Καμπανάκι για τους μελλοντικούς γονείς από τον ΠΟΥ
Η έκθεση του οργανισμού που τρομάζει
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 5/4/2023 | 00:24
Ο ΠΟΥ με έρευνες ετών και στοιχεία που έχει μαζέψει από ιατρικές ομάδες ανά τον κόσμο, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κρούει το κώδωνα του κινδύνου σχετικά με την υπογονιμότητα.
Τα νούμερα μιλούν από μόνα τους. Ένας στους 6 ανθρώπους παγκοσμίως αντιμετωπίζει προβλήματα υπογονιμότητος.
Η μελέτη που δεν αφήνει περιθώρια λάθους δείχνει ότι αυτό το νούμερο έχει αυξητικές τάσεις και η ιατρική κοινότητα θα πρέπει να το βάλει ψηλά στην ατζέντα με τα προβλήματα που πρέπει να λυθούν.
Εκεί που επικντρώνεται πλέον ο ΠΟΥ είναι ότι πρέπει τα κράτη να συμφωνήσουν να διαθέσουν κονδύλια για ενημέρωση, πρόληψη, διάγνωση και έγκαιρη θεραπεία, όπου χρειάζεται.
Στις χώρες με υψηλά εισοδήματα, το ποσοστό είναι ελαφρά υψηλότερο, με τη διαφορά να είναι στο 1,4%.
«Για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο, ο δρόμος για να γίνουν γονείς μπορεί να είναι δυσπρόσιτος, αν όχι αδύνατος. Σε παγκόσμιο επίπεδο, εκτιμάται ότι ένας στους έξι ανθρώπους πλήττεται από την αδυναμία να αποκτήσει παιδί κάποια στιγμή στη ζωή του. Αυτό είναι ανεξάρτητο από το που ζει και τι πόρους διαθέτει», τόνισε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ.
Τα κυριότερα αίτια
Ένα απρόσμενο πρόβλημα είναι ότι ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού, δεν έχει πρόσβαση στους γιατρούς για να διαγνωσθεί νωρίς το όποιο πρόβλημα. Και αν νομίζετε ότι αυτό συμβαίνει στις φτωχές χώρες, γελιέστε, αφού πάνω από το 30% του ανεπτυγμένου κόσμου δεν έχει πρόσβαση στο ιατρικό σύστημα, ή το αποφεύγει λόγω κόστους και αδυναμίας πληρωμής των θεραπειών.
Διατροφή, έλλειψη άσκησης, υπερβολική εργασία και αυξημένα ποσοστά άγχους ακολουθούν.
ΟΙ θεραπείες γονιμότητος στις περισσότερες χώρες είναι πανάκριβες και ο ΠΟΥ ζητάει από τα κράτη να βρεθούν πόροι για να βοηθηθούν τα ζευγάρια που επιθυμούν να αποκτήσουν παιδιά.