Σήμερα έμαθα: Είναι αλήθεια ότι αν βγάζεις το τσιρότο απότομα πονάς λιγότερο;
Τι έδειξε μια νέα έρευνα
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 3/5/2023 | 00:37
Η φράση αυτή έχει γίνει ιδίωμα, αφού χρησιμοποιείται πλέον και μεταφορικά, όπως για παράδειγμα όταν θες να πεις σε κάποιον κακά νέα, σε συμβουλεύουν να τα πεις γρήγορα και απότομα, όπως όταν βγάζεις ένα τσιρότο από το χέρι σου, ώστε να πονέσει λιγότερο. Άρα το ίδιο σημαίνει και για σωματικό αλλά και για ψυχολογικό πόνο.
Ισχύει κάτι τέτοιο; Όπως ισχυρίζεται μια έρευνα, να ισχύει. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο medical Research of Australia, και σε αυτή συμμετείχαν 65 φοιτητές. Το ερώτημα ήταν ως προς το ποια τεχνική ήταν πιο επώδυνη. Να βγάζεις απότομα τα τσιρότα ή αργά; Οι συμμετέχοντες χρησιμοποίησαν τις δυο μεθόδους και μετά κατέγραψαν το πόσο πόνεσαν από το 0 έως το 11.
Όσοι το έβγαλαν γρήγορα είχαν ένα μέσο όρο πόνου 0,92, ενώ εκείνοι που το έβγαλαν πιο αργά και σταθερά, είχαν έναν μέσο όρο πόνου που έφτασε το 1,58. Οπότε το συμπέρασμα είναι πως είναι καλύτερα να το βγάλεις απότομα και γρήγορα.
Οι ερευνητές δοκίμασαν τους επιδέσμους σε τρία διαφορετικά σημεία: το χέρι, ώμο και τον αστράγαλο και αξιολόγησαν επίσης ένα σημείο με τρίχες στο σώμα. Αν και το μέρος του σώματος δεν είχε σημασία, όσοι είχαν χαμηλότερο αριθμό τριχών στο σώμα έτειναν να αναφέρουν λιγότερο σημαντική ενόχληση. Λιγότερο σημαντική ενόχληση ανέφεραν και όσοι πίστευαν από πριν ότι η αργή αφαίρεση του τσιρότου είναι πιο επώδυνη.
Η έρευνα δεν μπορούσε να λάβει υπόψη άλλες μεταβλητές, όπως την ευαισθησία του δέρματος ως αποτέλεσμα ενός τραύματος ή τη διαφορετική αντοχή της κόλλας ανάλογα με τον τύπο του τσιρότου που χρησιμοποιείται. Ιδανικά, μια κόλλα που κολλάει στο δέρμα αλλά προσφέρει λιγότερη αντίσταση κατά την αφαίρεση θα ήταν ιδανική και ορισμένοι ερευνητές στο MIT και στο Brigham and Women's Hospital στη Βοστώνη ανακοίνωσαν το 2022 ότι προχωρούν προς αυτόν τον στόχο . Προς το παρόν, είναι μάλλον καλύτερο να το βγάλετε απότομα.