Οι άνθρωποι φιλιούνται εδώ και 4.500 χρόνια – Ανακαλύφθηκε πλακέτα με ερωτικές σκηνές
Τα νέα στοιχεία προέρχονται από πήλινες πινακίδες
Δημοσίευση 19/5/2023 | 10:23
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν στοιχεία που δείχνουν ότι οι άνθρωποι φιλιούνται εδώ και 4.500 χρόνια. Πήλινες πλάκες που έχουν ανακαλυφθεί, υποδηλώνουν ότι το φιλί ήταν συνηθισμένο μεταξύ των ανθρώπων στις πρώτες κοινωνίες της Μεσοποταμίας και μπορεί ακόμη και να συνέβαλε στην εξάπλωση του έρπητα.
Σήμερα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης επισημαίνουν ότι πιστεύουν ότι το φιλί ήταν κοινό σε πολλούς πολιτισμούς παγκοσμίως και όχι ότι ξεκίνησε από μια συγκεκριμένη περιοχή.
Ανακάλυψαν επίσης ότι το φιλί υπήρχε στην ανθρώπινη κουλτούρα 1.000 χρόνια νωρίτερα από όσο πίστευαν μέχρι σήμερα αφού οι προηγούμενες εκτιμήσεις δείχνουν ότι η παλαιότερη απόδειξη φιλιού στα χείλη μεταξύ των ανθρώπων προήλθε από ένα συγκεκριμένο μέρος της νότιας Ασίας πριν από 3.500 χρόνια.
Τα νέα στοιχεία προέρχονται από πήλινες πινακίδες γραμμένες σε σφηνοειδή γραφή, τη γραφή που χρησιμοποιούνταν από ανθρώπινους πολιτισμούς στην αρχαία Μεσοποταμία μεταξύ των ποταμών Ευφράτη και Τίγρη στο σημερινό Ιράκ και Συρία.
Scientists say they've found evidence ancient humans began kissing around 4,500 years ago - 1,000 years earlier than was previously thought https://t.co/b9zeU646e0
— Sky News (@SkyNews) May 18, 2023
Μεταξύ των πινακίδων που έδειχναν μια τέτοια σκηνή υπάρχει και ένα βαβυλωνιακό πήλινο αντικείμενο που δείχνει μια ερωτική σκηνή από το 1800 π.Χ., η οποία φαίνεται να δείχνει τα χείλη ενός ζευγαριού να αγγίζουν.
Ο Dr Troels Pank Arboll, ειδικός στην ιστορία της ιατρικής στη Μεσοποταμία στο Πανεπιστήμιο της Κοπεγχάγης, είπε: «Πολλές χιλιάδες από αυτές τις πήλινες ταμπλέτες έχουν επιβιώσει μέχρι σήμερα και περιέχουν ξεκάθαρα παραδείγματα ότι το φιλί θεωρούνταν μέρος της ρομαντικής οικειότητας στους αρχαίους χρόνους, όπως το φιλί θα μπορούσε να είναι μέρος των φιλιών και των σχέσεων των μελών της οικογένειας, όπως αναφέρεται στο Sky News.