E-Daily

Να γιατί ο Καπετάν Μιχάλης της Φειδίου είναι ένα από τα πιο αυθεντικά μέρη για μεζέδες στην Αθήνα

Αν κυκλοφορείς στο κέντρο, είναι πολύ πιθανόν να έχεις περάσει πολλές φορές απέξω!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ

28/4/2023 | 01:57

edaily collage w @foodie.flames.athens pictures

Ο Καπετάν Μιχάλης της Φειδίου... το μέρος που κάποιοι δίνανε ραντεβού το 1970 για τάβλι και Θανάση ή το μέρος που κάποιοι άλλοι στα late 80s αράζανε ώρες για ουζάκια και μεζέδες. Το μέρος που πάμε και εμείς τώρα για τσιμπολόγημα και γλυκόπιοτο αλκοόλ αλλά και για να ζήσουμε μια αυθεντική Αθηναϊκή εμπειρία! Είναι το παλιό μεζεδοπωλείο στο κέντρο της Αθήνας, ακριβώς όπως το φαντάζεσαι. Είναι αυτό που δε σου γεμίζει το μάτι, καθώς περνάς απέξω, όμως η κουζίνα του βγάζει μικρά έργα τέχνης Έχει την ατμόσφαιρα της ταβέρνας, με απλό στιλ, κουζίνα με υγραέριο και ένα καλά εξοπλισμένο μαγειρειό που μπορεί να φτιάξει κυριολεκτικά τα πάντα!

Κρυμμένο πίσω από το Ρεξ, στην ιστορική Φειδίου. Θα το σταμπάρεις από μακριά και αφού φτάσεις πιο κοντά του, θα δεις μπόλικο θεατρόκοσμο, καλλιτέχνες, φοιτητές, εργαζόμενους από τους τριγύρω εκδοτικούς οίκους, ποιητές και ανθρώπους κάθε ηλικίας. 

Η διακόσμηση του είναι αυτό που θα χαρακτηρίζαμε «παλιά καλή Αθήνα». Κουζίνα ανοιχτή σε κοινή θέα, ταψιά και τηγάνια στη φόρα, τραπεζοκαθίσματα καφενείου, κάδρα, φωτογραφίες και καθρέφτες στους τοίχους και ένα μπουζούκι κρεμασμένο σε περίοπτη θέση. Το μενού είναι γραμμένο σε μαυροπίνακα με κιμωλία και πλαισιώνεται από κομπολόγια, σαν διακοσμητικά. Έξω απλώνονται στο πεζοδρόμιο τα τραπέζια και θέλοντας και μη, αν δεις ένα άδειο τραπέζι, δε σου πάει καρδιά να μην καθίσεις.

Η ιστορία του και τι θα απολαύσεις με μία επίσκεψη

Το στέκι της Φειδίου υπάρχει από το 1965, όταν ξεκίνησε να λειτουργεί ως καφενείο και ουζερί με «χαρτοπαίγνιο». Εκεί έβρισκες όλη τη διανοούμενη Αθήνα για τάβλι, κουμ καν, Θανάση και κουβέντες επί παντός επιστητού. Με τα χρόνια ανέλαβε η επόμενη γενιά της οικογένειας και προστέθηκαν οι μεζέδες και τα νόστιμα φαγητά στο μενού, κάνοντας τον καφενέ, ένα αξιόλογο μεζεδοπωλείο.

Σε αυτήν την απολαυστική γωνιά στο κέντρο της Αθήνας, από τις 12 το μεσημέρι θα βρεις μεζέδες στο μαγαζί μέχρι και τις 12 το βράδυ. Το κρασί είναι ασυναγώνιστο, η τσικουδιά εθιστική, ενώ αν είσαι της μπίρας θα την απολαύσεις δροσερή απ’ το μπουκάλι. Όσο για τα φαγητά; Θα βρεις ό,τι τραβάει η ψυχή σου. Θέλεις κάτι πρόχειρο;

Θα φας στραπατσάδα με προζυμένιο ψωμί, φάβα, πατατοσαλάτα, σαγανάκι, σαλάτα ντάκο και πατάτα ξεροψημένη τηγανητή. Θέλεις γνήσια μαγειρευτά; Θα δοκιμάσεις μοσχαράκι κοκκινιστό που λιώνει στο στόμα, γίγαντες με σάλτσα για βουτιές, σουπιές κρασάτες, χοιρινό με μουστάρδα που κάνει θραύση, τας κεμπάπ και κεφτεδάκια.

Κι αν είσαι λάτρης των θαλασσινών και ψαριών, τότε θα απολαύσεις μπακαλιάρο πλακί, μύδια πιλάφι, φρέσκο γαύρο, μαρίδα, κουτσομούρα, και μπακαλιάρο. Είναι όλα χειροποίητα και όχι από κονσέρβα, ενώ δεν είναι απίθανο να βρεις και πιο σπάνιες συνταγές φερμένες από την Κρήτη, τον τόπο του ιδιοκτήτη, Μανώλη Σερβιλάκη.

