Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα: Πόσοι και ποιοι τελικά ψήφισαν τα ακροδεξιά κόμματα
Η άνοδος της ακροδεξιάς και στον ξένο Τύπο - Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 26/6/2023 | 14:43
Η οκτακομματική βουλή έχει ούτε ένα, ούτε δύο αλλά τρία κόμματα που τοποθετούνται στα άκρα δεξιά της ΝΔ. Σπαρτιάτες, Νίκη και Ελληνική Λύση. Μάλιστα, Σπαρτιάτες, Ελληνική Λύση και Νίκη συγκεντρώνουν αθροιστικά ποσοστό 12,9% που αντιστοιχεί σε 662.856 ψήφους από το σύνολο των 5.180.589.
Τι είπαν οι πολιτικοί αρχηγοί
Ο Νίκος Ανδρουλάκης εξέφρασε την ανησυχία του για την άνοδο της ακροδεξιάς και των νεοναζιστικών μορφωμάτων, όπως είπε, τονίζοντας πως διαχρονικά το ΠΑΣΟΚ ήταν «δημοκρατικό ανάχωμα απέναντι σε όλα αυτά τα φαινόμενα. Το αποψινό αποτέλεσμα υπογραμμίζει το χρέος μας» πρόσθεσε και συνέχισε: «να οικοδομήσουμε την Κεντροαριστερά για να αποκτήσει η χώρα μια ισχυρή πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ».
Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν πολύ πιο αναλυτικός, επιρρίπτοντας ευθύνες στη ΝΔ.
«Η ανάδειξη στη Βουλή τριών ακροδεξιών κομμάτων, ενός εκ των οποίων με φασιστικές προεκτάσεις και διασυνδέσεις, σε συνδυασμό με την πλειοψηφία της Δεξιάς του κ. Μητσοτάκη, αποτελεί αρνητική εξέλιξη.
Ποτέ στα χρόνια της Μεταπολίτευσης δεν υπήρξαν συσχετισμοί τόσο αρνητικοί για το προοδευτικό χώρο. Κι αυτό εκπέμπει ένα σήμα κινδύνου για κάθε δημοκρατικό πολίτη.
Δυστυχώς για αυτή την εξέλιξη έχει ευθύνη και η ηγεσία της ΝΔ που μετέφερε το πεδίο της προεκλογικής αναμέτρησης σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα, διολισθαίνοντας μάλιστα σε έναν ακραίο εθνικιστικό και διχαστικό λόγο. Ενώ η νομοθετική της παρέμβαση για το κόμμα Κασιδιάρη όχι μόνο αποδείχθηκε κενό γράμμα, αλλά τελικά όπως προβλέψαμε διόγκωσε την Ακροδεξιά».
ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απάντησαν σε αυτές τις τοποθετήσεις:
Στελέχη της ΝΔ: «Επειδή, κυρίως από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται μεγάλη συζήτηση για τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, προκειμένου να στρέψουν τη συζήτηση μακριά από τη μεγάλη νίκη της ΝΔ και από τη δική τους συντριβή, πρέπει να θυμίσουμε ότι την προηγούμενη δεκαετία, τα ποσοστά δεν ήταν πολύ διαφορετικά», τόνισαν στελέχη της ΝΔ που ρωτήθηκαν σχετικά με τα ποσοστά που πήραν κόμματα όπως η Ελληνική Λύση, η ΝΙΚΗ και οι Σπαρτιάτες. «Αυτό που έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά», εξήγησαν, «είναι το ποσοστό της Νέας Δημοκρατίας και η σημαντική διεύρυνση της επιρροής της. Στις εκλογές του Ιουνίου του 2012 τα κόμματα στα δεξιά της ΝΔ είχαν 14,5% (7,5 οι ΑΝΕΛ και 6,9% η Χρυσή Αυγή) ενώ το 2015 το ποσοστό αυτό ήταν στο 11%. Η Χρυσή Αυγή ήταν στο 6,2% και οι ΑΝΕΛ στο 4,7%. Η μεγάλη διαφορά είναι ότι τότε η ΝΔ ήταν στο 29% ενώ σήμερα είναι πάνω από 40% διευρύνοντας διαρκώς την απήχησή της. Καλύπτει δηλαδή έναν πολύ ευρύτερο χώρο κα εκφράζει τις δυνάμεις του προοδευτικού εκσυγχρονισμού και του υπεύθυνου πατριωτισμού».
