E-Daily

Να γιατί ο Καπετάν Μιχάλης της Φειδίου είναι ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη για μεζέδες στην Αθήνα

Αν κυκλοφορείς στο κέντρο, είναι πολύ πιθανόν να έχεις περάσει πολλές φορές απέξω!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ

28/4/2023 | 01:57

edaily collage w @foodie.flames.athens pictures

Ο Καπετάν Μιχάλης της Φειδίου... το μέρος που κάποιοι δίνανε ραντεβού το 1970 για τάβλι και Θανάση ή το μέρος που κάποιοι άλλοι στα late 80s αράζανε ώρες για ουζάκια και μεζέδες. Το μέρος που πάμε και εμείς τώρα για τσιμπολόγημα και γλυκόπιοτο αλκοόλ αλλά και για να ζήσουμε μια αυθεντική Αθηναϊκή εμπειρία! Είναι το παλιό μεζεδοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς όπως το φαντάζεσαι. Είναι αυτό που δε σου γεμίζει το μάτι, καθώς περνάς απέξω, όμως η κουζίνα του βγάζει μικρά έργα τέχνης Έχει την ατμόσφαιρα της ταβέρνας, με απλό στιλ, κουζίνα με υγραέριο και ένα καλά εξοπλισμένο μαγειρειό που μπορεί να φτιάξει κυριολεκτικά τα πάντα!

Κρυμμένο πίσω από το Ρεξ, στην ιστορική Φειδίου. Θα το σταμπάρεις από μακριά και αφού φτάσεις πιο κοντά του, θα δεις μπόλικο θεατρόκοσμο, καλλιτέχνες, φοιτητές, εργαζόμενους από τους τριγύρω εκδοτικούς οίκους, ποιητές και ανθρώπους κάθε ηλικίας. 

Η διακόσμηση του είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «παλιά καλή Αθήνα». Κουζίνα ανοιχτή σε κοινή θέα, ταψιά και τηγάνια στη φόρα, τραπεζοκαθίσματα καφενείου, κάδρα, φωτογραφίες και καθρέφτες στους τοίχους και ένα μπουζούκι κρεμασμένο σε περίοπτη θέση. Το μενού είναι γραμμένο σε μαυροπίνακα με κιμωλία και πλαισιώνεται από κομπολόγια, σαν διακοσμητικά. Έξω απλώνονται στο πεζοδρόμιο τα τραπέζια και θέλοντας και μη, αν δεις ένα άδειο τραπέζι, δε σου πάει καρδιά να μην καθίσεις.

Η ιστορία του και τι θα απολαύσεις με μία επίσκεψη

Το στέκι της Φειδίου υπάρχει από το 1965, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ως καφενείο και ουζερί με «χαρτοπαίγνιο». Εκεί έβρισκες όλη τη διανοούμενη Αθήνα για τάβλι, κουμ καν, Θανάση και κουβέντες επί παντός επιστητού. Με τα χρόνια ανέλαβε η επόμενη γενιά της οικογένειας και προστέθηκαν οι μεζέδες και τα νόστιμα φαγητά στο μενού, κάνοντας τον καφενέ, ένα αξιόλογο μεζεδοπωλείο.

Σε αυτήν την απολαυστική γωνιά στο κέντρο της Αθήνας, από τις 12 το μεσημέρι θα βρεις μεζέδες στο μαγαζί μέχρι και τις 12 το βράδυ. Το κρασί είναι ασυναγώνιστο, η τσικουδιά εθιστική, ενώ αν είσαι της μπίρας θα την απολαύσεις δροσερή απ’ το μπουκάλι. Όσο για τα φαγητά; Θα βρεις ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Θέλεις κάτι πρόχειρο;

Θα φας στραπατσάδα με προζυμένιο ψωμί, φάβα, πατατοσαλάτα, σαγανάκι, σαλάτα ντάκο και πατάτα ξεροψημένη τηγανητή. Θέλεις γνήσια μαγειρευτά; Θα δοκιμάσεις μοσχαράκι κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα, γίγαντες με σάλτσα για βουτιές, σουπιές κρασάτες, χοιρινό με μουστάρδα που κάνει θραύση, τας κεμπάπ και κεφτεδάκια.

Κι αν είσαι λάτρης των θαλασσινών και ψαριών, τότε θα απολαύσεις μπακαλιάρο πλακί, μύδια πιλάφι, φρέσκο γαύρο, μαρίδα, κουτσομούρα, και μπακαλιάρο. Είναι όλα χειροποίητα και όχι από κονσέρβα, ενώ δεν είναι απίθανο να βρεις και πιο σπάνιες συνταγές φερμένες από την Κρήτη, τον τόπο του ιδιοκτήτη, Μανώλη Σερβιλάκη.

