Ποια χώρα κάνει δημοψήφισμα για τα μετρητά
«Ανάχωμα» στην ανεξέλεγκτη επέκταση του πλαστικού χρήματος που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις συναλλαγές
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 18/5/2023 | 11:05
Να κατοχυρώσει στο Σύνταγμα τη διαθεσιμότητα μετρητών επιδιώκει η κυβέρνηση της Ελβετίας, βάζοντας περιορισμούς στην ανεξέλεγκτη εξάπλωση του πλαστικού χρήματος και θέτοντας προς τούτο το ζήτημα σε δημοψήφισμα.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, αφότου ακτιβιστές συγκέντρωσαν τον απαιτούμενο αριθμό υπογραφών για να ενεργοποιηθεί η διαδικασία διεξαγωγής δημοψηφίσματος με επίδικο την εξάπλωση των άυλων συναλλαγών, η κυβέρνηση της Βέρνης ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι θα καταρτίσει το δικό της σχέδιο στην ίδια κατεύθυνση.
«Το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο αναγνωρίζει τη σημασία των μετρητών για την οικονομία και την κοινωνία», ανέφερε. Ενώ η προσφορά φυσικού χρήματος και το φράγκο ως ελβετικό νόμισμα είναι ήδη κατοχυρωμένα στο νόμο, η κυβέρνηση «είναι έτοιμη να αναδείξει αυτές τις ανησυχίες από το νομικό στο συνταγματικό επίπεδο, προκειμένου να υπογραμμίσει τη σημασία τους».
Αγωνία για τη διατήρηση των μετρητών
Τα μετρητά είναι ένα ευαίσθητο θέμα στην Ελβετία, μια χώρα στην οποίαν κάθε κάτοικος κατέχει το ισοδύναμο των 11.824 δολαρίων – τα περισσότερα σε όλες τις οικονομίες όπου η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών συγκεντρώνει στοιχεία.
Η κυβέρνηση δήλωσε ότι τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης θα καταρτίσουν ένα σχέδιο μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Ζητούν δημοψήφισμα και για την Credit Suisse
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με δημοσκόπηση που είχε διεξαχθεί στα τέλη Μαρτίου, η πλειοψηφία των Ελβετών τασσόταν υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος για το deal εξαγοράς της Credit Suisse από την UBS.
Σύμφωνα με το ελβετικό μοντέλο, χρειάζονται μόλις 100.000 υπογραφές για να προκληθεί πανεθνικό δημοψήφισμα, το αποτέλεσμα του οποίου είναι συνταγματικά δεσμευτικό.