E-Daily

Να γιατί ο Καπετάν Μιχάλης της Φειδίου είναι ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη για μεζέδες στην Αθήνα

Αν κυκλοφορείς στο κέντρο, είναι πολύ πιθανόν να έχεις περάσει πολλές φορές απέξω!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ

28/4/2023 | 01:57

edaily collage w @foodie.flames.athens pictures

Ο Καπετάν Μιχάλης της Φειδίου... το μέρος που κάποιοι δίνανε ραντεβού το 1970 για τάβλι και Θανάση ή το μέρος που κάποιοι άλλοι στα late 80s αράζανε ώρες για ουζάκια και μεζέδες. Το μέρος που πάμε και εμείς τώρα για τσιμπολόγημα και γλυκόπιοτο αλκοόλ αλλά και για να ζήσουμε μια αυθεντική Αθηναϊκή εμπειρία! Είναι το παλιό μεζεδοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς όπως το φαντάζεσαι. Είναι αυτό που δε σου γεμίζει το μάτι, καθώς περνάς απέξω, όμως η κουζίνα του βγάζει μικρά έργα τέχνης Έχει την ατμόσφαιρα της ταβέρνας, με απλό στιλ, κουζίνα με υγραέριο και ένα καλά εξοπλισμένο μαγειρειό που μπορεί να φτιάξει κυριολεκτικά τα πάντα!

Κρυμμένο πίσω από το Ρεξ, στην ιστορική Φειδίου. Θα το σταμπάρεις από μακριά και αφού φτάσεις πιο κοντά του, θα δεις μπόλικο θεατρόκοσμο, καλλιτέχνες, φοιτητές, εργαζόμενους από τους τριγύρω εκδοτικούς οίκους, ποιητές και ανθρώπους κάθε ηλικίας. 

Η διακόσμηση του είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «παλιά καλή Αθήνα». Κουζίνα ανοιχτή σε κοινή θέα, ταψιά και τηγάνια στη φόρα, τραπεζοκαθίσματα καφενείου, κάδρα, φωτογραφίες και καθρέφτες στους τοίχους και ένα μπουζούκι κρεμασμένο σε περίοπτη θέση. Το μενού είναι γραμμένο σε μαυροπίνακα με κιμωλία και πλαισιώνεται από κομπολόγια, σαν διακοσμητικά. Έξω απλώνονται στο πεζοδρόμιο τα τραπέζια και θέλοντας και μη, αν δεις ένα άδειο τραπέζι, δε σου πάει καρδιά να μην καθίσεις.

Η ιστορία του και τι θα απολαύσεις με μία επίσκεψη

Το στέκι της Φειδίου υπάρχει από το 1965, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ως καφενείο και ουζερί με «χαρτοπαίγνιο». Εκεί έβρισκες όλη τη διανοούμενη Αθήνα για τάβλι, κουμ καν, Θανάση και κουβέντες επί παντός επιστητού. Με τα χρόνια ανέλαβε η επόμενη γενιά της οικογένειας και προστέθηκαν οι μεζέδες και τα νόστιμα φαγητά στο μενού, κάνοντας τον καφενέ, ένα αξιόλογο μεζεδοπωλείο.

Σε αυτήν την απολαυστική γωνιά στο κέντρο της Αθήνας, από τις 12 το μεσημέρι θα βρεις μεζέδες στο μαγαζί μέχρι και τις 12 το βράδυ. Το κρασί είναι ασυναγώνιστο, η τσικουδιά εθιστική, ενώ αν είσαι της μπίρας θα την απολαύσεις δροσερή απ’ το μπουκάλι. Όσο για τα φαγητά; Θα βρεις ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Θέλεις κάτι πρόχειρο;

Θα φας στραπατσάδα με προζυμένιο ψωμί, φάβα, πατατοσαλάτα, σαγανάκι, σαλάτα ντάκο και πατάτα ξεροψημένη τηγανητή. Θέλεις γνήσια μαγειρευτά; Θα δοκιμάσεις μοσχαράκι κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα, γίγαντες με σάλτσα για βουτιές, σουπιές κρασάτες, χοιρινό με μουστάρδα που κάνει θραύση, τας κεμπάπ και κεφτεδάκια.

Κι αν είσαι λάτρης των θαλασσινών και ψαριών, τότε θα απολαύσεις μπακαλιάρο πλακί, μύδια πιλάφι, φρέσκο γαύρο, μαρίδα, κουτσομούρα, και μπακαλιάρο. Είναι όλα χειροποίητα και όχι από κονσέρβα, ενώ δεν είναι απίθανο να βρεις και πιο σπάνιες συνταγές φερμένες από την Κρήτη, τον τόπο του ιδιοκτήτη, Μανώλη Σερβιλάκη.

