Ο Αραβας που ζούσε στο Καβούρι και γούσταρε τα μπουζούκια και τον Παναθηναϊκό
Όλη η Αθήνα μιλούσε για τον «κιμπάρη Αραβα»
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 17/5/2023 | 01:03
Αν δεν έχεις δει την αθάνατη ελληνική ταινία με τον μοναδικό Κώστα Βουτσά, "Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ", κάνε μια χάρη στον εαυτό σου και δες την άμεσα. Όμως ο ρόλος που ενσάρκωσε καταπληκτικά ο αγαπημένος μας ηθοποιός , ήταν έμπνευση από έναν πραγματικό Άραβα που έζησε το Καβούρι.
Ο Σαούντ Αμπίν Αμπντουλαζί Αλ Σαούντ, για συντομία, Ιμπντ Σαούντ, το 1953 ήταν ο βασιλιάς της Σαουδικής Αραβίας. Έμεινε στον θρόνο για 11 χρόνια, όταν τον ανέτρεψε ο Φεϊζάλ, το 1964.
Μετά από περιήγηση σε πολλές πόλεις στην Ευρώπη, όπου αναζητούσε καταφύγιο, κατέληξε μαζί με τις 10 γυναίκες του, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στο Καβούρι σε ένα πολυτελές ξενοδοχείο της εποχής.
Μπορεί να ήταν έκπτωτος...αλλά η οικονομική του ευχέρεια ήταν παρομοιώδης για την Αθήνα της εποχής εκείνης.
Σύντομα όλη η πόλη μιλούσε για τον "κιμπάρη" Άραβα, και οι σερβιτόροι στα νυχτερινά κέντρα όπου σύχναζε παρακαλούσαν να καθήσει ο πρίγκηπας στο πόστο τους για να βγάλουν τα λεφτά ενός μήνα σε φιλοδώρημα.
Είχε δικιά του σουίτα στο Χίλτον, ενώ όπως λένε περίπου 200 οικογένειες έβγαζαν μεροκάματο από τον γαλαντόμο Άραβα που αγάπησε την Ελλάδα και την ανεμελιά της.
Εκτός από μποέμ νυχτερινός τύπος ήταν και λάτρης του ποδοσφαίρου και κάθε Κυριακή τον έβρισκες στις κερκίδες του Παναθηναικού.
Για χάρη του η τότε κυβέρνηση μετέτρεψε το Μουσείο Λαϊκής Τέχνης στο Μοναστηράκι, σε τζαμί, για να μπορεί να προσεύχεται.
Δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή το 1969 μετά από έμφραγμα και η σορός του μεταφέρθηκε στην Σαουδική Αραβία.