Οι «γαλάζιες» πηγές έκλεισαν τη σχετική τοποθέτησή τους παραπέμποντας στον άλλοτε σύμμαχο του κ. Τσίρα Πάνο Καμμένο:
«Ο ΣΥΡΙΖΑ που επιχειρεί να αναδείξει στο μεγάλο ζήτημα των εκλογών την άνοδο των κομμάτων στα δεξιά της ΝΔ, δεν είχε κανένα πρόβλημα να συγκυβερνήσει με ένα κόμμα που βρισκόταν στα δεξιά της ΝΔ».
Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επίσης αναγνώρισαν την «αυξημένη παρουσία των ακροδεξιών σχημάτων», και πάλι με αφορμή την εικόνα του exit poll, για να θυμίσουν, όμως, πως ως κόμμα ποτέ δεν μπήκαν στη διαδικασία και δεν έκαναν μικροπολιτική «όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στις προηγούμενες εκλογές» με την αναφορά-πρόσκληση του Αλέξη Τσίπρα προς τους «παραστρατημένους» της Χρυσής Αυγής. «Ο Νίκος Ανδρουλάκης είχε πει ότι αυτές τις ψήφους εμείς δεν τις θέλουμε», υπογράμμισαν.
Η άνοδος της ακροδεξιάς και στον ξένο Τύπο
Η εφημερίδα "Le Figaro" υπογραμμίζει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης λαμβάνει νέα εντολή και υπόσχεται να συνεχίσει να μεταμορφώνει τη χώρα μέσω μεταρρυθμίσεων, σημειώνοντας ωστόσο πως, ενώ εκ πρώτης όψεως, τα αποτελέσματα των εκλογών δεν προκαλούν έκπληξη, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στη νέα Βουλή θα υπάρχουν τρία μικρά κόμματα κινούμενα ανάμεσα στον ακροδεξιό και το ναζιστικό χώρο.
Η εφημερίδα "Liberation" υπογραμμίζει ότι με βάση τα αποτελέσματα των χθεσινών εκλογών η ελληνική Αριστερά "βυθίζεται", ενώ τρία ακροδεξιά κόμματα ξεπέρασαν το όριο του 3% για να εισέλθουν στο ελληνικό κοινοβούλιο, μεταξύ των οποίων είναι και το κόμμα "Σπαρτιάτες", το οποίο υποστηρίζεται από ένα πρώην μέλος της νεοναζιστικής οργάνωσης Χρυσή Αυγή, που εκτίει ποινή φυλάκισης.
Η ανταποκρίτρια του γερμανικού ARD τόνισε ακόμη ότι τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της αντιπολίτευσης πιθανότατα δεν θα συνεργαστούν, οπότε δεν μπορεί κανείς να περιμένει ισχυρή αντιπολίτευση, ενώ σημείωσε και την είσοδο στη βουλή των Σπαρτιατών, οι οποίοι, εξήγησε, είναι διάδοχοι της "Χρυσής Αυγής".
Μεγάλη πέραση στις μικρές ηλικίες
Πώς ψήφισαν οι ηλικίες 17-34
Νέα Δημοκρατία – 27,7%
ΣΥΡΙΖΑ – 20%
ΠΑΣΟΚ – 19,5%
ΚΚΕ – 9,5%
Σπαρτιάτες – 9,2%
ΜέΡΑ25 – 6,6%
Πλεύση Ελευθερίας – 5,2%
Ελληνική Λύση – 3,5 %
ΝΙΚΗ – 2,9%
Πώς ψήφισαν οι ηλικίες 35-54
Νέα Δημοκρατία – 41,3%
ΣΥΡΙΖΑ – 15,6%
ΠΑΣΟΚ – 9,8%
ΚΚΕ – 8,1%
Σπαρτιάτες – 6,7%
Νίκη 5,5%
Ελληνική Λύση – 3,1%
Πλεύση Ελευθερίας – 3,1%
ΜέΡΑ25 – 2,4%
Πώς ψήφισαν οι ηλικίες 65+
Νέα Δημοκρατία – 52,5%
ΣΥΡΙΖΑ – 17,9%
ΠΑΣΟΚ – 14,6%
ΚΚΕ – 6,6%
Ελληνική Λύση – 2,8 %
ΜέΡΑ25 – 1,3%
Πλεύση Ελευθερίας – 1,3%
Σπαρτιάτες – 1,3%
ΝΙΚΗ – 1%
Το πώς θα επιλέξουν να τοποθετηθούν τόσο τα τρία κόμματα στα δεξιά της ΝΔ, όσο και η Πλεύση Ελευθερίας αναμένεται να δείξουν και το χαρακτήρα της νέας Βουλής.