E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εφορία: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει τις αδήλωτες πισίνες

Ξεκίνησαν οι διασταυρώσεις στην Αττική. Τι ελέγχει η ΑΑΔΕ. Τα πρόστιμα - Πώς φτιάχτηκε ο αλγόριθμος

Δημοσίευση 29/5/2023 | 11:06

Εφορία: Πώς η τεχνητή νοημοσύνη αποκαλύπτει τις αδήλωτες πισίνες
Pixabay

Ένα λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης βοήθησε τις φορολογικές αρχές στη Γαλλία να εντοπίσουν πάνω από 20.000 αδήλωτες ιδιωτικές πισίνες και να επιβάλουν στους ιδιοκτήτες πρόστιμα συνολικού ύψους 10 εκατ. ευρώ. Το σύστημα αυτό, μπορεί να εντοπίσει πισίνες σε αεροφωτογραφίες και να κάνει διασταύρωση με τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου.

Ένα παρόμοιο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης βρίσκεται τώρα στα χέρια του φοροελεγκτικού μηχανισμού της ΑΑΔΕ ο οποίος έχει ξεκινήσει ελέγχους και διασταυρώσεις για να βρει τους φορολογούμενους που κρύβουν από την Εφορία τις πισίνες που έχουν στα σπίτια τους. Όπως αποκάλυψε ο διοικητής της ΑΑΔΕ, Γιώργος Πιτσιλής, ένας αλγόριθμος σάρωσε συγκεκριμένα σημεία του δορυφορικού χάρτη και εντόπισε τα μπλε σημεία, ενώ στη συνέχεια το σύστημα ξεχώρισε ποια από αυτά είναι όντως κολυμβητικές δεξαμενές και όχι κάτι άλλο, έβγαλε τις συντεταγμένες και ακολούθησε διασταύρωση μέσω Κτηματολογίου. «Τώρα είμαστε σε φάση που διασταυρώνουμε τα στοιχεία. Τις επόμενες εβδομάδες θα γνωρίζουμε περισσότερα ώστε στη συνέχεια να το τρέξουμε και πανελλαδικά» ανέφερε ο Γιώργος Πιτσιλής για να τονίσει ότι το εργαλείο της τεχνητής νοημοσύνης θα χρησιμοποιηθεί και ευρύτερα για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Πώς φτιάχτηκε ο αλγόριθμος

Για τη δημιουργία του αλγόριθμου που αποκαλύπτει τις αδήλωτες πισίνες χρησιμοποιήθηκαν αεροφωτογραφίες μέσω του google maps, τα δηλωθέντα στοιχεία στο Ε9 (στη στήλη 9, κωδ. 11 δηλώνονται οι πισίνες) τα οποία διασταυρώνονται στη συνέχεια με τα στοιχεία το Κτηματολογίου.

Τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η ΑΑΔΕ για τις πισίνες με βάση τον αλγόριθμο θα τα συγκρίνει με τα δεδομένα των φορολογικών δηλώσεων ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούμενοι που έχουν «ξεχάσει» να τις εμφανίσουν στην Εφορία για να γλιτώσουν το τεκμήριο διαβίωσης και τον ΕΝΦΙΑ ή έχουν κατασκευάσει πισίνες χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη άδεια. Σε όσες περιπτώσεις διαπιστωθεί ότι ο φορολογούμενος δεν έχει δηλώσει την πισίνα του, θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες καταλογισμού προστίμων και φόρων, που θα φτάσουν έως και δέκα έτη πίσω.

Συγκεκριμένα, θα υπολογιστεί και θα καταλογιστεί ο ΕΝΦΙΑ, ο φόρος εισοδήματος καθώς αποτελούν τεκμήριο διαβίωσης, ενώ ταυτόχρονα επιβάλλεται και φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Τα στοιχεία θα αποσταλούν και στις πολεοδομικές αρχές, ώστε και αυτές να επιβάλουν τα σχετικά πρόστιμα που προβλέπει η νομοθεσία σε περίπτωση παράνομης κατασκευής των δεξαμενών κολύμβησης.

Οι πισίνες επιβαρύνονται με ΕΝΦΙΑ καθώς θεωρούνται βοηθητικοί χώροι της κατοικίας και έχουν την ίδια φορολογική μεταχείριση με τις αποθήκες και τα πάρκινγκ. Σημειώνεται ότι στην περίπτωση των βοηθητικών χώρων ο ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με έκπτωση 90%.

Τεκμήριο διαβίωσης

Το τεκμήριο για τις πισίνες ενεργοποιείται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο και εφαρμόζεται και στις κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα κατοικιών. Οσον αφορά το φόρο πολυτελούς διαβίωσης τόσο για τις εσωτερικές πισίνες όσο και τις εξωτερικές ισούται με το γινόμενο του ποσού της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης επί συντελεστή 13%.

Πιο συγκεκριμένα, το τεκμήριο διαβίωσης για όσους έχουν στην κατοχή τους πισίνες ορίζεται κλιμακωτά ως εξής:

– Σε 160 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο μέχρι και τα εξήντα 60 τετραγωνικά μέτρα και

– Σε 320 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για επιφάνεια άνω των 60 τετραγωνικών μέτρων.

