Σήμερα έμαθα: Πρέπει αλήθεια να προθερμαίνουμε τον φούρνο;
Εξαρτάται...
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 11/5/2023 | 00:36
Για εκείνους που έχουν ξεχάσει να προθερμάνουν τον φούρνο του, πρέπει να πούμε ότι υπάρχουν και αρκετοί, που επιλέγουν να μην το κάνουν. Ωστόσο, το ερώτημα που προκύπτει είναι, έχει σημασία;
Η απάντηση εξαρτάται από το τι μαγειρεύετε. Ένας φούρνος είναι καλό να προθερμανθεί για κάτι που δίνει όγκο, όπως η μαγιά, το baking powder ή τα αυγά. Αν δηλαδή το φαγητό σας πρέπει να φουσκώσει, τότε δεν πρέπει να παραλείψετε να τον προθερμάνετε.
Όπως αναφέρει η σεφ Rosie Sykes στον The Guardian «Μερικά πιάτα , όπως το ψωμί και το κέικ, χρειάζονται μια άμεση έκρηξη θερμότητας είτε για να τα ωθήσουμε κατευθείαν σε δράση, είτε για να τα έρθουν στην κατάσταση που θέλουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα». Εάν αυτά τα βάλτε σε ένα κρύο φούρνο και τα αφήστε να ζεσταθούν μαζί με αυτόν, τότε μάλλον το αποτέλεσμα θα είναι ένα πεσμένο σουφλέ η ένα στεγνό καρβέλι ψωμί.
Τα ψητά λαχανικά ή το ψητό κρέας και οτιδήποτε άλλο θέλετε να πάρει εξωτερικό χρώμα, πάλι θα είναι καλύτερα αν προθερμάνετε τον φούρνο. Με αυτόν τον τρόπο, η χημική διαδικασία που προκαλεί το χρώμα των τροφίμων μπορεί να ξεκινήσει αμέσως. Αλλιώς το εσωτερικό τους μπορεί να παραψηθεί, ενώ το εξωτερικό να γίνει πιο σκληρό.
Σύμφωνα με το Bon Appétit, η προθέρμανση δεν χρειάζεται για «πιάτα με πολλή υγρασία» όπως τα φαγητά στη γάστρα ή συνταγές αργού ψησίματος όπως τα κοκκινιστά, τα οποία εξαρτώνται πολύ λιγότερο από λεπτές χημικές αντιδράσεις για να φαίνονται όμορφα και να έχουν γεύση.
Ο καλύτερος (και ασφαλέστερος) τρόπος βέβαια για να αυξήσετε τις πιθανότητες του πιάτου σας να είναι πεντανόστιμο, είναι να ακολουθήσετε τη συνταγή.