλιανό ABC. Πέρασε δηλαδή 22 μέρες στην απομόνωση για ένα χαστούκι. Κατά την υπόλοιπη περίοδο της ποινής του, ο 13χρονος μόνο σποραδικά είχε τη δυνατότητα να προαυλιστεί.
Σύμφωνα με τον επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της πολιτείας Σκοτ ΜακΝτούγκαλ ο τρόπος κράτησης του Τζακ δεν ήταν μόνο αντίθετος στους νόμους περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων της πολιτείας Κουίνσλαντ, αλλά παραβιάζει και διεθνούς κανόνες: «Οι κανόνες αυτοί προβλέπουν ότι παιδιά, αλλά και ενήλικες κρατούμενοι θα πρέπει να βγαίνουν καθημερινά τουλάχιστον δύο ώρες στον καθαρό αέρα και να κινούνται, κάτι που προφανώς σε αυτή τη περίπτωση δεν συνέβη», υπογράμμισε ο Αυστραλός επίτροπος, προσθέτοντας ότι χωρίς να θέλει να υποτιμήσει την πράξη του 13χρονου, ο Τζακ πέρασε δύο μήνες στη φυλακή μόνο και μόνο επειδή χτύπησε συνομήλικό του, κάτι που προφανώς δεν έπρεπε να είχε κάνει.
«Είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά»
Παράλληλα, όπως άλλες οργανώσεις έτσι και η Διεθνής Αμνηστία, ζήτησε από τις αρχές της Αυστραλίας την αύξηση της ηλικίας ποινικής ευθύνης στα 14, όπως ισχύει σήμερα σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρώπη με εξαίρεση την Βρετανία και την Ελβετία όπου το όριο είναι τα 10 χρόνια.
Σε σχετικό άρθρο η Διεθνής Αμνηστία φιλοξενεί δηλώσεις του εγκληματολόγου Κρις Κάνιν, ο οποίος επισημαίνει: «Αν πραγματικά πιστεύαμε ότι δεκάχρονα παιδιά έχουν τη γνώση και το επίπεδο να λαμβάνουν καθοριστικές για τη ζωή τους αποφάσεις σχετικά με το τι είναι σωστό και τι λάθος, τότε θα έπρεπε να τα αντιμετωπίζαμε διαφορετικά και σε άλλους τομείς. Για παράδειγμα να μειώναμε το όριο ηλικίας για να κάνουν σeξ, να εγκαταλείπουν το σχολείο ή να υπογράφουν συμβόλαια (δικαιοπρακτική ικανότητα)».
Στο μεταξύ, η μητέρα του Τζακ ανησυχεί πολύ για τον γιο της. Λέει ότι από τότε που βγήκε από τη φυλακή είναι εντελώς αλλαγμένος. Η μητέρα ισχυρίζεται ότι παλαιότερα ήταν πολύ ομιλητικός και τώρα φαίνεται «αγχωμένος και κλεισμένος στον εαυτό του». Δυσκολεύεται να συνηθίσει ξανά σε μια κανονική ζωή, προσθέτει η νεαρή μητέρα για να καταλήξει: «Στη κυβέρνηση θέλω να στείλω το μήνυμα ότι είναι γελοίο να επιβάλλονται τέτοιες ποινές σε παιδιά».