Ο ίδιος μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί. Ήρθε μικρός από το Ρέθυμνο και δούλευε σαν γκαρσόνι στον καφενέ για να βοηθήσει. Σύντομα έμαθε όλα εκείνα τα «μυστικά» της κουζίνας και όλες τις συνταγές που θα προσέλκυαν τους θαμώνες από τη μυρωδιά και μόνο. Το ξακουστό όνομα του μεζεδοπωλείου, είναι αποτέλεσμα της αγνότητας των υλικών και της καθαρότητας των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν υλικά από τη Βαρβάκειο, από ανθρώπους έμπιστους της τοπικής αγοράς. Το κρασί είναι χύμα από μια κάβα στην Αλεξάνδρας, ενώ η τσικουδιά, παραδοσιακή κρητική απευθείας από παραγωγούς στην Κρήτη.

Σήμερα δε θα πιεις τον καφέ σου εκεί, αλλά αν το επιθυμείς πολύ, μπορεί να σου φτιάξουν ένα φραπεδάκι ή ελληνικό μετά το φαγητό, μαζί με φρούτα και χαλβά για επιδόρπιο. Μην απορρήσεις αν περνώντας καμία μέρα απ’ έξω, δεις γλέντια και γιορτές, αφού οι παρέες αυθόρμητα μαζεύονται και παίζουν μεταξύ τους μουσική. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης για τις εξαιρετικές του τιμές, τις πλούσιες μερίδες και την περιποιητική εξυπηρέτηση από το χαμογελαστό προσωπικό.

Αν δεν το είχες ανακαλύψει εώς τώρα, είναι ευκαιρία να κάνεις μία βόλτα από εκεί, μετα τη δουλεια ή μετά τον καφέ σου και να πάρεις μια γεύση από αυθεντικούς μεζέδες στο κέντρο της Αθήνας! Σίγουρα θα το κάνεις στέκι!

Φειδίου 3, Αθήνα |  21 0382 0073

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μοναδικό υπόγειο πάρκο της Ελλάδας 200 μέτρα κάτω από τη γη

Ταξίδια 21.11.2024
Η μοναδική θεματική εμπειρία στο μεταλλευτικό πάρκο Φωκίδας που αποκαλύπτει τα μυστικά του υπόγειου κόσμου

Από τι σε προστατεύει το σπιτικό φαγητό;

Food 21.11.2024
Δεν είναι μόνο πιο νόστιμο

Fridgescaping: Aυτό είναι το πιο όμορφο ψυγείο στον πλανήτη και για αυτό φταίει η Lynzi

Σπίτι 21.11.2024
Κάθε τρόφιμο έχει τη δική του θέση, τα χρώματα είναι συνδυασμένα με μαεστρία

500.000 Έλληνες πάσχουν από ΧΑΠ: Οι περισσότεροι δεν το ξέρουν καν.

Body+Mind 21.11.2024
Η ΧΑΠ είναι μια από τις σοβαρότερες, αλλά και πιο παρεξηγημένες, αναπνευστικές ασθένειες

Τα 3 ποτά που καθαρίζουν τα νεφρά

Body+Mind 21.11.2024
Φρόντισε την υγεία σου με φυσικές επιλογές

Πώς θα καταλάβεις αν φοράς λάθος size σουτιέν

Style Χτες
Φορώντας το σωστό μέγεθος σουτιέν δεν είναι απλά θέμα άνεσης αλλά και υγείας

Ποιο ήταν το μυστικό superfood των αρχαίων για υγεία και μακροζωία

Food Χτες
Το αρχαίο «φάρμακο» που ενέπνευσε την Ελληνική και Κινεζική ιατρική για χιλιετίες

Τελικά φέτος ποιος είναι ο πιο οικονομικός τρόπος για να ζεσταθούμε;

Σπίτι Χτες
Η θέρμανση εξακολουθεί να είναι ένα από τα βασικά έξοδα για τα ελληνικά νοικοκυριά

5 μπιστρό στο κέντρο της Αθήνας για να πας μετά τα ψώνια σου

Eat + Drink Χτες
Θα σε ταξιδέψουν νοητά στο Παρίσι!

Αυτά είναι τα ακριβότερα μπαχαρικά του κόσμου

Food Προχτές
Οι «θησαυροί» της κουζίνας - Πανάκριβα μπαχαρικά του κόσμου