Διάλογος #6: Κινητικότητα / Mobility
Δημοσίευση 13/3/2014 | 18:29
Πέμπτη και Παρασκευή 17:30 – 20:30, Σάββατο 10:00 - 13:00
Η Κοινωφελής Επιχείρηση Αθλητισμού Πολιτισμού Περιβάλλοντος Δήμου Παλλήνης σε συνεργασία με το Γραφείο Διασύνδεσης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, παρουσιάζει τη σειρά ομαδικών εκθέσεων σύγχρονης τέχνης “Διάλογοι” στο “Κέντρο Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Πρώην Αποθήκες Καμπά”.
Σκοπός του προγράμματος είναι φέρει σε επαφή τους δημότες με την σύγχρονη εικαστική σκέψη και δημιουργία και να ανοίξει νέους διαύλους επικοινωνίας και συνδιάλεξης στον τόπο μας με τον ιδιαίτερο τρόπο που μόνο η τέχνη μπορεί. Το εκθεσιακό πρόγραμμα πλαισιώνεται με παράλληλα εκπαιδευτικά προγράμματα ξενάγησης για παιδιά.
Η έκτη έκθεση με τη συμμετοχή καλλιτεχνών - αποφοίτων της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με τίτλο “Διάλογος #6: Κινητικότητα / Mobility” θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 22 Μαρτίου 2014 στις 19:00 και θα διαρκέσει έως και το Σάββατο 5 Απριλίου 2014.
Συμμετέχοντες απόφοιτοι του Τμήματος Εικαστικών Τεχνών:
Λητώ Κάττου
Ελίνα Νιάρχου
Μαρία Τζανάκου
Συμμετέχοντες φοιτητές του Τμήματος Θεωρίας και Ιστορίας της Τέχνης:
Αρτεμις Βολυράκη
¶λκηστις Κοντοπολυλου
Μελισάνθη Κοσμοπούλου
Σοφία Χρυσαφοπούλου
Η έκθεση “Διάλογος #6: Κινητικότητα / Mobility” εγκαινιάζει μια νέα σειρά εκθέσεων που θα διερευνούν θέματα που αναδεικνύονται κεντρικά και κρίσιμα στη σύγχρονη συνθήκη της ολοκληρωμένης παγκοσμιοποίησης και φαίνεται να απασχολούν ιδιαίτερα και το πεδίο της τέχνης, όπως είναι η οικονομία, η εργασία, ο ακτιβισμός κ.α.
Η έκθεση “Διάλογος #6: Κινητικότητα / Mobility” αφιερώνεται στο ζήτημα της Κινητικότητας και θα επιχειρήσει να ανοίξει τα σύνθετα θέματα που συνδέονται με αυτό το ζήτημα.
Η παγκοσμιοποίηση συνδέθηκε έντονα με την αλληλοεξάρτηση ανθρώπων και χωρών, το άνοιγμα των συνόρων και την αυξανόμενη ροή και κατανάλωση, αγαθών, υπηρεσιών και ανθρώπων, τη διακίνηση γνώσης, πληροφορίας και κουλτούρας. Η ιδέα της ΅κίνησηςΆ υπήρξε αποφασιστική στην πρόοδο των κοινωνιών και του πολιτισμού ταυτόχρονα όμως συνδέθηκε και με την πολυπλοκότητα και τις αντινομίες του σύγχρονου κόσμου. Έτσι, ο όρος αναφέρεται τόσο στις δυνατότητες που ανοίγονται για τον σύγχρονο άνθρωπο και συνδέονται με τις εξελίξεις στην τεχνολογία και με μια διευρυμένη κουλτούρα μετακίνησης, ταξιδιών, εξερεύνησης, κοσμοπολιτισμού καθώς και πολλαπλών δικτύων (διαδίκτυο, μέσα κοινωνικής δικτύωσης, blogs κλπ) αλλά και στη δυσφορία που σχετίζεται με τη πραγματικότητα της καλπάζουσας μετανάστευσης και οικονομικής εκμετάλλευσης.
O τουρίστας, ο ταξιδιώτης, ο χρήστης του διαδικτύου, ο μετανάστης, τα θύματα του trafficking σχηματίζουν μια αλυσίδα που δύσκολα θα μπορούσε να φανταστεί κανείς πριν από μερικά χρόνια και σκιαγραφούν τα χαρακτηριστικά της παγκοσμιοποιημένης συνθήκης. Έννοιες όπως εντοπιότητα, ελευθερία, νομαδισμός, εκτοπισμός, ταυτότητα, εστία, πατρίδα, σύνορα παίρνουν στη συνθήκη της Κινητικότητας νέες και απρόσμενες διαστάσεις που επιζητούν μια κριτική θεώρηση.
Η πρόκληση της έκθεσης είναι να αναδείξει τις ιδιαίτερες διαστάσεις του φαινομένου της Κινητικότητας φωτίζοντας με δημιουργικό τρόπο πλευρές που τείνουμε να παραβλέπουμε.
Επιμέλεια: Νίκος Αρβανίτης, Ελπίδα Καραμπά