Το τεκμήριο εφαρμόζεται και όταν η δεξαμενή είναι συναρμολογούμενη αφού ο νόμος δεν κάνει καμία διάκριση ενώ όταν πρόκειται για εσωτερική δεξαμενή κολύμβησης, τα ποσά διπλασιάζονται. Η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης για τις δεξαμενές κολύμβησης υπολογίζεται για όλο το έτος χωρίς να περιορίζεται σε μήνες χρήσης είτε πρόκειται για κύρια κατοικία είτε για δευτερεύουσα. Στις περιπτώσεις θανάτου ή μεταβίβασης/απόκτησης κατοικίας μέσα στο έτος, η αντικειμενική δαπάνη υπολογίζεται στους μήνες χρήσης.

Κοινόχρηστη πισίνα σε πολυκατοικία

Προκειμένου για κοινόχρηστες πισίνες που βρίσκονται σε συγκροτήματα πολυκατοικιών, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες και ενοικιαστές των ακινήτων με βάση τα χιλιοστά κάθε διαμερίσματος στο οικόπεδο.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέοι και ελεύθεροι επαγγελματίες στο ραντάρ της κυβέρνησης

Πολιτική 22.04.2025
Ένταση στους ρυθμούς της κυβερνητικής καθημερινότητας, με τον πρωθυπουργό να δίνει τον τόνο τις επόμενες μέρες

Πάτρα: Εκτός κινδύνου η γιατρός που συγκρούστηκε με τρένο ‑ «Ζει από θαύμα», λέει ο σύζυγός της

Ελλάδα 22.04.2025
Στο Ρίο, νοσηλεύεται η γιατρός, που τραυματίστηκε όταν το αυτοκίνητό της, συγκρούστηκε με τρένο, στην Πάτρα

Απρόβλεπτο καιρό φέρνει η περίοδος των «Ψυχρών Λιμνών» – Πότε θα ξεκινήσουν οι βροχές

Καιρός 22.04.2025
Γενικά άστατος θα παρουσιαστεί ο καιρός σήμερα Τρίτη του Πάσχα 22 Απριλίου - Η πρόγνωση για τις επόμενες ημέρες

Φαράγγι της Σαμαριάς: Νεαρός έπεσε από ύψος 25 μέτρων ‑ Σε εξέλιξη επιχείρηση διάσωσης

Ελλάδα Χτες
Κινητοποιήθηκε και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής για την διάσωση του νεαρού

Σε ακρωτηριασμό δύο δακτύλων του χεριού του υποβλήθηκε ο Αρης Μουγκοπέτρος που τραυματίστηκε από έκρηξη κροτίδας

Ελλάδα Χτες
Η κροτίδα εξερράγη στα χέρια του, κατά τη διάρκεια παραδοσιακού γλεντιού στα Τριπόταμα Αχαΐας

Μεγάλη θλίψη – Γνωστή δημοσιογράφος πέθανε τη Μεγάλη Εβδομάδα

Ελλάδα Χτες
Η συγκινητική ανακοίνωση της οικογένειας μέσω Facebook

Επιστρέφουν οι εκδρομείς του Πάσχα: Καθυστερήσεις στην Αθηνών‑Κορίνθου και στα διόδια του Ρίο

Ελλάδα Χτες
Η επιστροφή των εκδρομέων ξεκίνησε νωρίτερα από το συνηθισμένο - Τουλάχιστον 2.500 αυτοκίνητα ανά ώρα στο ρεύμα προς Αθήνα

Πάσχα 2026: Ποια ημερομηνία θα εορταστεί του χρόνου

Ελλάδα Χτες
Πολύ νωρίτερα θα πέσει το Πάσχα το 2026

Ποιοι είναι οι 8 επικρατέστεροι διάδοχοι του Πάπα Φραγκίσκου ‑ Ανάμεσά τους δύο μαύροι και ένας Ασιάτης

Κόσμος Χτες
Η Καθολική Εκκλησία εισέρχεται σε μια νέα περίοδο αναμονής και αποφάσεων - Το Κονκλάβιο των καρδιναλίων καλείται να επιλέξει τον επόμενο Ποντίφικα

Πάπας Φραγκίσκος: Τι προβλέπει το πρωτόκολλο μετά τον θάνατο του Ποντίφικα

Κόσμος Χτες
Τι ισχύει από την ώρα του θανάτου μέχρι την έναρξη της διαδικασίας εκλογής του διαδόχου του

Αρης Μουγκοπέτρος: Υπέστη σοβαρό τραυματισμό από έκρηξη κροτίδας σε γλέντι στα Τριπόταμα

Ελλάδα Χτες
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής του, κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο ΚΑΤ

Επέστρεψαν στη Μύκονο τα «χρυσά» καλαμαράκια – Τουρίστες πλήρωσαν 285 ευρώ για μία μόνο μερίδα

Ελλάδα Χτες
«Εστίαση, παραλίες, ξαπλώστρες κλπ, συνεχίζουν στον ίδιο ρυθμό με τις τιμές, σαν μη συμβαίνει τίποτα» λέει τουριστικός πράκτορας στο νησί