Πότε έγιναν οι πρώτες βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα
Πότε ψηφίστηκε και το πρώτο Σύνταγμα
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 23/6/2023 | 00:16
Ένα μήνα μετά την Επανάσταση της 3ης Σεπτεμβρίου, προκυρήχθηκαν εκλογές και ψήφιση Συντάγματος από την κυβέρνηση του Ανδρέα Μεταξά, στέλεχος του Ρωσικού Κόμματος.
Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης εξελέγη ο αγωνιστής Πανούτσος Νοταράς, ηλικίας 103 ετών!
Οι εργασίες της Σώματος περαιώθηκαν στις 18 Μαρτίου 1844 με τη ψήφιση του πρώτου Συντάγματος της Ελλάδας και την έγκρισή του από τον βασιλιά Όθωνα. Η Εθνοσυνέλευση ψήφισε, ακόμα, Εκλογικό Νόμο, με τον οποίον έγιναν οι εκλογές Μαΐου - Αυγούστου 1844.
Οι πρώτες αυθεντικές βουλευτικές εκλογές έγιναν μέσα σε 4 μήνες από την κυβέρνηση Μαυροκορδάτου του Αγγλικού Κόμματος κατά παράβαση του Εκλογικού Νόμου, που όριζε περίοδο οκτώ ημερών κατ' ανώτατο όριο.
Η προεκλογική περίοδος ήταν έντονη αφού η αντιπολίτευση κατήγγειλε πως γινόντουσαν νοθείες. Οι εκλογές έγιναν με ψηφοδέλτιο και πλειοψηφικό σύστημα στενής περιφέρειας ( Με εφαρμογή του απλού πλειοψηφικού συστήματος σε μία μονοεδρική εκλογική περιφέρεια αναδεικνύεται ένας μοναδικός νικητής. Γι' αυτό το σύστημα χαρακτηρίζεται ως «ο πρώτος παίρνει τη θέση» και «ο νικητής τα παίρνει όλα»), ενώ δικαίωμα ψήφου είχαν μόνο οι άνδρες άνω των 25 ετών.
Νικήτρια αναδείχθηκε η αντιπολίτευση (ο συνασπισμός του Ρωσικού και του Γαλλικού Κόμματος, δηλαδή των συντηρητικών δυνάμεων της τότε εποχής), προς ανακούφιση του Παλατιού.
Πρωθυπουργός ανέλαβε ο ηγέτης του Γαλλικού Κόμματος Ιωάννης Κωλέττης, που κυριάρχησε την επόμενη τριετία στην πολιτική σκηνή.
Ο Ιωάννης Κωλέττης ήταν ο ιδρυτής του Γαλλικού Κόμματος και πρωθυπουργός της χώρας κατά τις περιόδους 1834 - 1835 και 1844 - 1847. Αποτελεί έναν από τους περισσότερο αμφιλεγόμενους πολιτικούς της περιόδου, καθώς συνδέθηκε - ανάμεσα σε άλλα - με διαφθορά, δωροδοκίες και συναλλαγές, νοθεία στις εκλογές, την απόκτηση μεγάλης περιουσίας από την πολιτική, τη δίωξη και την εξορία της Μαντώς Μαυρογένους και τη συκοφάντηση και τη δολοφονία του Οδυσσέα Ανδρούτσου.