H σπάνια πάθηση ενός άντρα που έχει ζαλίσει τους επιστήμονες
«Κάθε μέρα είναι μια επανάληψη της προηγούμενης ημέρας», είπε ο ασθενής στους ερευνητές.
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 11/6/2023 | 19:09
Μια σπάνια πάθηση που ονομάζεται déjà vécu έχει κάνει έναν 80χρονο άνδρα να αντιλαμβάνεται κάθε γεγονός στη ζωή του ως προηγούμενη εμπειρία, παρόμοια με τη χρονική θηλιά που περιγράφεται στην ταινία Groundhog Day.
Μπορείτε να φανταστείτε να βλέπετε τηλεόραση και να βλέπετε το ίδιο πράγμα ξανά και ξανά ή να προσπαθείτε να διαβάσετε ένα νέο βιβλίο μόνο για να δείτε τον εαυτό σας να κοιτάζει τις ίδιες σελίδες που διαβάσατε την προηγούμενη μέρα; Τι θα λέγατε να οδηγείτε και να βλέπετε τα ίδια αυτοκίνητα πίσω σας κάθε μέρα ή να περπατάτε δίπλα από τους ίδιους ανθρώπους που περπατάτε στο δρόμο;
Ακούγεται σαν μια απόκοσμη εμπειρία που αξίζει σε σόου όπως το The Twilight Zone ή το Black Mirror, αλλά στην πραγματικότητα είναι η ζωή ανθρώπων που πάσχουν από μια εξαιρετικά σπάνια πάθηση γνωστή ως déjà vécu. Πιστεύεται ότι είναι μια επιπλοκή της νόσου του Αλτσχάιμερ, το déjà vécu είναι η επίμονη εντύπωση ότι οποιεσδήποτε νέες συναντήσεις είναι απλώς επαναλήψεις προηγούμενων εμπειριών.
Μια ομάδα γιατρών στη Νέα Νότια Ουαλία, στην Αυστραλία, δημοσίευσε πρόσφατα μια αναφορά για έναν 80χρονο συνταξιούχο άνδρα που έπασχε από déjà vécu, ο οποίος ήταν πεπεισμένος ότι ζούσε την ίδια μέρα επανειλημμένα. Παρά τις προσπάθειες της οικογένειάς του να τον πείσει ότι το φανταζόταν μόνο αυτό, ο άνδρας είχε υπερβολική αυτοπεποίθηση ότι βίωνε την ίδια μέρα ξανά και ξανά!
«Κάθε μέρα είναι μια επανάληψη της προηγούμενης ημέρας», είπε ο ασθενής στους ερευνητές. «Όπου κι αν πάω, οι ίδιοι άνθρωποι είναι στην άκρη του δρόμου, τα ίδια αυτοκίνητα πίσω μου με τους ίδιους ανθρώπους μέσα τους. Το ίδιο άτομο βγαίνει από τα αυτοκίνητα φορώντας τα ίδια ρούχα, κουβαλώντας τις ίδιες τσάντες, λέγοντας τα ίδια πράγματα… τίποτα δεν είναι καινούργιο».
Σύμφωνα με τη μελέτη περίπτωσης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό BMJ Case Reports, κάποια στιγμή, ο άνδρας επικοινώνησε με έναν τεχνικό τηλεόρασης επειδή νόμιζε ότι η τηλεόρασή του έδειχνε επανειλημμένα τις ίδιες ειδήσεις. Σε μια άλλη περίπτωση, ήταν πεπεισμένος ότι ο ηλεκτρονικός του αναγνώστης ήταν χαλασμένος επειδή εμφάνιζε συνέχεια τις ίδιες σελίδες βιβλίου. Όσο και να προσπαθούσαν, η οικογένειά του δεν μπορούσε να πείσει τον άντρα ότι φανταζόταν πράγματα.
Οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν με βεβαιότητα τι προκαλεί το déjà vécu, αλλά ορισμένοι πιστεύουν ότι έχει να κάνει με μια δυσλειτουργία του ιππόκαμπου, του τμήματος του εγκεφάλου που βοηθά στη μετατροπή των βραχυπρόθεσμων αναμνήσεων σε μακροπρόθεσμες. Οι πάσχοντες συχνά δεν καταλαβαίνουν τι τους συμβαίνει και μπορούν να αναπτύξουν ψευδείς πεποιθήσεις για να δικαιολογήσουν τις αντιλήψεις τους.
Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι, δύο χρόνια μετά την έναρξη του déjà vécu, τα «συμπτώματα συλλογικής σύγχυσης του άνδρα παραμένουν διάχυτα και ενοχλητικά», αλλά «συνέχισε να ζει στο σπίτι και παρέμεινε ανεξάρτητος με αυτοφροντίδα».
Αφού εξέτασαν το εγκεφαλονωτιαίο υγρό του άνδρα, οι γιατροί βρήκαν μειωμένο επίπεδο της πρωτεΐνης αμυλοειδούς βήτα-42 αλλά αυξημένα επίπεδα μιας πρωτεΐνης, τα οποία ήταν ενδεικτικά της νόσου του Αλτσχάιμερ.