Τι σημαίνει ότι κανένα κόμμα της Αντιπολίτευσης δεν ξεπέρασε τους 50 βουλευτές;
Η Αντιπολίτευση θα χρειαστεί να συνεργαστεί
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 27/6/2023 | 01:21
Οι εκλογές της Κυριακής ανέδειξαν την Νέα Δημοκρατία σε πρώτο κόμμα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο ΣΥΡΙΖΑ που έπεσε κάτω από το 20%. Οκτώ κόμματα μπήκαν στην Βουλή, κατακερματίζοντας την αντιπολίτευση, με επτά κόμματα να έχουν κάτω από 50 βουλευτές.
Ο ΣΥΡΙΖΑ εξέλεξε μόλις 48 βουλευτές, το ΠΑΣΟΚ 32 βουλευτές, το ΚΚΕ 20 βουλευτές, Σπαρτιάτες και Ελληνική Λύση από 12 βουλευτές, η ΝΙΚΗ 10 βουλευτές και η Πλεύση Ελευθερίας 8.
Τι σημαίνει αυτό; Σημαίνει ότι κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης από μόνο του, αν δεν συμπράξει με κάποιο άλλο, δεν μπορεί να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης. Κι αυτό γιατί το Σύνταγμα αναφέρει ότι:
«Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής».
Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται 50 βουλευτές να υπογράψουν μια πρόταση μομφής, για να γίνει συνεδρίαση και ψηφοφορία. Στη νέα σύνθεση λοιπόν της Βουλής, για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να συμπράξουν δυο ή και τρία κόμματα για να γίνει πράξη.
Φυσικά, δεν θα μπορεί κανένα κόμμα από μόνο του να κάνει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής. Όπως αναφέρει το Σύνταγμα:
«H Ολομέλεια της Bουλής μπορεί να συνιστά εξεταστικές επιτροπές από μέλη της για την εξέταση ειδικών ζητημάτων δημόσιου ενδιαφέροντος. H πρόταση για τη σύσταση της εξεταστικής επιτρoπής πρέπει να υπoγράφεται από τo ένα πέμπτo (1/5) τoυ όλoυ αριθμoύ των Boυλευτών και να καθoρίζει τoυς λόγoυς για τoυς oπoίoυς ζητείται η σύστασή της, καθώς και τo συγκεκριμένo ζήτημα με τo oπoίo θα ασχoληθεί».
Αυτό λοιπόν είναι ακόμα πιο δύσκολο για την αντιπολίτευση, αφού χρειάζεται 60 βουλευτές για να το καταφέρει. Ωστόσο υπάρχει και η επιλογή να γίνει πρόταση από 10 μόλις βουλευτές για εξεταστική επιτροπή, ωστόσο υπάρχουν δυο περιορισμοί και εκεί. Μπορούν να γίνουν μόλις 2 τέτοιες προτάσεις σε μαι κοινοβουλευτική περίοδο, ενώ για να εγκριθούν, θα χρειαστούν 120 βουλευτές.