Σήμερα έμαθα: Το ανοιχτήρι εφευρέθηκε 45 χρόνια μετά την κονσέρβα
Η κονσέρβα υπήρξε μια επαναστατική εφεύρεση, το ίδιο και το ανοιχτήρι της
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 19/6/2023 | 00:10
Η κονσέρβα ήταν μια επανάσταση για την ανθρωπότητα, όσο περίεργο κι αν σας φαίνεται. Αυτός ο αποτελεσματικός τρόπος συντήρησης τροφίμων, έκανε προσβάσιμες ορισμένες θρεπτικές τροφές σε πολύ κόσμο και τους επέτρεψε σε πολλές περιπτώσεις να έχουν φαγητό.
Όλα ξεκίνησαν το 1795 όταν ο Ναπολέων Βοναπάρτης ήθελε να βρει έναν τρόπο για να συντηρεί τα τρόφιμα και έδινε 12 χιλιάδες φράγκα σε οποιον κατάφερνε να το πραγματοποιήσει. Ένας Γάλλος μάγειρας κέρδισε το έπαθλο, καταφέρνοντας αρχικά να συντηρήσει τρόφιμα σε βάζα.
Η πρώτη κονσέρβα που κατοχυρώθηκε ως εφευρεση στην αγγλία το 1810. Στην αρχή ωστόσο χρησιμοποιήθηκε μόλυβδος για το κλέισιμό της, κάτι που δηλητηρίασε αρκετό κόσμο. Μετά χρησιμοποιήθηκε κασσίτερος και αργότερα σίδερο, με την κονσέρβα να παίρνει σιγά σιγά τον δρόμο της στο ευρύ κοινό.
Το πρόβλημα ήταν πως επειδή το βάρος της συσκευασίας ήταν λίγο μεγαλύτερο από το βάρος του περιεχομένου, ήταν δύσκολο να ανοίξει. Για περίπου μισό αιώνα της άνοιγαν με σφυρί και σμίλη, κάτι όμως που δεν ήταν καθόλου πρακτικό. Το ανοιχτήρι εφευρέθηκε 45 χρόνια μετα την εφεύρεση της κονσέρβας, και συγκεκριμένα το 1855 πάλι στη Βρετανία.
Σήμερα παράγονται περίπου 26 δισεκατομμύρια κονσέρβες τον χρόνο για συντήρηση τροφίμων. Τόσο σημαντική ήταν η εφεύρεσή της που επιστήμονες στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέταξαν την κονσερβοποιία ανάμεσα στις 20 κορυφαίες καινοτομίες τροφίμων και ποτών όλων των εποχών. Απλά άργησε λίγο ο εύκολος τρόπος να τις ανοίξει κάποιος.