Η τέχνη που δημιουργείται από το A.I. υπάρχει εδώ και χρόνια. Αλλά τα εργαλεία που κυκλοφόρησαν φέτος - με ονόματα όπως DALL-E 2, Midjourney και Stable Diffusion - επέτρεψαν στους ερασιτέχνες να δημιουργήσουν περίπλοκα, αφηρημένα ή φωτορεαλιστικά έργα απλά πληκτρολογώντας μερικές λέξεις σε ένα πλαίσιο κειμένου.
Αυτές οι εφαρμογές έχουν κάνει πολλούς ανθρώπους καλλιτέχνες εύλογα να ανησυχούν για το μέλλον τους, γιατί να πληρώσει κάποιος για την τέχνη, αναρωτιούνται, πότε θα μπορούσε να τη δημιουργήσει μόνος του; Έχουν επίσης προκαλέσει έντονες συζητήσεις σχετικά με την ηθική της τέχνης που δημιουργείται από το A.I. και την αντίθεση ανθρώπων που ισχυρίζονται ότι αυτές οι εφαρμογές είναι ουσιαστικά μια μορφή λογοκλοπής υψηλής τεχνολογίας.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Σε κάθε περίπτωση, το AI μπορεί να αποδειχθεί ένα φανταστικό εργαλείο για να φτιάχνεις σουρεάλ εικόνες, πράγματα που δεν θα τα δεις ποτέ να συμβαίνουν ούτε υπήρξαν ποτέ στην πραγματικότητα.
Μια τέτοια υπέροχη περίπτωση είναι το Athens Surreal - εικόνες που είναι αποτέλεσμα είτε συνεργασίας τεχνητής νοημοσύνης με μετεπεξεργασία (ΑΙ & human όπως πλέον λέγεται) και μικτών μέσων (mixed media) ή εξ' ολοκλήρου κολλάζ.
Για φανταστείτε να κάνετε μπάνιο... σε μια πισίνα δίπλα στον Παρθενώνα, λιοντάρια να αράζουν στο κέντρο της πόλης ή μια ροζ τσουλήθρα να σε προσγείωνε στην αγαπημένη σου γειτονιά! Αυτά φαντάζεται η Τίνα Μαρινάκη και δημιουργεί στον δικό της πολύχρωμο και θεότρελο κόσμο.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
"Ανέκαθεν είχα την αίσθηση ότι η Αθήνα είναι μια κατεξοχήν σουρεάλ πόλη, κάποιες φορές με θετικό ή αστείο πρόσημο και άλλες με αρνητικό. Μέσω των εικόνων που φτιάχνω για τον λογαριασμό Athens Surreal τραβάω ακόμη περισσότερο τα όρια αυτού του σουρεαλισμό και βλέπω πως κάνει τον κόσμο να συμπαθήσει ξανά την πόλη του, να θυμηθεί ότι την αγαπάει, γιατί δυστυχώς έχει χαθεί ένα κομμάτι αυτής της αγάπης" έχει πει σε συνέντευξή της.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.
Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.