Όσα πρέπει να γνωρίζετε για την αποσυμπίεση καμπίνας – Πώς συμβαίνει και πώς αντιμετωπίζεται
Οι βασικές κινήσεις που προβλέπει το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης
Από το NEWSROOM Δημοσίευση 3/7/2023 | 18:39
Αναμφισβήτητα αποτελεί ένα σενάριο που κάθε επιβάτης θα ήθελε να αποφύγει κατά τη διάρκεια μιας πτήσης. Η αποσυμπίεση καμπίνας συμβαίνει όταν η πίεση στο εσωτερικό του αεροπλάνου μειώνεται ξαφνικά, δημιουργώντας μια ανισορροπία με την εξωτερική πίεση.
Η επιθυμητή εσωτερική πίεση εξασφαλίζεται με τα κατάλληλα μηχανήματα που παρέχουν συνεχή ροή αέρα. Η διαδικασία γίνεται ομαλά και σταδιακά κατά τη διάρκεια απογείωσης και προσγείωσης του αεροπλάνου, όταν όμως αυτή συμβεί ξαφνικά τότε πρόκειται για μια εξαιρετικά δύσκολη και κρίσιμη κατάσταση.
Αυτό θα μπορούσε να συμβεί σε περίπτωση που δημιουργηθεί για παράδειγμα ένα ρήγμα στην άτρακτο του αεροπλάνου (είτε από κατασκευαστικό λάθος, είτε από κάποιον εξωγενή παράγοντα όπως πχ έκρηξη, αφαίρεση παραθύρου ή πόρτας), εάν υπάρξει μια μηχανική βλάβη, ένα πρόβλημα στα συστήματα πίεσης ή ένα ανθρώπινο σφάλμα.
Σημαντικό για τους επιβάτες, είναι να διατηρήσουν την ψυχραιμία τους, καθώς ο πανικός σε αυτές τις καταστάσεις είναι ο χειρότερος εχθρός. Αν και η πτώση των μασκών, οι αναταράξεις και η γρήγορη μείωση του ύψους πτήσης δημιουργούν μια κατάσταση που αναμφίβολα προκαλεί μεγάλο άγχος και φόβο, στη συντριπτική πλειονότητα το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με τις κατάλληλες ενέργειες των πιλότων. Σε τέτοιες καταστάσεις, το πιο πιθανό είναι ότι θα φτάσετε καλά στον προορισμό σας, υπογραμμίζουν οι ειδικοί.
Τι συμβαίνει σε μια ξαφνική αποσυμπίεση καμπίνας:
- Ανεπάρκεια οξυγόνου – Δυσκολία αναπνοής: Κατά την αποσυμπίεση, η μείωση της πίεσης μπορεί να καθιστά την αναπνοή πιο δύσκολη. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε υποξία ή δυσφορία. Η ανεπάρκεια οξυγόνου, εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, οδηγεί σταδιακά σε απώλεια αισθήσεων. Ο χρόνος που αυτό συμβαίνει ποικίλλει ανάλογα με το ύψος που βρίσκεται το αεροπλάνο. Για αυτό το λόγο οι μάσκες πέφτουν αυτόματα και άμεσα – όταν μειωθεί η πίεση στην καμπίνα – προσφέροντας το απαραίτητο οξυγόνο στους επιβάτες.
- Κίνδυνος εκτόξευσης εκτός αεροσκάφους: Στην ακραία περίπτωση μιας ξαφνικής αποσυμπίεση καμπίνας που συνοδεύεται με ένα μεγάλο ρήγμα μπορεί να προκαλέσει την εκτόξευση αντικειμένων και ανθρώπων εκτός της ατράκτου.
Αν και οι διαδικασίες αντιμετώπισης μιας ξαφνικής αποσυμπίεσης καμπίνας ποικίλλουν ανάλογα με το αεροσκάφος, την αεροπορική εταιρεία και τις εκάστοτε συνθήκες, το πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης προβλέπει τις ακόλουθες βασικές διαδικασίες:
- Ανταπόκριση στο συναγερμό: Οι πιλότοι ανταποκρίνονται στους συναγερμούς που υποδεικνύουν αποσυμπίεση καμπίνας και επιβεβαιώνουν την ύπαρξη του προβλήματος.
- Ενεργοποίηση των μασκών οξυγόνου: Οι πιλότοι, το πλήρωμα και οι επιβάτες φορούν τις μάσκες οξυγόνου για να εξασφαλίσουν πρόσβαση σε καθαρό οξυγόνο κατά τη διάρκεια της αντιμετώπισης του προβλήματος.
- Ανακοίνωση για ενημέρωση επιβατών: Ο πιλότος ανακοινώνει στους επιβάτες την κατάσταση και προβαίνει σε απαραίτητες οδηγίες για την ασφάλειά τους.
- Αλλαγή ύψους: Οι πιλότοι ενεργοποιούν το σύστημα αλλαγής ύψους του αεροσκάφους για να μειώσουν το ύψος και να δημιουργήσουν μια ασφαλέστερη πίεση στην καμπίνα. Η επιστροφή σε ένα επιθυμητό ύψος, όπου η πίεση είναι ελεγχόμενη και αποδεκτή για την ασφάλεια των επιβατών, είναι η κρισιμότερη κίνηση που πρέπει να επιτευχθεί από τους πιλότους και μπορεί να διαρκέσει κατά περίπτωση 3 έως 5 λεπτά. Ένα κατάλληλο ύψος, σύμφωνα με το εξειδικευμένο σάιτ aeroplanetic.gr, είναι τα 10.000 πόδια ή στο ελάχιστο ασφαλές ύψος πτήσης αν για παράδειγμα η πτήση πραγματοποιείται πάνω από ψηλά βουνά.
- Άμεση αλλαγή πορείας και έκτακτη προσγείωση: Οι πιλότοι θα πρέπει να αναζητήσουν το κοντινότερο και ασφαλέστερο αεροδρόμιο για την προσγείωση του αεροσκάφους.