Ο ίδιος μεγάλωσε μέσα στο μαγαζί. Ήρθε μικρός από το Ρέθυμνο και δούλευε σαν γκαρσόνι στον καφενέ για να βοηθήσει. Σύντομα έμαθε όλα εκείνα τα «μυστικά» της κουζίνας και όλες τις συνταγές που θα προσέλκυαν τους θαμώνες από τη μυρωδιά και μόνο. Το ξακουστό όνομα του μεζεδοπωλείου, είναι αποτέλεσμα της αγνότητας των υλικών και της καθαρότητας των ανθρώπων που βρίσκονται πίσω από όλα αυτά. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούν υλικά από τη Βαρβάκειο, από ανθρώπους έμπιστους της τοπικής αγοράς. Το κρασί είναι χύμα από μια κάβα στην Αλεξάνδρας, ενώ η τσικουδιά, παραδοσιακή κρητική απευθείας από παραγωγούς στην Κρήτη.

Σήμερα δε θα πιεις τον καφέ σου εκεί, αλλά αν το επιθυμείς πολύ, μπορεί να σου φτιάξουν ένα φραπεδάκι ή ελληνικό μετά το φαγητό, μαζί με φρούτα και χαλβά για επιδόρπιο. Μην απορρήσεις αν περνώντας καμία μέρα απ’ έξω, δεις γλέντια και γιορτές, αφού οι παρέες αυθόρμητα μαζεύονται και παίζουν μεταξύ τους μουσική. Ιδιαίτερος λόγος γίνεται επίσης για τις εξαιρετικές του τιμές, τις πλούσιες μερίδες και την περιποιητική εξυπηρέτηση από το χαμογελαστό προσωπικό.

Αν δεν το είχες ανακαλύψει εώς τώρα, είναι ευκαιρία να κάνεις μία βόλτα από εκεί, μετα τη δουλεια ή μετά τον καφέ σου και να πάρεις μια γεύση από αυθεντικούς μεζέδες στο κέντρο της Αθήνας! Σίγουρα θα το κάνεις στέκι!

Φειδίου 3, Αθήνα |  21 0382 0073

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ξέχνα τις μπριζόλες! 7 φυτικές τροφές που έχουν περισσότερο σίδηρο από το κρέας

Food 19.04.2025
Οι τροφές που παίρνουν εκδίκηση από τη μπριζόλα - και σώζουν τον οργανισμό σου από την αναιμία!

Απίστευτο κι όμως ελληνικό: Το νησί με 7 κατοίκους, 1 παραλία και νερά που θα ζήλευε η Καραϊβική!

Ταξίδια 19.04.2025
Το κρυφό νησί-όνειρο που θα σε κάνει να ξεχάσεις τα εξωτικά μέρη!

Η παραλία με τα κρυστάλλινα νερά που κάποτε έκρυβε έναν ... φονιά

Ταξίδια 19.04.2025
Όταν η ομορφιά της φύσης συναντά τον μυστηριώδη θρύλο ενός φονιά

Τι κάνουν οι άνδρες λιγότερο από τις γυναίκες και η επιστήμη συμφωνεί;

Body+Mind 19.04.2025
Τι αποκαλύπτει πανεπιστημιακή έρευνα

Τα πιο συχνά προβλήματα στο γραφείο με τους συναδέλφους και πώς να τα αντιμετωπίσεις

Σχέσεις 19.04.2025
Το γραφείο μπορεί να γίνει το δεύτερο σπίτι μας, αλλά όπως σε κάθε «σπίτι», δεν λείπουν οι εντάσεις και οι συγκρούσεις.

Τα λουλούδια που ανθίζουν μόνο το Πάσχα

Πάσχα 19.04.2025
Είναι όλα τους πανέμορφα!

Όχι, δεν είσαι μελοδραματική: 3 σημάδια ότι κάνεις gaslighting στον ίδιο σου τον εαυτό

Body+Mind 19.04.2025
Μήπως δεν είσαι συναισθηματική, απλά αυτο-σαμποτάρεσαι;

8 σημάδια που αποκαλύπτουν τον πραγματικό χαρακτήρα κάποιου

Body+Mind 19.04.2025
Μήπως έχεις αμφιβολίες για κάποιο άτομο; Εξέτασε τα σημάδια!

5 ιστορικοί χώροι στην Αθήνα που ελάχιστοι γνωρίζουν

Urban Χτες
Πάρε ένα καφέ, βάλε άνετα παπούτσια και κάνε το δικό σου ιστορικό urban exploring!

Η Έβελυν Καζαντζόγλου τράβηξε τα βλέμματα με την εντυπωσιακή ολόσωμη φόρμα της σε total denim look

Style Χτες
Το total denim look είναι μια από τις πιο δυνατές τάσεις της σεζόν και η Έβελυν Καζαντζόγλου το απογείωσε με τον πιο μοντέρνο και θηλυκό τρόπο!