Ο ίδιος μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί. Ήρθε μικρός από το Ρέθυμνο και δούλευε σαν γκαρσόνι στον καφενέ για να βοηθήσει. Σύντομα έμαθε όλα εκείνα τα «μυστικά» της κουζίνας και όλες τις συνταγές που θα προσέλκυαν τους θαμώνες από τη μυρωδιά και μόνο. Το ξακουστό όνομα του μεζεδοπωλείου, είναι αποτέλεσμα της αγνότητας των υλικών και της καθαρότητας των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν υλικά από τη Βαρβάκειο, από ανθρώπους έμπιστους της τοπικής αγοράς. Το κρασί είναι χύμα από μια κάβα στην Αλεξάνδρας, ενώ η τσικουδιά, παραδοσιακή κρητική απευθείας από παραγωγούς στην Κρήτη.

Σήμερα δε θα πιεις τον καφέ σου εκεί, αλλά αν το επιθυμείς πολύ, μπορεί να σου φτιάξουν ένα φραπεδάκι ή ελληνικό μετά το φαγητό, μαζί με φρούτα και χαλβά για επιδόρπιο. Μην απορρήσεις αν περνώντας καμία μέρα απ’ έξω, δεις γλέντια και γιορτές, αφού οι παρέες αυθόρμητα μαζεύονται και παίζουν μεταξύ τους μουσική. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης για τις εξαιρετικές του τιμές, τις πλούσιες μερίδες και την περιποιητική εξυπηρέτηση από το χαμογελαστό προσωπικό.

Αν δεν το είχες ανακαλύψει εώς τώρα, είναι ευκαιρία να κάνεις μία βόλτα από εκεί, μετα τη δουλεια ή μετά τον καφέ σου και να πάρεις μια γεύση από αυθεντικούς μεζέδες στο κέντρο της Αθήνας! Σίγουρα θα το κάνεις στέκι!

Φειδίου 3, Αθήνα |  21 0382 0073

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ποια φυτά είναι τοξικά για τα κατοικίδια μας

Pets 22.12.2024
Προσοχή στα φυτά που μπορούν να βλάψουν το κατοικίδιο σου!

Οι πιο festive παλέτες σκιών για λαμπερό eye makeup στο ρεβεγιόν

Body+Mind 22.12.2024
Αν δεν κάνεις στο ρεβεγιόν λαμπερό μακιγιάζ, πότε θα το κάνεις;

5 εξετάσεις που πρέπει να κάνει οπωσδήποτε ένας άνδρας

Body+Mind 22.12.2024
Η πρόληψη που σώζει ζωές

Τι κρύβει πραγματικά η τσάντα σου: Τα βρώμικα μυστικά της καθημερινότητας

Body+Mind 22.12.2024
Μέσα σε μια τσάντα μπορεί να συσσωρευτούν πολλά βρώμικα ή ανθυγιεινά αντικείμενα που δεν το συνειδητοποιούμε

Eκτός από τα red flags, πρόσεξε και τα beige flags

Body+Mind 22.12.2024
Τι είναι πάλι αυτό;

5 εργαλεία για να μειώσεις τις συγκρούσεις με την οικογένειά σου

Σχέσεις 22.12.2024
Κι όμως, μια διαφωνία μπορεί να καταλήξει σε θετικές αλλαγές με τους αγαπημένους σου!

Τις πιο νόστιμες κρητικές σπεσιαλιτέ θα τις δοκιμάσεις σε αυτά τα εστιατόρια στην Αθήνα

Eat + Drink 22.12.2024
Αν δεν έχεις δοκιμάσει την κρητική κουζίνα, χάνεις!

Τα πιο γουρλίδικα φυτά για να χαρίσεις στους αγαπημένους σου τις γιορτές

Σπίτι Χτες
Δεν είναι μόνο όμορφα, αλλά και τυχερά!

Γιατί κάνουν όλοι ψυχοθεραπεία και ειδικά οι νέοι της Gen‑Z;

Focus On Χτες
Gen-Z και Ψυχοθεραπεία: Η νέα εποχή της αυτοβελτίωσης και της αυτοφροντίδας

Τι συμβαίνει στο μυαλό μιας εγκύου; Tώρα ξέρουμε.

Body+Mind Χτες
Χαρτογραφήθηκαν για πρώτη φορά οι μεταβολές στον εγκέφαλο στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Τα 6 πιο όμορφα ρετρό ζαχαροπλαστεία της Αθήνας

Eat + Drink Χτες
Για να ταξιδέψεις σε μιαν άλλη εποχή!